Witajcie.
Moje auto: Audi A6 C6 Avant, 2,7 TDI 190KM Quattro Tiptronic, 2010.
Pewien problem pojawił się u mnie jakoś miesiąc temu – podczas hamowana czuję z lewej strony drżenie (tylko na pedale hamulca). Przy niskich prędkościach jest mało wyczuwalne ale mam wrażenie jakby to hamowanie było pulsacyjne. Przy hamowaniu z dużej prędkości dodatkowo słychać stukanie.
Przednie tarcze są wytarte równomiernie a rant jest grubości włosa.
Mega mocne hamowanie nie przyniosło poprawy (myślałem że może coś mogło się dostać w okolice klocków, zacisku)
Dodam, że z lewej strony mam lekki luz (wg diagnosty jest ok, ale ja mam inne odczucie) – nie wiem czy to na sworzniu czy na łączniku stabilizatora.
Opony mam standardowe 245/45/17, wzmacniane Dunlop.
Przypominam, że tego problemu wcześniej nie było, pojawił się miesiąc temu.
Czy to jest wina tarczy, która mogła złapać bicie, czy wpływ na to może mieć wspomniany luz w lewym zawieszeniu?
A6 2,7 TDI 190KM quattro, drżenie przy hamowaniu
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Piotr
- Rocznik: 2009
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.7TDI BPP 180KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Diesel
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Kamil
- Rocznik: 2005
- Silnik: 2.0 TFSI 170KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Multitronic
- Paliwo: Benzyna+LPG
Re: A6 2,7 TDI 190KM quattro, drżenie przy hamowaniu
Po pierwsze sprawdź czy wszystkie śruby zawieszenia są dobrze dokręcone, u mnie niedociągnięta śruba łącznika/stabilizatora (tylko pół obrotu) dało to że czasem coś strzelało! Jak wszystko jest skręcone ok to czy coś nie stuka. Inne o możliwe nie chodzący dobrze zacisk po jarzmie... u mnie sprężyna nie chodziła 1LG i trochę wibrowało dopóki nie wyczyściłem i nie posmarowałem miejsca styku (klocek wewnętrzny prawie się nie zużywał). Mogą być problemy z tylnym prawym zaciskiem - może pulsować i zmieniać ciśnienie płynu hamulcowego na lewym przednim kole i dawać pulsowanie...
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Piotr
- Rocznik: 2009
- Silnik: 2.7TDI BPP 180KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Diesel
Re: A6 2,7 TDI 190KM quattro, drżenie przy hamowaniu
Dzięki, sprawdzę i dam znaćk4mi1 pisze: ↑23 wrz 2022, 15:27Po pierwsze sprawdź czy wszystkie śruby zawieszenia są dobrze dokręcone, u mnie niedociągnięta śruba łącznika/stabilizatora (tylko pół obrotu) dało to że czasem coś strzelało! Jak wszystko jest skręcone ok to czy coś nie stuka. Inne o możliwe nie chodzący dobrze zacisk po jarzmie... u mnie sprężyna nie chodziła 1LG i trochę wibrowało dopóki nie wyczyściłem i nie posmarowałem miejsca styku (klocek wewnętrzny prawie się nie zużywał). Mogą być problemy z tylnym prawym zaciskiem - może pulsować i zmieniać ciśnienie płynu hamulcowego na lewym przednim kole i dawać pulsowanie...