Czaniz pisze: ↑13 mar 2025, 10:19
Słuchajcie, w kwestii podniesionych obrotów bez dopalania nie wiem czy warto się tym przejmować. U mnie dzieje się to od 5 lat i nie widzę negatywnego wpływu na silnik. Nie wygląda to na usterkę w związku z czym przestałem się tym przejmować. Ważne żeby odróżnić je od dopalania dpf i nie mylić ze sobą. Swoją drogą serwisy powinny samochody które obsługują znać na tyle dobrze, żeby takie sytuacje potrafić nazwać. Jak jest - widzimy.
Zgadzam się z Tobą, ten typ tak ma i tyle w temacie, ja się tym nie przejmuje jednak słabe jest to że jak zapytasz ASO które powinno znać od podszewki w sumie już nie najmłodszy silnik, to świecą oczami
Ja również kupiłem sygnalizator który daje znać kiedy wypala DPF, dlatego wiem kiedy nie przerywać tego procesu w innym przypadku gdy auto ma podwyższone obroty to gaszę i się nie przejmuje.
Sprawdziłem dziś bańkę z olejem mam 38 tysięcy stan oleju na full, więc do 45 dojadę już myślę bez dolewki, z bańki 5L, zużyłem ok 2.7L tyle wyniosły dolewki do tego czasu.
Zastanawiam się nad zmianą oleju z 0W30 na 5W30, gdzieś czytałem że pomaga.
Z ASO nie mam siły i czasu się przepychać, kiedyś spędziłem tam 3 godzin głównie na przepychankach, nic nie potrafili zrobić i zaproponowali kolejną wizytę na podstawienie auta, największą wadą nowych aut jest GWARANCJA i ASO, nic nie możesz zrobić z autem, chyba, że ktoś z was zna kompetentne aso w małopolsce dajcie sygnał chętnie skorzystam.