Poczytałem troche postów o podobnym profilu, ale nic dokładnie oddającego mój problem nie znalazłem, więc postanowiłem zacząć nowy wątek.
Moja C6 Allroad 2.7tdi 180Hp z najsłabszą skrzynia 6Hp19 zaczęła szarpać przy reducji 6-5 i 4-3 plus przy włączaniu z P na D. To szarpanie to takie delikatne jakby uderzenie w tył auta. Coś jak wrzucanie jedynki w manualnej bez synchronizacji. To nie dzieje się za każdym razem i jest ledwo wyczuwalne. Problem jedna się pogarsza, to na pewno.
Auto ma 250k km. Olej w skrzyni był wymieniany przy 220k i 240k. Ta ostatnia wymiana była z demontażem mechatroniki (było podejrzenie problemu z TCU ale okazało się, że 12V linia była uszkodzona pod maską).
Ta wymiana była robiona przeze mnie i olej poszedl ZF LifeGuard 8 - prawie 9L weszło.
Po tej wymianie auto bardzo długo się adoptowało, tzn skrzynia. TCU miało odświeżony SW, więc może dlatego. Zastanawiałem się też czy olej prawidłowy, ale nr OEM pasował z numerem Audi.
W końcu skrzynia się zaadoptowała i jeździło się naprawdę fajnie. Tak zrobiłem 10k km i ostatnio w dłuższej trasie zauważyłem, że szarpie.
Na początku dopiero po rozgrzaniu, ale z czasem też na zimnym. 6-5 i 4-3 inne OK. Do tego przy ostrym przyspieszaniu i naglym hamowaniu jest jakby problem z rozpięciem bo też szarpie.
Poczytałem trochę tu i tam. Ponieważ olej ok, następnym jakby logicznym punktem jest mechatronika. Znalazłem firmę Maktrans i po wielu nieodpowiedzianych wiadomościach zadzwoniłem. Pan wysłuchał mnie, powiedział że jaki olej to bez znaczenia
Zgłupiałem, bo na ich stronie jest regeneracja mechatroniki jako produkt, ktory można wrzucić do koszyka.
Zadzwoniłem i pan mi wyjaśnił, że to nie jest mechatronika, koniec kropka i nawet jak ją wyślę do regeneracji to nie zrobią i odeslą. Nie rozumiem nic z tego.
Mam kilka pytań do Was.
Czy ktoś wie,lub domyśla się jaki mam problem?
Gdzie w Polsce (Trójmiasto najlepiej) mogę znaleźć fachowca od skrzyń. Mieszkam w Norwegii, więc planowałem wysłać mechatronikę, ewentualnie postawić auto do warsztatu w lipcu, kiedy będę w Poslce na urlopie.
Z góry dziękuję za info.
Pozdrawiam Wszystkich.
Daniel