Opisuję problem, który dotyczy mojej Audi A6 C7. Być może ktoś z Was miał coś takiego i przeprowadził stosowne ustawienia/naprawę z pozytywnym rezultatem.
2012 ROK Produkcji
Silnik CGLC 2.0 177 KM
Manualna skrzynia biegów
155 000 km przebieg samochodu
Od czasu gdy kupiłem używany pojazd (marzec 2021) obserwuję dziwne zjawisko z układem kierowniczym.
Dodam, że moment występowania tego problemu nie jest ciągły. Raz zacznie się tak dziać po przejechaniu 25 km, innym razem przejechać można 100-200 km i się problem nie pojawi. Nigdy nie ma tak, że odpalę rano zimny samochód i od razu występuje problem. Tak jakby działo się to po nagrzaniu pojazdu i wszystkich płynów.
Podczas jazdy następuje moment w którym kierownica zaczyna dziwne "skoki". Jadę sobie autostradą 120 km/h i wykonuję bardzo delikatne ruchy kierownicą (wiadomo aby utrzymać samochód na środku pasa ruchu). Kierownica natomiast odchyla się jakby o więcej niż ja bym chciał. Czuję tak jakby przeskakiwała np. nie o zadane 1 stopień tylko o 5 stopni. Takie wrażenie jakby nie istniał kąt 2-4 stopnie tylko wskakuje z 1 na 5 stopni odchylenia. Powoduje to oczywiście, że samochód reaguje na moje zamierzony delikatny obrót większym skrętem. Na ręce czuć te "skoki"..
Pozwolę sobie użyć porównania - powinna chodzić płynnie jak manetka od gazu motocykla a chodzi jak przerzutka od roweru gdzie coś "wskakuje" z pstryknięciem

Sytuacja ma miejsce tylko wówczas gdy wykonuję delikatne manewry prawo/lewo od zerowego położenia kierownicy.
Dodatkowo gdy ten problem zaczyna doskwierać podczas jazdy to kierownica nie zawsze wraca od odchylenia np.30 stopni po pokonaniu zakrętu do zerowego położenia.
Np. pokonuję zakręt 30 stopni za zakrętem droga prosta.. więc puszczam kierownicę a ona zamiast wrócić sama na 0 to wraca do około 10 stopni.. muszę wyprostować bo inaczej ląduję we fosie

Opony nówki na przodzie 8 mm bieżnika, na tyle 4 letnie około 4 mm bieżnika. Wszystkie 4 opony taki sam model.
Samochód przy zakupie był na podnośniku. Podobno tylko tuleja przy lewym wahaczu z przodu do wymiany bo widać jakieś luzy. Luzów na układzie kierowniczym nie znaleźli

Czy winą może być zwykła zbieżność i rozregulowana geometria pojazdu ?
Mam Kabel VCDS - trzeba może sprawdzić jakiś parametr ?

Pozdrawiam