MONTAŻ HAKA ELEKTRYCZNEGO ORIS A6 C7
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Marek
- Rocznik: 2016
- Moje auto: A6 C7
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 3.0 TDI
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Automat
- Paliwo: Diesel
Re: MONTAŻ HAKA ELEKTRYCZNEGO ORIS A6 C7
Ja cały zestaw skompletowałem za 2000zł
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Konrad
- Rocznik: 2017
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 3.0 TDI 326KM
- Skrzynia: Tiptronic
Eh... nie wiem po co, ale skoro pocisnąłeś...-Tomek- pisze: ↑12 maja 2025, 21:45Jednak chyba wszystkiego nie przeczytałeś, a zwłaszcza mojej instrukcji.Grucjusz pisze: ↑11 maja 2025, 20:59Siema,
długi wątekprzeczytałem chyba wszystko i wiem chyba wszystko, ale dla pewności postanowiłem zapytać. Czy ten zestaw wyczerpuje potrzebne części do C7 z 2018, zawieszenie pneumatyczne?
https://allegro.pl/oferta/hak-audi-a6-a ... 7434529120
Znalazłem też to:
https://www.otomoto.pl/czesci/oferta/4g ... FoMHp.html
Ale pierwsza opcja jakoś bardziej do mnie przemawia.
Pytanie drugie, czy jest tu gdzieś instrukcja gdzie drugą stronę wiązek podłączyć oraz sposób kodowania VCDS?
Pozdrowienia!
Nie wiem dlaczego chcesz kupisz wszystko u jednego sprzedawcy - z lenistwa, czy braku wiedzy?
Mało jest takich ofert, a ich ceny wykręcone w kosmos.
Poszukaj w tym wątku instrukcji i kup każdy z elementów (hak, moduł, wiązkę), tam gdzie będzie najtaniej - zapłacisz dużo mniej i będziesz świadomy, tego co dokładnie potrzebujesz.
Chyba jednak wszystko przeczyłem, wraz z Twoją instrukcją (tu akurat szacun za robotę) i zwłaszcza tym, że sam przyznałeś, że instrukcja dotyczy wersji przed liftem. Ktoś nawet dopytywał już o tę instrukcję, bo przynajmniej jeden kabel nie zgadzał się kolorem. Wątek ma kilka lat. Zadałem w ten sposób pytanie, bo być może powstała w międzyczasie instrukcja dla nowszych wersji, a niekoniecznie została tu opublikowana. Jeśli nie - Twoja da radę. W mojej ocenie dość logiczne pytanie, bo jednak nie ma tu schematu wprost do wersji o jaką pytam. Jestem człowiekiem, więc może coś pominąłem, ale jednak nie Twoją, powtarzam, bardzo dobrą, instrukcję.
Nie pytałem o opinię nt. ceny i źródła, a o potwierdzenie (na podstawie zdobytej tu wiedzy), że ten zestaw jest ok. Ale skoro zarzucasz lenistwo i brak wiedzy to odpowiem. Z prostej przyczyny u jednego sprzedawcy - jeśli coś nie będzie działać, to z jednym będę musiał walczyć, a nie z kilkoma, przewalającymi winę wzajemnie. Inna sprawa, w tej ofercie ktoś minimalnie wysilił się, odczyścił, wymalował, skompletował. Wyręczył mnie. Nic dziwnego, że chce więcej niż za zardzewiały złom z byle jakim zdjęciem. To nie lenistwo, to oszczędność czasu. Kolejna kwestia. Na allegro i olx jest łącznie chyba 5 ofert z hakiem 4G0800491T. Nie bardzo jest w czym wybierać. Sorry no ale też nie po to wydałem nie mało kasy na stare Audi, żeby teraz do bólu na nim oszczędzać. Ma działać, a nie być złomem premium dla lansu.
Przyznam, że nieco się zirytowałem, bo nie zadałem pytania "hej, podajcie mi numery części i napiszcie gdzie się zderzak odkręca...", tylko zapytałem o kwestie, których całkiem wprost opisu (po kilku godzinach) nie znalazłem. Czy wyjaśniłem swoje pytania sensownie? Nie jest moim celem zaczynać obecność na tym forum od jakiś potyczek słownych.
Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedzi

