Samochód A6 C7 (2015) Competition 3.0BiTDI, skrzynia 8-biegowy tiptronic - typ skrzyni PPE, kod silnika CVUB.
Problem:
Podczas stałej, równej jazdy z minimalnym gazem, samochód szarpie. Szarpanie występuje tuż przed zmianą biegu (najczęściej z 2 na 3, z 3 na 4 i z 4 na 5), przy prędkości 40-80km/h i obrotach 1300-1700. Podczas szarpania obrotomierz jest w stałej pozycji.
Rok temu podczas przeglądu pogwarancyjnego w ASO wspomniałem o szarpaniu. Po przeglądzie powiedziano mi, że w ramach akcji serwisowej zaktualizowano sterownik skrzyni biegów, a pracownik nie odczuł żadnego szarpania. Problem wrócił po tygodniu i zaproponowano mi cofnięcie zmian w ASO na co też się zdecydowałem. Jednak problem cały czas występował, w ASO nie są w stanie mi pomóc i od tego czasu kontaktowałem z kilkunastoma serwisami. Zalecano mi wymianę skrzyni biegów lub odmawiano pomocy. Co ciekawe przez zimę, podczas niższych temperatur problemu nie było. Problem znowu się pojawił 1,5-2 miesiące temu, kiedy zrobiło się cieplej.
Czytałem fora i jak wspomniałem rozmawiałem z mechanikami, ale bez skutku. Czy ktoś miał podobny problem? Czy możecie polecić serwis (najlepiej na Śląsku), który podejmie się diagnozy / naprawy? Dodam, że samochód ma prawie 150tys. km. przebiegu a olej w skrzyni nigdy był wymieniany. Zdecyduję się na wymianę oleju w serwisie ZF, ale nie jestem za bardzo przekonany, że to pomoże. Bardzo proszę forumowiczów o pomoc - jesteście moją ostatnią deską ratunku