Witam, przednia lewa lampa ksenonowa (4G0941005F) przestała mi się poziomować po uruchomieniu pojazdu. Prawa lampa ładnie się podnosi, lewa leży. W nocy widać że lewa świeci zdecydowanie w dół.
Mechanik sprawdził że czujnik regulacji świateł przy zawieszeniu jest w porządku bo zamienił lampy i po przełożeniu prawej lampy (sprawnej) na lewą stronę, poziomowanie działa. Stwierdził że padł silniczek regulacji świateł w lewej lampie. W załączniku zdjęcie jak wygląda.
Widzę że koszt samego silniczka nie jest duży (około 100-200zł). Pytanie czy można go wymienić bez rozklejania lampy? Czy można go jakoś wymienić podchodząc od tyłu lampy? Mechanik powiedział że niestety nie i trzeba rozkleić lampę oraz ponownie ją posklejać, co wiąże się z małym ryzykiem pozostawienia nieszczelności oraz parowania w przyszłości.
Inne wyjście to nowa lampa, ale to koszt 1000-2000zł oraz brak pewności co się z taką lampą działo w przeszłości.
Wymiana silniczka regulacji świateł A6 C7
-
Paweld
- Forum Audi A6 / A7

- Imię: Paweł
- Rocznik: 2015
- Moje auto: A6 C7
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0TDI CAHA 170KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Diesel
Wymiana silniczka regulacji świateł A6 C7
- Załączniki
-
- silniczek_regulacji.jpg (12.74 KiB) Przejrzano 102 razy
- Doc
- Administrator

- Imię: Andrzej
- Rocznik: 2006
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.7TDI 163KM
- Kontakt:
Re: Wymiana silniczka regulacji świateł A6 C7
Paweld, absolutnie trzba rozkleić reflektor A6 C7. On jest "usadowiony"... bez tego nie da się dojść do silniczka.
Ps: Często przyjeżdżam, rozmawiam z Mateuszem oraz Rafałem (filia AutoGamma, Jabłonna). Co prawda daleko jesteś koło W-wy, Legionowa, ale może Ci sie przyda. Wysyłam zdjęcie, nr tel.
Czas, robota z tą naprawą 1 dzień. Ewentualnie Kraków z Radosławem, Karolem.
Ps: Często przyjeżdżam, rozmawiam z Mateuszem oraz Rafałem (filia AutoGamma, Jabłonna). Co prawda daleko jesteś koło W-wy, Legionowa, ale może Ci sie przyda. Wysyłam zdjęcie, nr tel.
Czas, robota z tą naprawą 1 dzień. Ewentualnie Kraków z Radosławem, Karolem.
- Załączniki
-
- autogammajabłonna.jpg (64.79 KiB) Przejrzano 89 razy
2007-12-08, Doc / Andrzej - założyciel jako pierwszy, największy, znany forum Audi A6 / A7 w Polsce. Kontakt z redakcją.
-
Paweld
- Forum Audi A6 / A7

Dzięki! Dowiedziałem się że silniczek siedzi w tym miejscu co zaznaczyłem i nie ma do niego dojścia od tyłu, trzeba rozklejać.
- Załączniki
-
- silniczek_regulacj_2i.jpg (71.6 KiB) Przejrzano 74 razy
-
Paweld
- Forum Audi A6 / A7

Krótka aktualizacja mojego tematu. Z uwagi na to że chciałem uniknąć rozklejania postanowiłem kupić używaną lampę w ładnym stanie ze sprawnym silniczkiem i chciałem wymienić całą lampę. Po zorientowaniu się że używane lampy chodzą od 1 do 3 tys zł, podjechałem do ASO aby zapytać z ciekawości ile kosztuje nowa lampa (wyszło około 4,5 tys). Od słowa do słowa opisałem jaki mam problem. Okazało się że ASO ma w technologii sposób na wymianę silniczka bez rozklejania klosza lampy. Odcinają precyzyjną szlifierką kawałek plastiku, ten co zaznaczyłem wyżej na czerwonym i mają elegancki dostęp do silniczka. Następnie specjalną zatyczką zatykają otwór.
Zrobiłem to wszystko w ASO, koszt w sumie lekko ponad 1000 zł (400 zł nowy silniczek, 600 zł robota). Załączam zdjęcia jak to wygląda. Może komuś się przyda taka informacja.
Zrobiłem to wszystko w ASO, koszt w sumie lekko ponad 1000 zł (400 zł nowy silniczek, 600 zł robota). Załączam zdjęcia jak to wygląda. Może komuś się przyda taka informacja.
- Załączniki
-
- WhatsApp Image 2024-06-02 at 13.27.02 (1).jpeg (198.94 KiB) Przejrzano 60 razy
-
ziarenko10
- Forum Audi A6 / A7

- Imię: Andrzej
- Rocznik: 2017
- Skrzynia: Automat
Polecam najpierw jeszcze przed wyciąganiem sprawdzić czy główka silniczka nie spadła z mocowania lampy, oraz czy mocowanie nie wyskoczyło z prowadnic i nie zablokowało poziomowania. Można to sprawdzić przez największy otwór i ustawić prawidłowo. Niestety w tym modelu często się to zdarza.