Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

Fotel kierowcy brak grzania

Wnętrze
ODPOWIEDZ
kuba1560
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Jakub
Rocznik: 2013
Moje auto: A6 C7
Nadwozie: Avant
Silnik: 3.0TDi CLAA 204KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: S-tronic
Paliwo: Diesel

Fotel kierowcy brak grzania

Post autor: kuba1560 » 29 sty 2025, 21:19

Witam, w mojej C7 mam fotele comfort (grzane, wentylowane, z masażami), po włączeniu podgrzewania fotela kierowcy zapalają się 3 diody na włączniku i po kilku sekundach gasną, siedzenie nie grzeje. Co może być przyczyną, jak to zdiagnozować, np. Vcdsem? Co gdzie w jakiej grupie mogę sprawdzić dane parametry. Dzięki za pomoc!

Awatar użytkownika
Doc
Administrator
Administrator
Imię: Andrzej
Rocznik: 2006
Moje auto: A6 C6
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 2.7TDI 180KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Manual
Kontakt:

Re: Fotel kierowcy brak grzania

Post autor: Doc » 30 sty 2025, 01:51

kuba1560 sprawdź na początek VCDS-a.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
2007-12-08, Doc / Andrzej - założyciel jako pierwszy, największy, znany forum Audi A6 / A7 w Polsce. Kontakt z redakcją.

Awatar użytkownika
KKgg
Moderator
Moderator
Imię: Krzysiek
Rocznik: 2015
Silnik: 2.0 TDI 190KM

Post autor: KKgg » 30 sty 2025, 07:05

Wg mojej wiedzy - najczęściej padają elementy grzewcze na boczkach siedziska. Pompowane boczki powodują, że drut pracuje by w końcu się połamać.
Wymiana nieco uciążliwa ale do zrobienia we własnym zakresie w 2-3h. Jest w PL firma, która zajmuje się produkcją mat grzewczych. Można u nich kupić nawet ten element indywidualnie.

W kwestii diagnozy - powinien być dość jasno opisany błąd w sterowniku fotela. Sprawdź vcdsem.
Moje modzenie: hak Ori, kamera cofania ori, komforty z masażem+dołożenie ogrzewania kanapy tył, dołożenie wzmacniacza+wymiana głośników, dołożenie grzanej kiery i Webasto

kuba1560
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: kuba1560 » 30 sty 2025, 15:17

Doc pisze:
30 sty 2025, 01:51
Coś takiego mi pokazuje:
https://zapodaj.net/plik-QlhknPNcLJ

Dodano po 1 minucie 6 sekundach:
KKgg pisze:
30 sty 2025, 07:05
Wg mojej wiedzy - najczęściej padają elementy grzewcze na boczkach siedziska. Pompowane boczki powodują, że drut pracuje by w końcu się połamać.
Wymiana nieco uciążliwa ale do zrobienia we własnym zakresie w 2-3h. Jest w PL firma, która zajmuje się produkcją mat grzewczych. Można u nich kupić nawet ten element indywidualnie.

W kwestii diagnozy - powinien być dość jasno opisany błąd w sterowniku fotela. Sprawdź vcdsem.
Podpowiedział byś gdzie w vcds znaleźć sterownik fotela?

Awatar użytkownika
KKgg
Moderator
Moderator

Post autor: KKgg » 30 sty 2025, 18:02

kuba1560 pisze:
30 sty 2025, 15:18
Doc pisze:
Coś takiego mi pokazuje:
Pokazuje Ci tak gdyż w fotelach multi konturowych (zwanych komfortami) moduł komfortu nie steruje ogrzewaniem foteli. Odpowiedzialny jest za to moduł fotela i tam trzeba szukać błędów. Niestety nie wiem które bloki pomiarowe należy sprawdzić. U mnie był błąd wskazujący dokładną przyczynę problemu. Spodziewam się, że będzie tak również u Ciebie.

Sterownik fotela kierowcy jest zdaje się pod adresem 0x88.
Moje modzenie: hak Ori, kamera cofania ori, komforty z masażem+dołożenie ogrzewania kanapy tył, dołożenie wzmacniacza+wymiana głośników, dołożenie grzanej kiery i Webasto

kuba1560
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: kuba1560 » 31 sty 2025, 11:55

KKgg pisze:
30 sty 2025, 18:02
kuba1560 pisze:
30 sty 2025, 15:18
Doc pisze:
Coś takiego mi pokazuje:
Pokazuje Ci tak gdyż w fotelach multi konturowych (zwanych komfortami) moduł komfortu nie steruje ogrzewaniem foteli. Odpowiedzialny jest za to moduł fotela i tam trzeba szukać błędów. Niestety nie wiem które bloki pomiarowe należy sprawdzić. U mnie był błąd wskazujący dokładną przyczynę problemu. Spodziewam się, że będzie tak również u Ciebie.

Sterownik fotela kierowcy jest zdaje się pod adresem 0x88.

Taki błąd jest:
https://zapodaj.net/plik-2vw06otaLT

Awatar użytkownika
KKgg
Moderator
Moderator

Post autor: KKgg » 31 sty 2025, 19:23

To samo co u mnie.
Odezwij się do tej firmy. Jak dobrze zagadasz to gość Ci sprzeda matę na boczki siedziska. Ona się łączy z resztą instalacji z pomocą kostki z tyłu siedziska. Trochę uciążliwa ta wymiana ale do zrobienia we własnym zakresie.

https://www.heatingtechnology.pl/mata-g ... -p-29.html

kuba1560
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: kuba1560 » 31 sty 2025, 19:36

KKgg pisze:
31 sty 2025, 19:23
To samo co u mnie.
Odezwij się do tej firmy. Jak dobrze zagadasz to gość Ci sprzeda matę na boczki siedziska. Ona się łączy z resztą instalacji z pomocą kostki z tyłu siedziska. Trochę uciążliwa ta wymiana ale do zrobienia we własnym zakresie.

https://www.heatingtechnology.pl/mata-g ... -p-29.html
Okej, wielkie dzięki za pomoc!
A jeszcze jedno, podpowiedziałbyś jak to rozebrać bo szczerze mówiąc nawet nie wiem jak się za to zabrać a nie chcę nic uszkodzić

Awatar użytkownika
KKgg
Moderator
Moderator

Post autor: KKgg » 31 sty 2025, 23:02

Napiszę Ci ale najwcześniej w niedzielę. Jutro cały dzień w trasie jestem.

Awatar użytkownika
KKgg
Moderator
Moderator

Post autor: KKgg » 02 lut 2025, 19:24

Hej!
Napiszę w dwóch słowach bo tak naprawdę nie za bardzo jest się tu nad czym rozpisywać.
Najlepiej gdybyś fotel miał wyjęty z samochodu w jakimś wygodnym miejscu (typu stół w warsztacie).
Ale w razie czego w samochodzie też da się to zrobić tylko jest trochę gimnastyki.
Zaczynamy od odpięcia pasa bezpieczeństwa od fotela. To w miarę intuicyjne jest - metalowy zatrzask należy podważyć jakimś śrubokrętem i już.
Potem - co oczywiste - trzeba odkręcić 4 śruby trzymające go do podłogi.
Następnie musisz ściągnąć plastikową obudowę siedziska. Z tym jest trochę gimnastyki. Jest na kilka zatrzasków no i trzeba sobie z tym jakoś poradzić. Zdaje się, że przednią część trzyma 4 zatrzaski a boczną (z przyciskami) 3. Wszystko jesteś w stanie obejrzeć, zbadać... Nie ma w tym wielkiej filozofii - śrubokręt płaski w rękę i kombinujemy. To nie jest technologia rakietowa. Jeśli będziesz działał w samochodzie to będziesz musiał niekiedy operować elektrycznym ustawieniem np oparcia więc nie odpinaj wtyczek - prąd się przyda.
Jak już uporasz się z tym to trzeba poodpinać zaczepy tapicerki. To co będziesz widział dotyczące boczków jak i tylnej części siedziska. Boczki trzymają się na takie haczyki/blaszki do stelaża. Strasznie uciążliwe w zdejmowaniu bez odpowiedniego narzędzia. Ale znów - śrubokręt płaski i siłą i godnością osobistą trzeba sobie poradzić. Nie ma potrzeby zdejmować całej tapicerki siedziska, interesują nas tylko boczki.
Tylną część siedziska trzyma jeszcze taka podłużna listwa. Ją też trzeba zdemontować i wyciągnąć przez szczelinę pomiędzy oparciem a siedziskiem do przodu.
Gdy już będziesz mieć to wszystko rozpięte - szukaj w prawej tylnej części siedziska, gdzieś pod spodem stelaża złączki, którą jest podłączona mata boczków. Zobacz sobie na nowej macie mniej więcej rozkład kabli to będziesz wiedział gdzie szukać.... Krótki kabel, niezbyt szczęśliwe położenie - palce będą bolały i poleci w eter kilka cierpkich słów. Stara mata zostaje na miejscu, ja odciąłem jej wtyczkę żeby nie przeszkadzała. Wykładasz nową matę (bez żadnego kleju!) na boczkach, podłączasz, składasz wszystko do kupy i już. Nie ma czego się bać. Nieskomplikowana acz niewdzięczna nieco robota. Powodzenia!

