Panowie, mi też jak się ociepliło (2 dni po 25 stopni) zaczęło skrzypieć podczas wciskania sprzędła. Pokrótce napiszę co trzeba zrobić:
- zdjąć oslonę skrzynkli bezpieczników z lewej strony deski rozdzielczej
- zdjąć dolną osłonę pod deską rozdzielczą (odkęcić 2 śruby od dołu i jedną po zdjęciu dekla od skrzynki bezpieczników)
- osłona mocowana jest od góry z deską na zatrzaski - pociągnąć za osłonę w dół i wyskoczy zaczepów
- wypiąć wtykę złącza diagnostycznego i białej lampki oświetlającej przestrzeń nożną
Teraz mamy dostęp do elementów pedału sprzęgła. Proponuję zwolnić regulację kiery i wysunąć ją na maxa. Zacząłem szukać miejsca w którym skrzypi i po kolei psikałem smarem teflonowym w poszczególne potencjalne miejsca. Jeżeli macie podobny problem to proponuję od razu zabrać się w "nasmarowanie" tego miejsca. W załączeniu zrzutka z ETKI i miejsce denerwującego skrzypienia. Jeżeli będziecie aplikować smar za pomocą sprayu to dyszę trzeba zorientować w stronę siedzenia kierowcy, dostęp jest ale trochę utrudniony, trzeba się trochę pogimnastykować.
[Audi A6 C6] Pedal sprzegla.. skrzypiacy (??)
Dzięki Flex 78. Wd-40 zlikwidowało skrzypienia, zobaczymy na jak długo. Oprócz wskazanego przez Ciebie elementu, spryskałem też profilaktycznie dobrze widoczną sprężynę.
Tak na marginesie miałem to samo w Beemce E39 (tam jednak była tylko skrzypiąca sprężyna), więc to nie tylko w Audi takie niespodzianki.
Tak na marginesie miałem to samo w Beemce E39 (tam jednak była tylko skrzypiąca sprężyna), więc to nie tylko w Audi takie niespodzianki.
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Artur
- Moje auto: A6 C6
- Rocznik: 2005
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.0TDI 140KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Diesel
Cieszę się, że pomogłem. Oby jak najmniej takich problemów z marką PREMIUMKris30 pisze:Dzięki Flex 78. Wd-40 zlikwidowało skrzypienia, zobaczymy na jak długo. Oprócz wskazanego przez Ciebie elementu, spryskałem też profilaktycznie dobrze widoczną sprężynę.
pozdro
Skrzypiacy pedal sprzegla. Rozebralem psikalem silikonem w spray oraz niebieskim smarem do ruchomych elementow. Wychodzi ze skrzypy dochodza z pod auta trzeba rozbierac oslone z dolu i szukac gdzie to sprzeglo.
[ Dodano: 2018-04-30, 18:23 ]
Z tym wd40 to bym uważał bo rozpuszcza gumę !
Dzisiaj rozbieram auto od nowa
[ Dodano: 2018-04-30, 18:23 ]
UPIERDLIWA sytuacja, popsikałem silikonem teflonem i niebieskim smare m na chwilę się uspokoiło, ale znowu skrzypi i trzeszczy i u góry i na dole w róznych pozycjach sprzęgła.Kris30 pisze:Dzięki Flex 78. Wd-40 zlikwidowało skrzypienia, zobaczymy na jak długo. Oprócz wskazanego przez Ciebie elementu, spryskałem też profilaktycznie dobrze widoczną sprężynę.
Z tym wd40 to bym uważał bo rozpuszcza gumę !
Dzisiaj rozbieram auto od nowa
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Wojtek
- Moje auto: A6 C7
- Rocznik: 2016
- Silnik: 2.0 TDI 136KM
- Napęd: FWD
- Paliwo: Diesel
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Marek
- Moje auto: S6 C6
- Rocznik: 2005
- Silnik: 3.0 TFSI 300KM
- Napęd: Quattro
- Paliwo: Benzyna
Re: [Audi A6 C6] Pedal sprzegla.. skrzypiacy (??)
Dziękuję za rozwiązanie mojego problemu Wskazane miejsce było przyczyną tego wkurzającego skrzypienia. Użyłem smaru Beta na bazie PTFE czyli pochodną teflonu. Smar do dużych obciążeń i małych prędkości. Dokładnie to się dzieje w pedale. WD40 jak tu niektórzy piszą chyba tylko na chwilę wystarczy. Będę testował. Jestem zachwycony ciszą