akakij pisze: ↑13 sty 2025, 11:46
Cześć Państwu.
Czy to przypadłość tego sprzętu, czy po prostu na mnie trafiło?
Tak, to częsta usterka. Dotyczy styku, który znajduje się w mechanizmie zapięcia pasa.
akakij pisze: ↑13 sty 2025, 11:46
Jest na to jakiś prosty sposób, żeby nie wyciągać fotela?
Ja fotel odkręciłem i odpowiednio ustawiłem, przechylając go, co umożliwiło wygodne odkręcenie zapięcia i
naprawę go "na stole". Przed zmianą położenia fotela zasadnym jest zabezpieczenie plastików tunelu środkowego i osłony słupka "B", osłony progu, tapicerek drzwi przed ewentualnym zarysowaniem, umieszczając pomiędzy nimi, a podstawą fotela, np. dwóch kawałków tektury "pudełkowej". Sam fotel nie został wymontowany na zewnątrz z auta - nie ma takiej potrzeby. Na Forum jednakże znajdziesz podpowiedź, mówiącą o braku konieczności odkręcania fotela :
post704051.html#p704051 Ale majstrowanie przy zapięciu ;w pierwszej konieczności demontażu jego obudowy tak, aby jej nie uszkodzić plus dalsze konieczne czynności, uważam na kontrowersyjne.
1. Obudowa - na zdjęciu zaznaczone :
-dwa "kołeczki" ustalające/mocujące i otwory na nie. Elementy te nie są zatrzaskami, aczkolwiek są ciasno spasowane.
-krawędzie obudowy pokryte cienką warstwą kleju; połączenie to jest możliwe do rozłączenia(warstwa kleju nie znajduje się /nie znajdowała się na całej długości krawędzi obudowy) poprzez odpowiednią mechaniczną "manipulację" (odpowiedniej grubości, płaski śrubokręt)
20250113_132621_Easy-Resize.com (3).jpg
2. Styk znajduje się w białej odbudowie, którą rozłącz wzdłuż widocznej szczeliny (zdjęcia) :
20250113_133154_Easy-Resize.com.jpg
20250113_133204_Easy-Resize.com.jpg
20250113_133248_Easy-Resize.com.jpg
20250113_133530_Easy-Resize.com.jpg
20250113_134943_Easy-Resize.com.jpg
3. Na poniższym zdjęciu zaznaczony zielony element, który przepychany jest przez końcówkę zatrzaskową pasa i naciskając na styk zwiera go :
20250113_134832_Easy-Resize.com.jpg
4. Sam styk przemyj środkiem czyszczącym, ewentualnie z dużą dozą delikatności użyj drobnoziarnistego (np.1500/2000) papieru ściernego
*+przeczyść preparatem.
*! To raczej wydaje się mało "eleganckie" i raczej niepotrzebne -
styk powlekany jest prawdopodobnie cieniutką warstwą niskiej próby złota, którą łatwo mechanicznie styk pozbawić... Zwróć uwagę na położenie tej nieprzesuwnej w chwili zamknięcia pasa, części styku(zaznaczona na zdjęciu) - można ją ustawić, tak aby styk roboczy do niej zwierał we właściwym momencie zamknięcia pasa :
20250113_133602_Easy-Resize.com.jpg
5. Sprawdź działanie. Mechanizm umieść w obudowie. Obudowę sklej
cienką warstwą (nanieś ją raczej punktowo-nie na całej krawędzi), użyj kleju do tworzywa ABS (tzw. twardy plastik).
Nie używaj wszelakiego rodzaju "super glue"/"kropelek", czyli tych cyjano-akrylowych.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.