Sklep Ipart
Sklep
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive

A6 C6 brak ogrzewania, spaliny w układzie chłodzenia.

Układ chłodzenia, ogrzewanie i klimatyzacja
ODPOWIEDZ
lukasp1988
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Łukasz
Rocznik: 2007
Moje auto: A6 C6
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.7TDI 163KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Multitronic
Paliwo: Diesel

A6 C6 brak ogrzewania, spaliny w układzie chłodzenia.

Post autor: lukasp1988 » 23 lut 2025, 14:56

Witam serdecznie, bardzo proszę o pomoc forumowiczów ponieważ już mi ręce opadają. Jestem posiadaczem audi a6c6 2.7 120kw. Od dłuższego czasu walczyłem z brakiem ogrzewania. Wymienione elektrozawory na podszybiu i dodatkowa pompka wody elektryczna. Zawór egr sprawdzony szczelny. Niestety okazało się, że w płynie są spaliny, a więc głowice. Zrobione planowanie i szczelność. Skręcone na nowych uszczelkach. Mechanik mówił, że tłoki były trochę powypalane nie miały ostrych rantow tylko trochę zaokrąglone. Jednakże po naprawie problem nie zniknął poza tym, że teraz grzeje jak da mu się obrotów albo dłużej stoi na postoju. W czasie jazdy normalnej nie grzeje i co najgorsze znów pokazuje spaliny w układzie. Temperatura nie przekracza 90 ale jak zaczyna czasami grzać na postoju lub przy wysokich obrotach to spada do prawie 70 żeby zaraz wrócić z powrotem na 90 i co za tym idzie wtedy już nie grzeje. Moje pytanie brzmi czy może być mikropekniecie na bloku jak mówi mój mechanik czy jest inna opcja? Czy w ogóle dać sobie spokój bo naprawy tego auta są naprawdę drogie. Proszę o pomoc

Awatar użytkownika
Doc
Administrator
Administrator
Imię: Andrzej
Rocznik: 2005
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 2.7TDI 180KM
Skrzynia: Manual
Kontakt:

Re: A6 C6 brak ogrzewania, spaliny w układzie chłodzenia.

Post autor: Doc » 24 lut 2025, 00:28

Łukaszu, pewnie widzisz z "wyszukiwarką" --> search.php?st=0&sk=t&sd=d&sr=posts&keyw ... %5B%5D=145 --> search.php?keywords=ogrzewania%2C&terms ... mit=Szukaj ??
Co prawda pomóc nie mogę bo prawie wszystko masz zrobione, zmienione i... bez zmian. <bezradny> Poczekamy na userów / klubowiczów, pewnie ktoś wyślę post z podobnym ale zrobionym problemem. <tak>
2007-12-08, Doc / Andrzej - założyciel jako pierwszy, największy, znany forum Audi A6 / A7 w Polsce. Kontakt z redakcją.

lukasp1988
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Łukasz
Rocznik: 2007
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.7TDI 163KM
Skrzynia: Multitronic

Post autor: lukasp1988 » 24 lut 2025, 17:02

Sprawdzałem te tematy niestety żaden nie pasuje do moich objawów. Dodatkowo dzisiaj zauważyłem białe masło pod korkiem oleju i na odpalonym silniku idzie dym z wlewu oleju i po wyciągnięciu bagnetu. Do tego zbiorniczek robi się czarny przy wężyku powrotu. Czy to świadczy, że te tłoki są wyrobione/ przegrzane i w ogóle czy jednak głowice mi słabo zrobili?

motogold
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Sławek
Rocznik: 2006
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 3.0 TDI 233KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic

Post autor: motogold » 28 lut 2025, 07:10

A przegrzałeś wcześniej silnik? One nie mają raczej problemu z pęknieciami bloku,czy głowicy. Aczkolwiek wszystko może się zdarzyć .Głowice były sprawdzane na szczelność? Tłoki tego nie zrobią,bo uszczelniają je pierścienie.Więc to nie jest problemem. Po planowaniu tych głowic jest jakaś w ogóle poprawa? Czy gorzej/lepiej?

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C6 (2004-2011)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl