Witajcie! Niestety, ale mój pierwszy post będzie związany z awarią mojego auta...
Jak to wygląda?
Od pół roku posiadam Audi A6 C6 z roku 2005 z silnikiem 3.0 TDI (O oznaczeniu BMK) wszystko dotychczas było okej, jednakże pewnego wieczoru po pracy wracając do domu autko zrobiło mi psikusa. Po pracy wsiadłem do auta, odpaliłem je i chwilkę zagrzałem, ruszyłem i przejechałem ok. 2km.. dodałem gazu, żeby zdążyć przejechać na zielonym świetle na skrzyżowaniu i to właśnie było moje ostatnie dodanie gazu... Auto szarpnęło, zaczęła mi mrugać kontrolka od świec żarowych przestał reagować na pedał gazu i zgasł... Nie chciał się odpalić więc zholowałem je pod dom i na noc zostawiłem (Miałem nadzieję, że się naprawi) Na drugi dzień przyszedłem z VCDS i odczytałem błędy (Nie zapisałem ich jutro wrzucę) Błędy to:
- Błąd sterowania przepustnicy
- Świeca żarowa cylindra nr. 2 (Ten błąd od początku miałem)
- Błąd niskiego ciśnienia paliwa
Próbowałem odpalić go na plaka, jednak wyglądało to tak, że dopóki plak był podawany to jakoś to pracowało, ale strasznie trzęsło całym samochodem i zaraz gasł...
Zaglądałem do przepustnicy i jest cały czas w pozycji otwartej po przekręceni kluczyka na zapłon nic się nie zmienia.
Teraz moje pytanie, co tutaj może być przyczyną?
W czeluściach tego forum próbowałem się doszukać podobnego problemu lecz nic nie znalazłem, jak już coś znalazłem to do pojedynczego błędu, ale różnica była taka, że ja swojej bestii nie mogę obudzić a inni kurka wodna mogli.
Zaczynam się zastanawiać nad rozrządem czy nie przeskoczył, ale raczej byłoby to słychać jak się psuł, a tutaj w moim przypadku majestatycznie ucichł.
[A6 C6 3.0 TDI] Zgasł i nie chce się obudzić
-
motogold
- Forum Audi A6 / A7

- Imię: Sławek
- Rocznik: 2006
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 3.0 TDI 233KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Diesel
Re: [A6 C6 3.0 TDI] Zgasł i nie chce się obudzić
Nie dostaje paliwa.Czyli masz coś z ciśnieniem na pompie.Sprawdź w parametrach,jakie masz ciśnienie rzeczywiste względem oczekiwanego.
I jak zaczynasz posta z pytaniem,to podstawa jaki błąd się wygenerował.
I jak zaczynasz posta z pytaniem,to podstawa jaki błąd się wygenerował.
-
Fromcia
- Forum Audi A6 / A7

- Imię: Sebastian
- Rocznik: 2005
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 3.0 BMK 224KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Diesel
Re: [A6 C6 3.0 TDI] Zgasł i nie chce się obudzić
Jutro podepnę się komputerem i sprawdzę jak to wygląda!
Jasne, zapamiętam na następny raz! Chociaż wolałbym nie mieć następnego.