-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Tomek
- Rocznik: 2013
- Silnik: 2.0 TDI 190KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: S-tronic
Masz rację - przejrzałem - ofert twojego haka nie ma za dużo, ale z modułami do niego jest już lepiej.
Jeżeli sugerujesz się zakupem kompletu od jednego sprzedawcy, to tylko opcja z allegro da ci gwarancję na całość - wiązka jest robiona ręcznie i jest kompletna z opisem.
Na otomoto wiązka wygląda na wymontowaną i nie jest od razu gotowa do instalacji - trzeba zdemontować zbędne elementy i dojść samemu, który przewód, gdzie podłączyć.
Wątpię, aby dali ci gwarancję na coś więcej niż moduł i mechanikę haka.
Ogólnie, nawet jak zmontujesz komplet z pierwszej oferty i coś nie będzie ci działać, to trudno będzie ci reklamować zestaw.
Przecież dochodzi jeszcze montaż i kodowanie - a tu też mogą być błędy.
Chyba, że skorzystasz z opcji zwrotu w ciągu 14-dni bez podania przyczyny.
Ja, na jednej aukcji kupiłem sam hak z linką, wtyczkami i uchwytem. Wydawało mi się, że jest wszystko, a brakowało diody led - nie zauważyłem tego na zdjęciu. Na szczęście sam sobie ją doinstalowałem.
Moduł kupiłem na innej aukcji, a wiązkę złożyłem sam - wtyczki, piny, gniazda, itp. kupiłem chyba u 4-5 sprzedawców, tam gdzie było najtaniej - cała wiązka kosztowała mnie jakoś 50zł.
Jeżeli chodzi o moją instrukcję, to dotyczy ona wszystkich A6 C7 (przed i po lifcie) - spis elementów i elektryki został podany dla obu wariantów, jedynie opis montażu może być nieco inny w polifcie.
Instrukcję napisałem na podstawie własnych doświadczeń z przedliftem i nie ukrywam, że mogą być jakieś drobne nieścisłości dla aut poliftowych.
Nie miałem możliwości weryfikacji wszystkiego, tak jak w swoim aucie.
Zgłaszane uwagi i błędy na bieżąco uaktualniam w instrukcji, więc polecam okresowe ściąganie najnowszej wersji.
Jeżeli sugerujesz się zakupem kompletu od jednego sprzedawcy, to tylko opcja z allegro da ci gwarancję na całość - wiązka jest robiona ręcznie i jest kompletna z opisem.
Na otomoto wiązka wygląda na wymontowaną i nie jest od razu gotowa do instalacji - trzeba zdemontować zbędne elementy i dojść samemu, który przewód, gdzie podłączyć.
Wątpię, aby dali ci gwarancję na coś więcej niż moduł i mechanikę haka.
Ogólnie, nawet jak zmontujesz komplet z pierwszej oferty i coś nie będzie ci działać, to trudno będzie ci reklamować zestaw.
Przecież dochodzi jeszcze montaż i kodowanie - a tu też mogą być błędy.
Chyba, że skorzystasz z opcji zwrotu w ciągu 14-dni bez podania przyczyny.
Ja, na jednej aukcji kupiłem sam hak z linką, wtyczkami i uchwytem. Wydawało mi się, że jest wszystko, a brakowało diody led - nie zauważyłem tego na zdjęciu. Na szczęście sam sobie ją doinstalowałem.
Moduł kupiłem na innej aukcji, a wiązkę złożyłem sam - wtyczki, piny, gniazda, itp. kupiłem chyba u 4-5 sprzedawców, tam gdzie było najtaniej - cała wiązka kosztowała mnie jakoś 50zł.
Jeżeli chodzi o moją instrukcję, to dotyczy ona wszystkich A6 C7 (przed i po lifcie) - spis elementów i elektryki został podany dla obu wariantów, jedynie opis montażu może być nieco inny w polifcie.
Instrukcję napisałem na podstawie własnych doświadczeń z przedliftem i nie ukrywam, że mogą być jakieś drobne nieścisłości dla aut poliftowych.
Nie miałem możliwości weryfikacji wszystkiego, tak jak w swoim aucie.
Zgłaszane uwagi i błędy na bieżąco uaktualniam w instrukcji, więc polecam okresowe ściąganie najnowszej wersji.
-
- Forum Audi A6 / A7
Cieszę się, że nie kontynuujemy poprzedniego klimatu
Może tym sposobem uzupełnimy Twoją instrukcję o wersję po lifcie, bo prawdopodobnie elektrykę zrobię sam.
Zamykając temat zasadniczy. Pomijając cenę, nie zgłaszasz uwag technicznych do tego zestawu więc rozumiem, że jest ok. Czy w kwestii kodowania jak coś pomożesz? W tym temacie przyznaję, że muszę doczytać. Dziś przyszła do mnie chińszczyzna co podobno działa z VCDS
Na marginesie. Ja nie mówię, że reklamowanie rzeczy używanych jest proste. Ale kupując taki towar także obowiązują przepisy o rękojmi. Więc jeśli po zakupie, okaże się, że linka nie działa, sprzedawca musi przyjąć zwrot, bo nie poinformował, że nie działa. Przynajmniej taka jest teoria. W praktyce, który z tych sprzedawców to przyjmie na klatę, każdy kupujący musi ocenić sam. Ja w inne ogłoszenia po prostu nie uwierzyłem
Nieco łagodząc jeszcze temat ceny. To jest oferta z FV.
Pozdrawiam

