Szyberdach nie zamyka się do końca
- 

pawelmistrzu15
- Forum Audi A6 / A7 
Szyberdach nie zamyka się do końca
Witam mam problem z szyberdachem ponieważ nie zmyka się do końca gdzieś 5cm przed końcem zatrzymuje się i dalej się nie zamyka. Co może być przyczyną , co można zrobić . Dodam że mam elektryczny szyberdach

- Mariusz-MN
- Forum Audi A6 / A7 
tez mialem podobny problem,tylko ze otworzylem szyberdach bez zaplonu wlaczonego (w czasie dzialania modulu komfortu) i potem chcialem zamknac wiec przekrecilem pokretlo na pozycje 0. i zapomnialem ze czas sie skonczyl i nie wiedzialem w jakim polozeniu bylo pokretlo. dach mi sie zasuwal do pewnego momentu i wracal spowrotem.pamietam ze udalo mi sie domknac go pilotem.w najgorszym przypadku zdejmij zaslepke lampek nad lusteriem i zwin dach korbka jak mowi kolega robertryba229,

- Levuss
- Forum Audi A6 / A7 
- Imię: Grzegorz
- Rocznik: 1998
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.5TDI 140KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Diesel
- Kontakt:
Kolego absolutnie nie zamykaj szyberdachu na silę tzn. nie ciągnij go bo możesz uszkodzić prowadnice itp. Zrób tak jak radzą Ci koledzy. Wyjmij panel z przyciskiem od szyberdachu i światełkami (podważasz go lekko i wychodzi) wymotuj wtyczki od panelu. Teraz już masz prosty dostęp do siłownika szyberdachu. To będzie wyglądało coś w stylu ślimaka, ze śrubką. Wkładasz tam jak dobrze pamiętam klucz torx (rozmiaru nie pamiętam) i delikatnie kręcisz. To jest opcja manualnego (serwisowego) zamykania szyberdachu. Niedawno przerabiałem to u siebie, miałem uszkodzony przełącznik od szyberdachu, kupiłem inny i jest ok. Zanim podejmiesz kroki, dobrze byłoby załatwić od kogoś przełącznik na podmianę, wtedy będziesz wiedział po, której stronie leży błąd.

Termostat--120zł
Wałki rozrządu--1500zł
Hydraulika--1200zł
W pełni sprawny V6 Tdi --bezcenny
AUDI WYDATKI DZIęKI TECHNICE
						Wałki rozrządu--1500zł
Hydraulika--1200zł
Miałem kiedyś podobnie, szyber nie zamykał się do końca. Zdemontowałem zaślepkę i połączyłem kable inaczej mówiąc zwarłem je na krótko i szyber zamknął sie. Okazał sie zepsuty przełącznik. Po wymianie wszystko działało jak w zegarku.

Pozdrawiam, Piotr P.
Nigdy nie kłóć się z głupcem, bo ludzie mogą nie dostrzec różnicy
						Nigdy nie kłóć się z głupcem, bo ludzie mogą nie dostrzec różnicy
- Levuss
- Forum Audi A6 / A7 
- Imię: Grzegorz
- Rocznik: 1998
- Silnik: 2.5TDI 140KM
- Napęd: FWD
- Kontakt:
Czyli tak jak u mnie, pomogła wymiana przełącznikaPiotr P. pisze:Miałem kiedyś podobnie, szyber nie zamykał się do końca. Zdemontowałem zaślepkę i połączyłem kable inaczej mówiąc zwarłem je na krótko i szyber zamknął sie. Okazał sie zepsuty przełącznik. Po wymianie wszystko działało jak w zegarku.

Termostat--120zł
Wałki rozrządu--1500zł
Hydraulika--1200zł
						Wałki rozrządu--1500zł
Hydraulika--1200zł
- 

łukaszgdynia
- Forum Audi A6 / A7 
Witam 
koledzy mam problem, mianowicie dziś wychodzę sobie do sklepu zamykam auto robie zakupy wracam a tu zonk szyberdach otwarty wsiadłem do samochodu na szczęście zamknął się normalnie ale co by było gdyby padał deszcz? no wiadomo mokra
  wsiadłem do samochodu na szczęście zamknął się normalnie ale co by było gdyby padał deszcz? no wiadomo mokra  
   miał któryś z kolegów podobny przypadek? ogólnie słyszałem, że cuda się dzieją w naszych szóstkach z elektryką ale żeby tak w zimie mi takie rzeczy robić...
  miał któryś z kolegów podobny przypadek? ogólnie słyszałem, że cuda się dzieją w naszych szóstkach z elektryką ale żeby tak w zimie mi takie rzeczy robić...

koledzy mam problem, mianowicie dziś wychodzę sobie do sklepu zamykam auto robie zakupy wracam a tu zonk szyberdach otwarty
 wsiadłem do samochodu na szczęście zamknął się normalnie ale co by było gdyby padał deszcz? no wiadomo mokra
  miał któryś z kolegów podobny przypadek? ogólnie słyszałem, że cuda się dzieją w naszych szóstkach z elektryką ale żeby tak w zimie mi takie rzeczy robić...- kiler22
- Forum Audi A6 / A7 
- Imię: Paweł
- Rocznik: 1999
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.4 AGA 165KM
- Napęd: Quattro
- Paliwo: Benzyna+LPG
- Kontakt:
Re: Szyberdach nie zamyka się do końca
zostaje awaryjne zamykanie . takim prętem-inbusem który powinieneś mieć na klapce od bezpiecznikówm.wol pisze: co by było gdyby padał deszcz?
- _wladi_
- Moderator 
- Imię: Włodek
- Rocznik: 2016
- Moje auto: A6 C7
- Silnik: 2.0TDI 190KM DDDA
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: S-tronic
- Kontakt:
Re: Szyberdach nie zamyka się do końca
odgrzewam kotleta
 które piny trzeba zewrzeć żeby zobaczyć czy to wina przełącznika?
 które piny trzeba zewrzeć żeby zobaczyć czy to wina przełącznika?