Podobnie jak kolega TomekC8 - również jestem generalnie z samochodu zadowolony, poza denerwującymi drobiazgami, jak jakośćspasowania (trzeszczenie/hałasy), miejscami złej jakości plastiki (gorsze niż w A4), typowe choroby wieku dziecięcego.
Przejechalem około 2500 km i na razie tak to widzę:
ZALETY:
- komfortowa, cicha, stabilna jazda, samochód nastraja do raczej spokojnego prowadzenia, jedzie niczym taki 'krążownik', czuć, że jest to większe auto
- spalanie na poziomie (na razie) 6,4l przy napędzie Quattro i sporej ilości korków uważam za bardzo OK. Gdy testowałem różne Volvo/BMW to było bliżej 8-9l przy tej klasie i zbliżonych silnikach diesla.
- bardzo na plus system audio - dużo lepszy niżmój B&O w A4, sporo basu, głębi, nawet przy niższej głośności. Szkoda trochę, że już nie da się ustawićosobnych parametrów dla każdego źródła (bo np. radio potrzebuje więcej podbicia niżSpotify)
- dobre światła (ale nie wiem, czy jest różnica w SPAM do starych Matrixów w A4)
- wygodne fotele i dużo miejsca dla pasażera z tyłu
WADY/PROBLEMY:
- trzeszczenie plastików - głównie z okolic dekorów wokół kokpitu/od strony pasażera, ale i np. aluminiowe ozdóbki przy klamce w drzwiach potrafią pracować/odezwać siępo naciśnięciu
- ze 3 razy zawiesiły się kamery 360 i zostały tylko czujniki akustyczne
- raz MMI w ogóle odmówiło startu i trzeba było robić twardy reset
- problem z otwieraniem bagażnika nogą - działa tylko jak się wceluje dokładnie w jeden punkt i to trzeba nogą go dotknąć (machanie nic nie robi). Serwis wymienił 2 części, złożyłem reklamację w Audi Polska, ale i tak wszystko wraca do serwisu
- mało schowków, półeczek. To jest ogólnie dramat, bo nie ma nawet gdzie odłożyć bilecika za autostradę, gdy mamy zajęte oba uchwyty na napoje. Czemu w Audi nie może być nigdy tak ergonomicznie jak w VW/Skodzie? Już takie Q1/Q3 mają jakieś półeczki chociaż pod konsolą...
- asystent linii/trzymania w pasie działa raczej mało przekonująco. Ogólnie bałbym się na dłużej dać mu prowadzić nawet w korku. Zerowy progres w SPAM do roku 2015 (A4), a nie wiem, czy nawet nie regres.
Poniżej wstawiam trochęfotek zrobionych dziś po myciu