[A6 C7] Niska temperatura płynu chłodniczego
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Łukasz
- Moje auto: A6 C7
- Rocznik: 2017
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0 TDI 190KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: S-tronic
- Paliwo: Diesel
Re: [A6 C7] Niska temperatura płynu chłodniczego
Ostatnio robiłem dwie a6 z tym problemem i zamiast tego małego termostatu wstawiałem th 5 80 i w obu przypadkach pomogło. Cztery kreski wskakują po 8-9km , z włączoną klimą. Pojeździłem z komputerem i temperatura 81 stc dopiero uruchamia czwartą kreskę. Temperatura nie spada nawet na postoju. Więc może warto się pobawić w zamianę termostatu z temperaturą otwarcia 75 jak jest w oryginale na 80 .
LukaszRud
- pan42
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Andrzej
- Rocznik: 2013
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.0TDI CGLD 163KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
Wymieniałeś sam wkład, czy cały termostat?LukaszRud pisze: ↑03 sty 2023, 12:53Ostatnio robiłem dwie a6 z tym problemem i zamiast tego małego termostatu wstawiałem th 5 80 i w obu przypadkach pomogło. Cztery kreski wskakują po 8-9km , z włączoną klimą. Pojeździłem z komputerem i temperatura 81 stc dopiero uruchamia czwartą kreskę. Temperatura nie spada nawet na postoju. Więc może warto się pobawić w zamianę termostatu z temperaturą otwarcia 75 jak jest w oryginale na 80 .
Jestem przekonany, że potrzebny jest nam Pomysłowy Dobromir, który dopasuje jakiś termostat na dolocie do chłodnicy odcinający ją poniżej 80 stopni
Było przez 8 lat A6 C6 teraz A6 C7
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Łukasz
- Rocznik: 2017
- Silnik: 2.0 TDI 190KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: S-tronic
Termostat th 5 jest identyczny jak ten w oryginale ,tylko ma temperaturę otwarcia o 5 stopni wyższą . Można zamienić wkład ale to bez sensu, bo są identycznie.
LukaszRud
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Robert
- Rocznik: 2012
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.0TDI CGLC 177KM
- Skrzynia: Manual
w manualu tez wystepuje ten termostat?LukaszRud pisze: ↑03 sty 2023, 12:53Ostatnio robiłem dwie a6 z tym problemem i zamiast tego małego termostatu wstawiałem th 5 80 i w obu przypadkach pomogło. Cztery kreski wskakują po 8-9km , z włączoną klimą. Pojeździłem z komputerem i temperatura 81 stc dopiero uruchamia czwartą kreskę. Temperatura nie spada nawet na postoju. Więc może warto się pobawić w zamianę termostatu z temperaturą otwarcia 75 jak jest w oryginale na 80 .
--
Pełne ambiente QQ2
HeadUp KS1
Fotochrom 5SJ
Homelink VC1
Elektryczna pokrywa 4E7
Pełne ambiente QQ2
HeadUp KS1
Fotochrom 5SJ
Homelink VC1
Elektryczna pokrywa 4E7
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: mirefire
- Rocznik: 2012
- Silnik: 2.0TDI CGLC 177KM
- Skrzynia: Multitronic
Witam...
za radą .... dzisiaj wymieniłem na th 5 80 iiiiii... Temperatura rzeczywiście szybciej przybiera .
Przy temp 6 st czwarta kreska pojawiła się po 10km. Bez zbędnego piłowania), ale żeby nie było tak różowo to przed wjazdem do garażu kiedy zwolniłem 300-400m to spadło na 3 kreskę.
Może główny termostat się otworzył bardziej?
Póki co, to dalej będę testował i obserwował ....
pozdrawiam.
za radą .... dzisiaj wymieniłem na th 5 80 iiiiii... Temperatura rzeczywiście szybciej przybiera .
Przy temp 6 st czwarta kreska pojawiła się po 10km. Bez zbędnego piłowania), ale żeby nie było tak różowo to przed wjazdem do garażu kiedy zwolniłem 300-400m to spadło na 3 kreskę.
Może główny termostat się otworzył bardziej?
Póki co, to dalej będę testował i obserwował ....
pozdrawiam.