kuba1560
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: kuba1560 » 03 lut 2025, 12:02

KKgg pisze:
02 lut 2025, 19:24
Hej!
Napiszę w dwóch słowach bo tak naprawdę nie za bardzo jest się tu nad czym rozpisywać.
Najlepiej gdybyś fotel miał wyjęty z samochodu w jakimś wygodnym miejscu (typu stół w warsztacie).
Ale w razie czego w samochodzie też da się to zrobić tylko jest trochę gimnastyki.
Zaczynamy od odpięcia pasa bezpieczeństwa od fotela. To w miarę intuicyjne jest - metalowy zatrzask należy podważyć jakimś śrubokrętem i już.
Potem - co oczywiste - trzeba odkręcić 4 śruby trzymające go do podłogi.
Następnie musisz ściągnąć plastikową obudowę siedziska. Z tym jest trochę gimnastyki. Jest na kilka zatrzasków no i trzeba sobie z tym jakoś poradzić. Zdaje się, że przednią część trzyma 4 zatrzaski a boczną (z przyciskami) 3. Wszystko jesteś w stanie obejrzeć, zbadać... Nie ma w tym wielkiej filozofii - śrubokręt płaski w rękę i kombinujemy. To nie jest technologia rakietowa. Jeśli będziesz działał w samochodzie to będziesz musiał niekiedy operować elektrycznym ustawieniem np oparcia więc nie odpinaj wtyczek - prąd się przyda.
Jak już uporasz się z tym to trzeba poodpinać zaczepy tapicerki. To co będziesz widział dotyczące boczków jak i tylnej części siedziska. Boczki trzymają się na takie haczyki/blaszki do stelaża. Strasznie uciążliwe w zdejmowaniu bez odpowiedniego narzędzia. Ale znów - śrubokręt płaski i siłą i godnością osobistą trzeba sobie poradzić. Nie ma potrzeby zdejmować całej tapicerki siedziska, interesują nas tylko boczki.
Tylną część siedziska trzyma jeszcze taka podłużna listwa. Ją też trzeba zdemontować i wyciągnąć przez szczelinę pomiędzy oparciem a siedziskiem do przodu.
Gdy już będziesz mieć to wszystko rozpięte - szukaj w prawej tylnej części siedziska, gdzieś pod spodem stelaża złączki, którą jest podłączona mata boczków. Zobacz sobie na nowej macie mniej więcej rozkład kabli to będziesz wiedział gdzie szukać.... Krótki kabel, niezbyt szczęśliwe położenie - palce będą bolały i poleci w eter kilka cierpkich słów. Stara mata zostaje na miejscu, ja odciąłem jej wtyczkę żeby nie przeszkadzała. Wykładasz nową matę (bez żadnego kleju!) na boczkach, podłączasz, składasz wszystko do kupy i już. Nie ma czego się bać. Nieskomplikowana acz niewdzięczna nieco robota. Powodzenia!
Jeszcze raz dzięki za tak fachową pomoc!

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C7 (2011-2018)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja