Piodo pisze: ↑26 wrz 2022, 11:23
Wczoraj podjąłem kolejną próbę regulacji.
Odnośnie 'pustej kropki' - wybranie jej strzałką pokrętła jest niemożliwe - porusza się ona(strzałka pokrętła) w zakresie od pełnej kropki do 'pustych' pasków. Czy na pewno strzałka na 'pustej kropce' to zamknięty szyber?
Muszę Cię przeprosić, zasugerowałem się zdjęciem twojego sterowania dachem, u mnie jest inne (mam przedlifta), skrajnie w lewo dach jest zamknięty i zaryglowany, w tym miejscu mam pełna czarną kropkę, następnie, w prawo, na pierwszej i drugiej pozycji brak reakcji mechanizmu (może to zabezpieczenie przed nieumyślnym przestawieniem? a może dwie pierwsze pozycje umarły?), na trzeciej pozycji szyberdach się rozszczelnia i odsuwa na jakieś poniżej 10cm, każdy następny krok to przesunięcie szyberdachu o parę cm, aż do pełnego otwarcia (skrajna prawa pozycja, u mnie pusta kropka).
Sama grafika (pamiętaj: przedlift) to: skrajnie lewa zamknięta zaryglowana pozycja to pełna czarna kropka, od pierwszej do przedostatniej pozycji jest płynny pasek, jak w starych wieżach radio od zwiększania głośności, na ostatniej pozycji, skrajnej w prawo, jest pusta kropka i oznacza ona pełne otwarcie dachu.
Żeby kropki puste, pełne, skale przerywane, ciągłe, itd. nie wprowadzały w błąd, to dość intuicyjnie kręcisz w lewo aby zmniejszyć (szczelinę otwartego dachu), w prawo aby zwiększyć (prześwit dziury w dachu), jak w sterowaniu głośnością w analogowym radiu.