Zamykając temat zasadniczy. Pomijając cenę, nie zgłaszasz uwag technicznych do tego zestawu więc rozumiem, że jest ok. Czy w kwestii kodowania jak coś pomożesz? W tym temacie przyznaję, że muszę doczytać. Dziś przyszła do mnie chińszczyzna co podobno działa z VCDS

Na marginesie. Ja nie mówię, że reklamowanie rzeczy używanych jest proste. Ale kupując taki towar także obowiązują przepisy o rękojmi. Więc jeśli po zakupie, okaże się, że linka nie działa, sprzedawca musi przyjąć zwrot, bo nie poinformował, że nie działa. Przynajmniej taka jest teoria. W praktyce, który z tych sprzedawców to przyjmie na klatę, każdy kupujący musi ocenić sam. Ja w inne ogłoszenia po prostu nie uwierzyłem

Pozdrawiam
- KKgg
- Moderator
- Imię: Krzysiek
- Rocznik: 2015
Jakby co to w tym zestawie (drogi ale ładny) brakuje Ci trzech śrubek do montażu uchwytu linki. Zabij ale nie pamiętam dokładnie jakie to były. Zdaje się, że M5x20 z łbem torx T25... Ale trzeba by sprawdzić w ETCE
Moje modzenie: hak Ori, kamera cofania ori, komforty z masażem+dołożenie ogrzewania kanapy tył, dołożenie wzmacniacza+wymiana głośników, dołożenie grzanej kiery i Webasto
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Tomek
- Rocznik: 2013
Nie będę przeglądał i oceniał zdjęć z częściami, bo:Grucjusz pisze: ↑13 maja 2025, 23:02Cieszę się, że nie kontynuujemy poprzedniego klimatuMoże tym sposobem uzupełnimy Twoją instrukcję o wersję po lifcie, bo prawdopodobnie elektrykę zrobię sam.
Na marginesie. Ja nie mówię, że reklamowanie rzeczy używanych jest proste. Ale kupując taki towar także obowiązują przepisy o rękojmi. Więc jeśli po zakupie, okaże się, że linka nie działa, sprzedawca musi przyjąć zwrot, bo nie poinformował, że nie działa. Przynajmniej taka jest teoria. W praktyce, który z tych sprzedawców to przyjmie na klatę, każdy kupujący musi ocenić sam. Ja w inne ogłoszenia po prostu nie uwierzyłemNieco łagodząc jeszcze temat ceny. To jest oferta z FV.
Pozdrawiam
- nie chcę brać odpowiedzialności za wprowadzenie kogoś w błąd - gdyby okazało się, że coś pokręciłem
- nie chcę zostać etatowym oceniaczem ofert internetowych - precedens zaraz stanie się regułą
- sam, gdy zaczynałem kompletować swój zestaw i byłem jeszcze bardziej zielony niż ty, to też o to nie poprosiłem - przejrzałem ETKĘ, ELSĘ, dziesiątki różnych zdjęć/ofert z netu i to mi wystarczyło
- ostatni argument zapożyczony od Ciebie: "nie z lenistwa, ale z oszczędności", tym razem z oszczędności mojego czasu - nie odbieraj tego osobiście (no hard feelings)

Co do kodowania poliftów, to kiedyś kodowałem takiego i rzeczywiście część kodowań znajdowała się w innych polach, niż te opisane w mojej tabelce.
Miałem gdzieś zdjęcia tych zmian i planowałem rozszerzyć swoją instrukcję o te brakujące info, ale prokrastynacja wygrała

Jak ci się to uda, to podziel się danymi, a będziesz miał swój udział w bezinteresownym pomaganiu innym.
Pozdr.
-
- Forum Audi A6 / A7
Twoja argumentacja też ma sens.
Ok dzięki za pomoc. Części zamówione. Rzekomo pochodzą z jakiś aut demo i stan super. Zobaczę co przyjdzie. Dam znać jak poszło albo będę męczył o pomoc
Koledze KKgg też bardzo dziękuję bo ma rację, brak tych śrub.
Pozdrawiam!
Ok dzięki za pomoc. Części zamówione. Rzekomo pochodzą z jakiś aut demo i stan super. Zobaczę co przyjdzie. Dam znać jak poszło albo będę męczył o pomoc

Koledze KKgg też bardzo dziękuję bo ma rację, brak tych śrub.
Pozdrawiam!