dbednarekk1999 pisze: ↑31 lip 2023, 11:09
Proszę o podpowiedz czy
1.wymieniony nowy czujnik wyjechał zepsuty z fabryki
2.czy problem może leżeć gdzieś indziej po stronie przewodów/instalacji co doprowadziło do uszkodzenia starego czujnika jak i nowo założonego.
Nie jest możliwa odpowiedź na zadane pytanie nr 1.
Na pytanie nr 2 odpowiedź jest przecząca.
Aby być pewnym, co do wskazań czujników temp. nr 4 bank 1 i 2, należałoby :
1. Zmierzyć ich rezystancję przy temp. otoczenia * (odpinając wtyczki połączeniowe i z tak odpiętymi dokonać pomiaru). Jeśli będzie zbieżna, przyczyn należy szukać po za nimi. Jeśli będzie różna, wiadomo, że jeden z nich podaje złe dane (i tu można zakończyć i nie dokonywać dalszych opisanych przeze mnie testów).
2. W ramach następnego testu wymontować je i zmienić miejscami ich połączenia do instalacji i z tak podpiętymi sprawdzić wyniki wskazań temperatury (VCDS), jeśli wskazania nie zmienią się (nie zamienią się bank 1/2), na okoliczność ich różnicy, o której piszesz, potwierdzi to przyczynę po za czujnikami.
3.*Radziłbym też wymontowane czujniki podgrzać tą samą temperaturą w tym samym czasie np. opalarką/suszarką i obserwować wskazania temperatur(ich wzrost). Ten sam test wykonać przy zamienionych miejscami (co do podłączenia do instalacji) czujnikach.
Jeśli po teście (nr 1) rezystancji nie zostanie stwierdzone jej odstępstwo/różnica między nimi, a test nr 3 wykaże ich rozbieżność w odczycie temperatury podczas ich nagrzewania, jeden z nich (być może ten nowy) jest uszkodzony/niewiarygodny.
Oczywiście można zakupić następny czujnik i podpiąć w instalację, wyeliminuje to czynności przeze mnie opisane. Ale generuje, być może, niepotrzebne wydatki. Piszę być może, bo prawdopodobnie po diagnozie, wskazującej na uszkodzony/niewiarygodny zakupiony przez Ciebie czujnik, co do którego masz podejrzenie i próbie jego zwrotu w ramach gwarancji , czy tez rękojmi (tu musisz podpytać internet), nie zostanie on przyjęty przez sprzedawcę. Większość z nich (nie wiem, czy ASO) ma zasadę nie przyjmowania zwrotów czujników po ich montażu do auta...
Czy zakupiony czujnik jest nowy, oryginalny, zakupiny w ASO ? Czy oryginalny używany ? Czy nowy ale zamiennik ?