Sklep Ipart
Sklep
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive

Wymiana silniczka regulacji świateł A6 C7

Nadwozie
ODPOWIEDZ
Paweld
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Paweł
Rocznik: 2015
Moje auto: A6 C7
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.0TDI CNHA 190KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Manual
Paliwo: Diesel

Wymiana silniczka regulacji świateł A6 C7

Post autor: Paweld » 01 lut 2024, 20:43

Witam, przednia lewa lampa ksenonowa (4G0941005F) przestała mi się poziomować po uruchomieniu pojazdu. Prawa lampa ładnie się podnosi, lewa leży. W nocy widać że lewa świeci zdecydowanie w dół.
Mechanik sprawdził że czujnik regulacji świateł przy zawieszeniu jest w porządku bo zamienił lampy i po przełożeniu prawej lampy (sprawnej) na lewą stronę, poziomowanie działa. Stwierdził że padł silniczek regulacji świateł w lewej lampie. W załączniku zdjęcie jak wygląda.

Widzę że koszt samego silniczka nie jest duży (około 100-200zł). Pytanie czy można go wymienić bez rozklejania lampy? Czy można go jakoś wymienić podchodząc od tyłu lampy? Mechanik powiedział że niestety nie i trzeba rozkleić lampę oraz ponownie ją posklejać, co wiąże się z małym ryzykiem pozostawienia nieszczelności oraz parowania w przyszłości.

Inne wyjście to nowa lampa, ale to koszt 1000-2000zł oraz brak pewności co się z taką lampą działo w przeszłości.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Doc
Administrator
Administrator
Imię: Andrzej
Rocznik: 2005
Moje auto: A6 C6
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 2.7TDI 180KM
Kontakt:

Re: Wymiana silniczka regulacji świateł A6 C7

Post autor: Doc » 02 lut 2024, 19:57

Paweld, absolutnie trzba rozkleić reflektor A6 C7. On jest "usadowiony"... bez tego nie da się dojść do silniczka.
Ps: Często przyjeżdżam, rozmawiam z Mateuszem oraz Rafałem (filia AutoGamma, Jabłonna). Co prawda daleko jesteś koło W-wy, Legionowa, ale może Ci sie przyda. Wysyłam zdjęcie, nr tel.
Czas, robota z tą naprawą 1 dzień. Ewentualnie Kraków z Radosławem, Karolem.
2007-12-08, Doc / Andrzej - założyciel jako pierwszy, największy, znany forum Audi A6 / A7 w Polsce. Kontakt z redakcją.

Paweld
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Paweld » 02 lut 2024, 23:38

Dzięki! Dowiedziałem się że silniczek siedzi w tym miejscu co zaznaczyłem i nie ma do niego dojścia od tyłu, trzeba rozklejać.

Paweld
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Paweld » 02 cze 2024, 13:56

Krótka aktualizacja mojego tematu. Z uwagi na to że chciałem uniknąć rozklejania postanowiłem kupić używaną lampę w ładnym stanie ze sprawnym silniczkiem i chciałem wymienić całą lampę. Po zorientowaniu się że używane lampy chodzą od 1 do 3 tys zł, podjechałem do ASO aby zapytać z ciekawości ile kosztuje nowa lampa (wyszło około 4,5 tys). Od słowa do słowa opisałem jaki mam problem. Okazało się że ASO ma w technologii sposób na wymianę silniczka bez rozklejania klosza lampy. Odcinają precyzyjną szlifierką kawałek plastiku, ten co zaznaczyłem wyżej na czerwonym i mają elegancki dostęp do silniczka. Następnie specjalną zatyczką zatykają otwór.
Zrobiłem to wszystko w ASO, koszt w sumie lekko ponad 1000 zł (400 zł nowy silniczek, 600 zł robota). Załączam zdjęcia jak to wygląda. Może komuś się przyda taka informacja.

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C7 (2011-2018)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl