Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

Audi A6 40TDI 204KM

Prezentacja w/w aut.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
damos
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Damos
Rocznik: 2010
Moje auto: A6 C7
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 3.0 CDUC 245KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: S-tronic
Paliwo: Benzyna

Post autor: damos » 16 sie 2019, 11:21

mat1324 pisze:Wystarczy zwolnić do 140 km/h i nie jeździć na zderzaku
chyba, że coś wyskoczy spod auta jadącego w przeciwnym kierunku :(
ktosiek pisze:czy Wasze nawigacje też tak słabo mówią po polsku? Np. zamiast skręć lekko w prawo, wyraźnie słychać skręć LEKO w prawo...
W nowym Seacie żony nawigacja mówi "szejset" zamiast "sześćset" - to też boli :(

ktosiek
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Nie ma imienia
Rocznik: 2021
Moje auto: Nie znam profilu
Nadwozie: Inne
Silnik: 3.0 BiTDI 313KM
Napęd: Brak
Skrzynia: Brak
Paliwo: Brak

Post autor: ktosiek » 16 sie 2019, 12:24

TomekC8 pisze:U mnie po przejechaniu 27tys/km nie ma śladów odprysków na szybie. Może faktycznie masz trochę pecha. Czy wykupiłeś dodatkowe ubezpieczenie szyby?, Czy szybę masz podgrzewaną?, Czy sprzedałeś A4?, Na jaki leasing w końcu się zdecydowałeś jeśli chodzi o A6?
Mam ubezpieczenie szyby, niby wymiana bez utraty zniżek, na oryginalną w ASO raz w roku. Tylko, że naprawdę ten odprysk to jest taki, że nawet na zdjęciu się go nie da uchwycić. Jak pyłek kurzu i wymieniać szybę na tym etapie byłoby kompletnie nieracjonalne. Samochód ma jeździć i służyć, a nie być nieskazitelny ;)

Tylko mam jużuraz, bo w A6 C7 (2013-2015) dostałem kamykiem i poszedł lekki pajączek zaraz na początku użytkowania auta. W poprzednim A4 - pierwsze dwa miesiące i np. na jednej trasie Zakopane-Gdańsk udało mi sięze 4 razy zarobićkamieniami (żaden poważny odprysk, ale wszystkie widoczne w postaci białawych kropek na szybie).

No i wczoraj pierwsza dłuższa trasa nowym A6 i znów nagle słyszę głośne 'pstryk' (taki dźwięk jak czasem, gdy odkształca siębutelka po napoju gazowanym) i już miałem pewność, że znów kamyczek w szybie...

A4 sprzedałem - po obniżeniu ceny nagle kilka osób naraz walczyło o niego ;) A6 wziąłem w klasycznym leasingu na 2 lata.

TomekC8
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: TOMASZ
Rocznik: 2017
Moje auto: A6 C8
Silnik: DDVB 3.0 286 KM
Napęd: FWD
Paliwo: Diesel

Post autor: TomekC8 » 16 sie 2019, 19:14

Również wykupiłem dodatkowe ubezpieczenie szyby. Leasing na dwa lata, to bardzo krótko. Jaki procent wykupu ustaliłeś po dwóch latach ?

ktosiek
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: ktosiek » 20 sie 2019, 16:45

TomekC8 pisze:Również wykupiłem dodatkowe ubezpieczenie szyby. Leasing na dwa lata, to bardzo krótko. Jaki procent wykupu ustaliłeś po dwóch latach ?
Wykup = 45%. Jak pisałem wcześniej, lubiędocelowo na własność mieć samochód, a nie cały czas w leasingu...

A co do szyb to jeszcze nigdy nie wymieniałem, bo zawsze bojęsię, że coś się uszkodzi przy wymianie, że źle wkleją itd...

[ Dodano: 2019-08-20, 16:45 ]
Ostatnio podczas dłuższej podróży kilka razy nie było obrazu z kamer. Pozostały tylko czujniki parkowania... Ktośmiewał takie problemy? Zaczyna mnie to irytować, bo myślałem, że po roku cały software będzie w miarędopracowany, a tu wszystko sypie się jak jakaś wersja beta windowsa...
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
damos
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Damos
Rocznik: 2010
Silnik: 3.0 CDUC 245KM

Post autor: damos » 20 sie 2019, 21:17

ktosiek pisze:Zaczyna mnie to irytować, bo myślałem, że po roku cały software będzie w miarędopracowany, a tu wszystko sypie się jak jakaś wersja beta windowsa...
To raczej nie kwestia software'u tylko hardware'u: brak komunikacji z kamerami lub modułem, który je obsługuje.

TomekC8
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: TomekC8 » 21 sie 2019, 07:42

Nie licząc awarii kamery przedniej, chyba z dwa razy zdarzyła mi się taka sytuacja, że kamery przestały działać. Jednak od kilku miesięcy wszystko jest ok. Niestety jakoś Audi ponownie daje znać o sobie. Tym razem jadę do serwisu z A5, ponieważ fotel kierowcy po przejechaniu 35tys/km skrzypi tak, jak kiedyś w Fiatach 126p. Ostatnio żona po dłuższej przerwie wsiadła za kierownicę A6. Po powrocie stwierdziła, że nie czuje się komfortowo jadąc tym samochodem, ponieważ po wciśnięciu pedału gazu jest straszne opóźnienie, zanim auto zacznie przyspieszać. Ja się do tego przyzwyczaiłem, ale uważam, że jest to największa wada nowej A6. Dotychczas w żadnym innym samochodzie nie doświadczyłem takiego laga.

ktosiek
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: ktosiek » 24 sie 2019, 11:36

Tomek, czy Twój serwis może zdradził Ci, w jaki dokładnie sposób usunął te trzeszczenie deski? W moim wczoraj coś podkleili (chyba klipy mocujące), ale już wracając słychać było trochę te elementy, a pewnie z czasem będzie jeszcze gorzej. Chyba każdy serwis próbuje radzićsobie z tym po swojemu, prowizorycznymi metodami.

TomekC8
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: TomekC8 » 24 sie 2019, 18:14

Jestem zszokowany, że jeszcze tego nie poprawili. Przecież od rozpoczęcia produkcji nowej A6 minął już ponad rok. Niestety nie powiedzieli mi dokładnie co naprawiali przy desce. Wspomnieli tylko, że problem dotyczy mocowań, czyli klipsów. Uważam, że może to być błąd konstrukcyjny deski i nie ma odgórnych wytycznych, jak to naprawić. Każdy serwis metodą prób i błędów próbuje jakoś rozwiązać problem. U mnie udało się to dopiero za trzecim podejściem. Ach, gdzie te czasy kiedy każdy zachwycał się jakością samochodów marki Audi. Chyba minęły bezpowrotnie.

ktosiek
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: ktosiek » 24 sie 2019, 20:34

TomekC8 pisze:Jestem zszokowany, że jeszcze tego nie poprawili. Przecież od rozpoczęcia produkcji nowej A6 minął już ponad rok. Niestety nie powiedzieli mi dokładnie co naprawiali przy desce. Wspomnieli tylko, że problem dotyczy mocowań, czyli klipsów. Uważam, że może to być błąd konstrukcyjny deski i nie ma odgórnych wytycznych, jak to naprawić. Każdy serwis metodą prób i błędów próbuje jakoś rozwiązać problem. U mnie udało się to dopiero za trzecim podejściem. Ach, gdzie te czasy kiedy każdy zachwycał się jakością samochodów marki Audi. Chyba minęły bezpowrotnie.
No niestety, do tego te kawałki taniego, twardego plastiku, którego nie ma nawet w Golfie. Górne boczki drzwi praktycznie twardy plastik (bez skórzanego obszycia), plastik wokół kokpitu i cała dolna jego część twardy i tandetny. Już w BMW jest bardziej miękko (nawet otwarcie schowka pasażera).

Na moje skargi dot. braku obrazu z kamer powiedziano mi, że to znany problem i nie ma rozwiązania. A w sprawie bagażnika (otwieranie nogą) będęw przyszłym tygodniu po raz trzeci, bo dopiero teraz raczyli zamówić nowy sterownik.

Awatar użytkownika
nikosnikos
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Nikoś
Rocznik: 2012
Silnik: 2.0 TFSI 252KM
Skrzynia: Tiptronic

Post autor: nikosnikos » 24 sie 2019, 21:14

Co by nie mówić, to nie robicie w tym wątku zbyt dobrej reklamy C8... Ale fakt - przytaczane bolączki nie powinny się zdarzać w tego typu autach - czyt. za taką kasę <nerwus> Niestety w autach prywatnych jestem szczególarzem i też bym się wkurzał na takie niby &#8222;drobnostki&#8221;... No nic - trzeba mieć nadzieję, że z biegiem czasu choroby wieku dziecięcego przejdą i będzie lepiej - za 2-3 lata chętnie bym wskoczył w amerykańską wersję S6, bo generalnie auto wpasowuje się w mój gust i zmiana C7 na C8 na tę chwilę jest pierwszym wyborem. Chyba <rotfl>
MW Motorline STAGE2 445KM/555Nm

TomekC8
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: TomekC8 » 25 sie 2019, 10:39

Jeśli chodzi o pakiet skórzany, to dokupiłem go tylko w dolnej części. Deskę i podszybie w drzwiach też mam twarde. Jeszcze większe problemy z elektroniką, czujnikami i skrzypieniami w A6 zaczną się w okresie zimowym. Śnieg, wilgoć, błoto pośniegowe i różnice temperatur zrobią swoje. Już to przerabiałem, ponieważ wyjechałem z salonu w listopadzie. W Polsce Audi z jakiegoś powodu traci rynek do Mercedesa i Bmw, pomimo bardzo korzystnego leasingu Audi Perfect Lease. W czerwcu 2019 r. zarejestrowano w naszym kraju 895 nowych samochodów marki Audi. To spadek o 27,18 procent rok do roku. Z kolei w I półroczu Polacy kupili i zarejestrowali 6 487 aut tej marki, o 17,87 proc. mniej w porównaniu z takim samym okresem minionego roku (dane ze strony samar.pl). Oczywiście nowa A6 ma też dużo zalet, takich jak komfort, wyciszenie, matrixy, kultura pracy silnika i niskie spalanie. Przynajmniej ja tak uważam.

ktosiek
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: ktosiek » 25 sie 2019, 11:58

TomekC8 pisze: Oczywiście nowa A6 ma też dużo zalet, takich jak komfort, wyciszenie, matrixy, kultura pracy silnika i niskie spalanie. Przynajmniej ja tak uważam.
Oczywiście, paradoksalnie na tle ostatnich swoich aut (Passat CC, Audi A6 C7, Audi A4 B9 i teraz C8), to póki z C8 mam najmniej powodów do narzekań "pozakupowych". Z tymże pod pewnymi względami to już z góry zakładam teraz, że nawet kupując auto za 300 tys. zł nie należy oczekiwa ćperfekcji.

Można pochwalić komfort jazdy (zawieszenie, wyciszenie, prowadzenie), spalanie, jakość nagłośnienia (to pierwsze auto, w którym naprawdę jest porządny bas i nawet na zwykłym radiu FM czuć pełnię dźwięku). Pasuje mi też komfort siedzeń, jakość reflektorów Matrix itp.

W przyszłym tygodniu pokuszę sięo napisanie więcej wrażeni i wrzucenie fotek w "moim wątku" ;)

TomekC8
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: TomekC8 » 02 wrz 2019, 08:30

Właśnie zakończyłem sezon wyjazdów wakacyjnych. Wracając do domu przegoniłem auto jak jeszcze nigdy wcześniej. Jadąc przez większość dystansu z prędkością 190-200km/h, wróciłem ze średnim spalaniem 7,4L. Nigdy jeszcze nie jeździłem samochodem z tak oszczędną jednostką napędową. Gdy dodamy jeszcze do tego bardzo dobre wyciszenie oraz wysoki komfort jazdy, to mamy idealne auto na dalekie podróże. Obecnie przebieg wynosi 28500km. Zużycie oleju silnikowego maleje i wygląda na to, że dolewki nie będą konieczne.

ktosiek
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: ktosiek » 02 wrz 2019, 16:19

TomekC8 pisze:Właśnie zakończyłem sezon wyjazdów wakacyjnych. Wracając do domu przegoniłem auto jak jeszcze nigdy wcześniej. Jadąc przez większość dystansu z prędkością 190-200km/h, wróciłem ze średnim spalaniem 7,4L. Nigdy jeszcze nie jeździłem samochodem z tak oszczędną jednostką napędową. Gdy dodamy jeszcze do tego bardzo dobre wyciszenie oraz wysoki komfort jazdy, to mamy idealne auto na dalekie podróże. Obecnie przebieg wynosi 28500km. Zużycie oleju silnikowego maleje i wygląda na to, że dolewki nie będą konieczne.
Super wiadomość. Ja teżobserwuję bardzo niskie spalanie u siebie i to nawet jak jadę trochę dynamiczniej. Aktualnie średnia jest na poziomie 6,4 l (przy Quattro i dopiero 2 tys. km).

A z ciekawości, jakbyś miał chwilę - to mam prośbę: Czy u Ciebie przednie drzwi są idealnie w jednej płaszczyźnie z tylnymi, czy lekko wystają? U mnie jak się spojrzy tak bardzo uwaznie (przykładając oko do drzwi) to widać, że krawędź drzwi przednich wystaje jakieś 2-3mm ponad tylne. Zastanawiam się, czy jest sens prosićserwis o regulację na ryglu, aby też lepiej dociskały, co powinno dać jeszcze lepsze wyciszenie w środku...?

Awatar użytkownika
pan42
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Andrzej
Rocznik: 2022
Moje auto: Q5
Nadwozie: SUV
Silnik: 2.0TDI 163KM

Post autor: pan42 » 02 wrz 2019, 17:15

ktosiek pisze: krawędź drzwi przednich wystaje jakieś 2-3mm ponad tylne
Tak ma być, żeby powietrze jak będziesz jechał 300 km/h tylnych drzwi nie urwało ;)
Było przez 8 lat A6 C6 teraz A6 C7

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C8 (2018- )”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja