Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive

Audi A6 C8 diesel 2,0, 204 KM, rocznik 2023, bierze olej

Silniki wysokoprężne
AudiGQ5
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Kuba
Rocznik: 2023
Moje auto: Q5
Nadwozie: SUV
Silnik: 2.0TDI 204KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: S-tronic
Paliwo: Diesel

Re: Audi A6 C8 diesel 2,0, 204 KM, rocznik 2023, bierze olej

Post autor: AudiGQ5 » 13 mar 2025, 09:58

Tak tak byłem tam, potraktowali mnie bardzo źle, dlatego wracam na następny serwis do Krotoski
Ty zapewne też zmarnujesz tam czas, ja się o ten olej nie rzucałem zużycie nie jest jakieś tragiczne i mi to bardzo nie przeszkadza ale jeśli uda się coś wywalczyć to się przyłącze.
Podnoszenie obrotów to ten typ tak ma i pewnie nic z tym nie zrobią.
Mogę Cię tylko pocieszyć, że w innych markach wcale nie jest lepiej np. Mercedes tam z serwisami też przechodziłem przygody że się w głowie nie mieści :)

Czaniz
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Tomek
Rocznik: 2019
Moje auto: A6 C8
Nadwozie: Limuzyna
Napęd: FWD

Post autor: Czaniz » 13 mar 2025, 10:19

Słuchajcie, w kwestii podniesionych obrotów bez dopalania nie wiem czy warto się tym przejmować. U mnie dzieje się to od 5 lat i nie widzę negatywnego wpływu na silnik. Nie wygląda to na usterkę w związku z czym przestałem się tym przejmować. Ważne żeby odróżnić je od dopalania dpf i nie mylić ze sobą. Swoją drogą serwisy powinny samochody które obsługują znać na tyle dobrze, żeby takie sytuacje potrafić nazwać. Jak jest - widzimy.

AudiGQ5
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Kuba
Rocznik: 2023
Moje auto: Q5
Nadwozie: SUV

Post autor: AudiGQ5 » 13 mar 2025, 12:25

Czaniz pisze:
13 mar 2025, 10:19
Słuchajcie, w kwestii podniesionych obrotów bez dopalania nie wiem czy warto się tym przejmować. U mnie dzieje się to od 5 lat i nie widzę negatywnego wpływu na silnik. Nie wygląda to na usterkę w związku z czym przestałem się tym przejmować. Ważne żeby odróżnić je od dopalania dpf i nie mylić ze sobą. Swoją drogą serwisy powinny samochody które obsługują znać na tyle dobrze, żeby takie sytuacje potrafić nazwać. Jak jest - widzimy.
Zgadzam się z Tobą, ten typ tak ma i tyle w temacie, ja się tym nie przejmuje jednak słabe jest to że jak zapytasz ASO które powinno znać od podszewki w sumie już nie najmłodszy silnik, to świecą oczami <lol>
Ja również kupiłem sygnalizator który daje znać kiedy wypala DPF, dlatego wiem kiedy nie przerywać tego procesu w innym przypadku gdy auto ma podwyższone obroty to gaszę i się nie przejmuje.
Sprawdziłem dziś bańkę z olejem mam 38 tysięcy stan oleju na full, więc do 45 dojadę już myślę bez dolewki, z bańki 5L, zużyłem ok 2.7L tyle wyniosły dolewki do tego czasu.
Zastanawiam się nad zmianą oleju z 0W30 na 5W30, gdzieś czytałem że pomaga.
Z ASO nie mam siły i czasu się przepychać, kiedyś spędziłem tam 3 godzin głównie na przepychankach, nic nie potrafili zrobić i zaproponowali kolejną wizytę na podstawienie auta, największą wadą nowych aut jest GWARANCJA i ASO, nic nie możesz zrobić z autem, chyba, że ktoś z was zna kompetentne aso w małopolsce dajcie sygnał chętnie skorzystam.

bLACK_61094
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Cezary
Rocznik: 2018
Moje auto: A6 C7
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.0 TDI

Post autor: bLACK_61094 » 13 mar 2025, 13:43

Silnik 2.0TDI ma już tyle lat ... Tak był dopracowany to ciągle coś zmieniają i namieszają. Jedno naprawią to z drugim kombinują i popsują... Pewnie ogólno pojęta ekologia ... Do pierścieni dodają plastik z butelek <milczek>

danielus
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: danielus » 19 mar 2025, 20:53

Auto odebrane,aczkolwiek nie napisze nic twórczego.Auto nie posiada błędów,a podwyższone obroty są normalne dla tego silnika.
Na.moje pytanie co powoduje takie podnoszenie,odpowiedzieli dogrzewacz.Ale mówię-przecież to samo dzieje się na wyłączonym dogrzewaczu!
Brak dalszej polemiki,konkretnych argumentów.
Zastanawiam się czy tam ktokolwiek ma jakąś wiedzę praktyczno-diagnostyczną.
AEL avant quattro i ośka

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C8 (2018- )”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl