Oczywistym jest, że pasek rozrządu się starzeje i 15 lat lat nie należy na nim jeździć. Pasek tak naprawdę nie jest gumowy, jedynie jego zewnętrzna powłoka jest z jakiejś tam mieszanki kauczuku, sam rdzeń paska, czyli to co najważniejsze oparte jest na włóknie szklanym, które charakteryzuje się przede wszystkim niewrażliwością na zmianę długości w zależności od temperatury. Rolki są również ważne, w takiej 10-15 letniej smar jest stary, ogólnie może być go mało i rolka w końcu dostanie luzów albo się zatrze i wtedy jest bardzo duże ryzyko, że pasek się zerwie.
Podsumowując, ja bym spokojnie jeździł do 8 lat, jeśli przebieg jeszcze daleki od 210 tys. km. Oczywiście każdy robi, jak uważa.
Weryfikacja Historii Wypadkowej Pojazdu
[CNHA 2.0 190 KM] Wymiana rorzadu
-
- Forum Audi A6 / A7
Ostatnio u siebie wymieniałem przy 156tkm i szczerze powiem, że stan nie wskazywał że może wytrzymać 210tkm, niech każdy robi jak uważa, ale ja bym nie ryzykował z uwagi na późniejsze koszty napraw jak coś strzeli. Po zdemontowaniu rolkę było słychać bardzo, napinacz trochę, ale znacznik od napinacza był już na granicy skali więc się nie zastanawiałem i zrobiłem. Wsadzone ori graty i spokój na 120tkm będzie.
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Marcin
- Moje auto: A6 C7
- Rocznik: 2016
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0 TDI 190KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: DSG
- Paliwo: Diesel
Re:
Te zestawy są dokładnie takie same jakie otrzymam w ASOmat1324 pisze: ↑02 lip 2019, 18:30Na allegro są dostępne oryginalne zestawy rozrządu, np.:
https://allegro.pl/oferta/oe-vag-rozrza ... 7793901177

-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Adam
- Moje auto: A6 C7
- Rocznik: 2014
- Silnik: 2.0 TDI 190KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
Re: [CNHA 2.0 190 KM] Wymiana rorzadu
Witam ja wymieniałem przy 156 tys. Kupiony w Salonie audi koszt koło 8 stowek rolki i pasek i 550 zł pompa wody
-
- Administrator
- Imię: Mateusz
- Moje auto: A6 C6
- Rocznik: 2011
- Silnik: 3.0 CDYA 239KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Kontakt:
Re: [CNHA 2.0 190 KM] Wymiana rorzadu
Na allegro są sprzedawane te same zestawy co w ASO, ale dorzucana jest pompa wody, bo ona nie jest w gotowym zestawie w ASO. Trzeba ją dokupić osobno i trochę kosztuje. Z racji tego, że rozrząd jest identyczny w wielu modelach grupy VAG, to i części można kupić taniej.