Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

Problem z martwymi wentylatorami chłodnicy

Układ chłodzenia, ogrzewanie i klimatyzacja
ODPOWIEDZ
John and he
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Patryk
Rocznik: 2006
Moje auto: A6 C6
Nadwozie: Avant
Silnik: 3.0 TDI 233KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Automat
Paliwo: Diesel

Problem z martwymi wentylatorami chłodnicy

Post autor: John and he » 06 sie 2024, 10:06

Witam mam pytanie odnośnie wentylatorów chłodnicy i klimatyzacji w audi a6c6 3.0 tdi po awarii jednego z wiatraków (1.chłodnicy) i wymianie silnika wentylatora oraz przejrzeniu całej instalacji sprawdzenia napięcia itd dalej nie działa na krótko kręci jak szalony... Auto osiąga temperature 90°C a one stoją w miejscu włączając klimę też nic nie daje i moje pytanie czy to powinno tak być? "Sterowanie wentylatorem nr1 położenia otwarcia 10%" i na drugim to samo a temperatura płynu chłodniczego 92° a wiatraki stoją o co chodzi?

NorthWesterN
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Hubert
Rocznik: 2005
Silnik: 2.0TDI 140KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Manual

Re: Problem z martwymi wentylatorami chłodnicy

Post autor: NorthWesterN » 06 sie 2024, 14:00

są jakieś błędy? klima sprawna? nabita? jak nie ma gazu to nawet jak sprawne wentylatory to się nie uruchomią.
Moje daily: Audi A6 C6 2006 2.0 TDI BRE "420k km na blacie"
Taty: 2017 SQ7 4M 4.0 V8 TDI CZAC
Nowy nabytek: Q5 8R 2.0 TDI CNHA

John and he
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: John and he » 06 sie 2024, 15:13

Jest jeden błąd czujnik ciśnienia klimatyzacji i mam jeszcze jedno pytanko bo gdy jest ten czujnik podłączony to nie działa nadmuch powietrza, błąd "szyna danych obwód nieprawidłowy" i econ nie da się wyłączyć a gdy odłączę brązowy przewód tzw masę to jest nadmuch ale nie widzi czujnika... Klimę nie dało rady nabić bo econ ciągle się włącza... Prędzej był błąd od wentylatorów ale mimo wszystko to nie powinno być tak, że w skrajnych temperaturach się załącza wentylator bo u mnie to nic. A jeszcze przypomniało mi się gdy obrócę wtyczki od wentylatorów to kręcą pełną parą ale wtedy jest błąd "Nie prawidłowy obwód wentylator nr1" albo coś takiego nie wiem jak to ogarnąć moduł sterowania wentylatora chłodnicy wymienione błędów brak. Jakieś pomysły?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

NorthWesterN
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: NorthWesterN » 06 sie 2024, 20:16

John and he pisze:
06 sie 2024, 15:13
Jest jeden błąd czujnik ciśnienia klimatyzacji i mam jeszcze jedno pytanko bo gdy jest ten czujnik podłączony to nie działa nadmuch powietrza, błąd "szyna danych obwód nieprawidłowy"...
I tu sobie odpowiedziałeś dlaczego nie działają wentylatory i klima. Najlepiej to podpiąć auto pod vcds'a i odczytać błędy i sprawdzić bloki pomiarowe co się dzieje w klimie. Możliwe że panel uszkodzony i wymiana będzie się wiązała z przypisaniem do auta bo wskoczy ochrona komponentu.

John and he
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: John and he » 06 sie 2024, 21:01

Wentylatory chłodnicy już w sumie są ogarnięte wyszło że czujnik temperatury miał zwarcie na wtyczce i błędnie odczytał chyba po wymianie kostki wentylatory w końcu ruszyły lecz pozostaje problem z czujnikiem ciśnienia klimatyzacji przy chłodnicy czeka go wymiana najprawdopodobniej. A możesz mi podpowiedzieć jak się przypisuje podzespoły które kanały odpowiadają za klimatyzacje i czy na można to zrobić przy programie Delphi? Znaczy zakodować tę komponenty

Dodano po 2 minutach 52 sekundach:
Pozostaje tylko błąd pierwszy od czujnika ciśnienia

Dodano po 2 minutach 28 sekundach:
Po podłączeniu brązowego kabelka do wtyczki czujnika ciśnienia nadmuch do kabiny przestaje działać bez problemu działa jak jest odłączony
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

NorthWesterN
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: NorthWesterN » 06 sie 2024, 21:58

Przypisać to trzeba tylko panel jak dojdzie do wymiany. Jeżeli podpinasz masę i przestaje działać nadmuch to uszkodzony jest czujnik ciśnienia/temperatury ac ma 3piny lub wiązka/wtyczka czujnika i przewód sygnałowy ma zwarcie z masą lub uszkodzony jest sterownik climatronic czyli panel we wnętrzu. Pierwsze co to odepnij wtyczkę z czujnika jak z podpiętą masą nawiew będzie działał to będzie oznaczało rąbnięty czujnik.

John and he
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: John and he » 06 sie 2024, 22:47

"Pierwsze co to odepnij wtyczkę z czujnika jak z podpiętą masą nawiew będzie działał to będzie oznaczało rąbnięty czujnik.
"

Tak właśnie zrobiłem dzięki za pomoc. A możesz przybliżyć procedure kodowania bo mam jeszcze problem z MMI brak radia fm, cd czyta płytę wyświetla się tytuł piosenki ale nie odtwarza. Nie mam jeszcze ogarniętego tunera fm a z wzmacniaczem amplifier nic nie odtwarza jakby brakowało komunikacji stawiam na to że to jest od innego auta i wchodzi właśnie ochrona komponentu można to zakodować czy strata czasu? Pozdrawiam

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C6 (2004-2011)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja