Cześć, tak naprawdę od zakupu zmagam się z problemem nieryglującej się klapy bagażnika. Auto kupiłem w środku stycznia 2024, i chwile po zakupie udało mi się raz zaryglować bagażnik używając kluczyka zdalnie(nie da rady włożyć nawet kluczyka do zamka bagażnika),po tym jak go otworzyłem nie mogłem go już z powrotem zaryglować, podobną sytuację miałem z drzwiami pasażera lewy tył, ale z mikrostykiem, auto raz złapało że drzwi są otwarte a później już cały czas pokazywało zamknięte, powodem był zimny lut w zamku, teraz nie mam takiej elektroniki w bagażniku nawet, więc zacząłem szukać i jedyne co mi się udało ustalić to że przy zamykaniu czy otwieraniu auta z kluczyka kostka która idzie do siłownika, pokazuje jakieś 0,48v-0,99v maksymalnie po otrzymaniu sygnału i siłownik stoi, ale po przytrzymaniu przycisku otwierania samego bagażnika, na kostce pojawia się magicznie całe napięcie z akumulatora, i siłownik rusza się. Zacząłem również się zastanawiać czy może to nie będzie wina modułu komfortu, ku mojemu zaskoczeniu podpiąłem vaga i nie udało mi się nawet połączyć z modułem, zastanawiam się właśnie czy w module nie ma już po prostu zimnych lutów, które w moim aucie występowały w dużej ilość jak w lampkach na podsufitce czy zamkach w drzwiach. Nie wiem czy to może być coś innego, a nie chcę ruszać na razie tego modułu, bo auto jest mi potrzebne prawie codziennie i nie bardzo mam czas. Czekam na wasze teorie co mogło zawieść.
niebieski-siłownik
czerwony-cięgno siłownika
zielony-kostka z magicznymi napięciami
Bagażnik się nie rygluje
-
Rem3k
- Forum Audi A6 / A7

- Imię: Remek
- Rocznik: 2003
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.4 170KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna+LPG
Bagażnik się nie rygluje
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
Watson
- Forum Audi A6 / A7

- Imię: Watson
- Rocznik: 2001
- Silnik: 1.9TDI AWX 131KM
Re: Bagażnik się nie rygluje
Cześć, mam podobny problem, a nawet szerszy z zamkiem centralnym. Na początek wymontowałem siłownik z klapy bagażnika (jego numer to 4B9 962 115 B), aby sprawdzić czy jeszcze działa. Tylko teraz nie wiem jak do tego podejść - czy podać +12V na jeden z zacisków, a GND na drugi? Czy tam sterowanie wygląda inaczej? Jak sprawdzić, aby nie spalić?
-
Rem3k
- Forum Audi A6 / A7

z tego co mi się wydaje, to do tego siłownika klapy idzie tylko zasilanie tą wtyczką, a za sygnał odpowiada moduł komfortu albo coś innego, jak mierzyłem wtedy multimetrem to na mniej niż sekundę podawało +12v i siłownik się ruszał, więc sprawdź sobie czy idzie tam napięcie na kostce, jeśli idzie 12v i siłownik nie ruszy to raczej walnięty
-
Watson
- Forum Audi A6 / A7

Zaryzykowałem i podpiąłem siłownik do +12V (zasilacz lab) - niby nic sie nie stało, brało ponad 1A (z włączonym ogranicznikiem), a napięcie spadło do 3-4V - jak jest poprawna polaryzacja to ściąga, a jak odwrotna to nic nie robi. Co ciekawe, sprawdziłem rezystancje i wynosiła 4.2 Ohm, a po testach 3.6 Ohm - tak jakby coś sie zdegradowało. Natomiast na kablach/wtyczce w aucie, jak patrzyłem oscyloskopem to było 6-7V, a nie 12V. Zostaje albo zamówić nowy siłownik, albo szukać dalej po kablach.
-
Rem3k
- Forum Audi A6 / A7

a ten szerszy błąd z zamkiem centralnym to co się dzieje ? podpinałeś kompa ?
-
Watson
- Forum Audi A6 / A7

No właśnie nie moge sie skomunikować z zamkiem centralnym (chyba kod [35]) - sprawdzałem na dwóch modułach komfortu i nic (o ile tam to jest). Poza tym nie pokazuje czy prawa strona drzwi jest otwarta.
-
Rem3k
- Forum Audi A6 / A7

to że nie pokazuje czy drzwi są otwarte może być winą mikrostyku w zamku, sterowanie zamka centralnego jest w module komfortu z tego co mi się wydaje, ale kod błędu 35 zamka nie mam pojęcia co oznacza, nic w internecie nie znalazłem