Cześć
Mam taki problem od około miesiąca. Przy włączonej klimatyzacji zaczyna zaczyna popiskiwać sobie pasek aż w pewnym momencie zaczyna piszczeć przez około 6-7 sekund. Gdy piszczy głośno to pasek przestaje sie poruszać. Z reguł występuje to tylko wtedy gdy gdy w aucie jest gorąco (na przykład po postoju na słońcu). Generalnie klima chodzi idealnie, robi lodówkę w samochodze w moment. W weekend przejchałem na włączonej klimie 1000 km i chłodziło idealnie. Podczas trasy pisczenie nie występuje, tylko na początku gdy musi chłodzić albo gdy się zatrzymuję. Jest szansa, że to pasek albo napinacz? Czy raczej zaciera się sprężarka? 1.9 TDI AWX. Jeżeli to sprężarka to nawet nie będę tego ruszał bo naprawa jest wg mnie ekonomicznie bez sensu.
Piszczy pasek od klimatyzacji i staje w miejscu
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Łukasz
- Moje auto: A6 C6
- Rocznik: 2006
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 3.0 BMK 224KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
Re: Piszczy pasek od klimatyzacji i staje w miejscu
Tam jest kompresor ze sprzęgłem magnetycznym czy napędzany cały cza denso ?
Jak to drugie to opory z zacierających tłoków momentalnie zerwałyby tarczkę zrywalną lub gwint w osi jak u mnie.
Możesz mieć :
-przepełniony układ za dużą ilością czynika - dodaj ok.20g mniej od wart. nominalnej w A4 jest 550g.
- uszkodzona sprężyna napinacza
- uszkodzone sprzegiełko alternatora
lub suma z powyższych
Jak to drugie to opory z zacierających tłoków momentalnie zerwałyby tarczkę zrywalną lub gwint w osi jak u mnie.
Możesz mieć :
-przepełniony układ za dużą ilością czynika - dodaj ok.20g mniej od wart. nominalnej w A4 jest 550g.
- uszkodzona sprężyna napinacza
- uszkodzone sprzegiełko alternatora
lub suma z powyższych
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Paweł
- Moje auto: 80 B3
- Rocznik: 2003
- Nadwozie: Liftback
- Silnik: 4.2 BRV 480KM
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna
Sprężarka jest Denso. Otatnie napełnianie układu było 2 lata temu i przez te 2 lata nie ruszane i chłodzi cały czas tak samo dobrze więc za dużo czynnika wykluczam. Alternator jest nowy wiec też wykluczam. Mysle zeby po prostu go oddac na wymiane paska i napinacza i zobaczymy co sie stanie. Nie powinno to duzo kosztowac
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Łukasz
- Moje auto: A6 C6
- Rocznik: 2006
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 3.0 BMK 224KM
- Skrzynia: Tiptronic
A to nie zaczęło się po wymianie altka czasami ? Już widziałem roczne sprzęgła alternatorów zatarte w kilku autach - oczywiście chińszczyzna.
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Paweł
- Moje auto: 80 B3
- Rocznik: 2003
- Nadwozie: Liftback
- Silnik: 4.2 BRV 480KM
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna
to sie zaczelo rok po wymianie alternatora