Sklep Ipart
Sklep
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive

Nie mogę ruszyć skrzyni biegów z pozycji P

Układ napędowy i skrzynie biegów
ODPOWIEDZ
slowik547
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Nie mogę ruszyć skrzyni biegów z pozycji P

Post autor: slowik547 » 17 cze 2019, 15:35

Witam serdecznie, jestem nowy na forum także proszę wybaczyć jeżeli sposób w jaki przedstawię problem będzie amatorski.
Sprawa wygląda następująco.
Po kupnie 8 miesięcy z autem nie było kompletnie żadnych problemów, dzisiejszego ranka wsiadam do auta żeby udać się do pracy, przekręcam kluczyk, silnik odpala tak jak zwykle, wciskam hamulec żeby zmienić z pozycji P na D i... wyskakuje kontrolka ABS i taki jakby wykrzyknik na pomarańczowo ze strzałką wirującą na drugim pulpicie komputera o ile się nie mylę, a skrzynia nie chce puścić biegu P. Dodam również że odniosłem wrażenie, że po przekręceniu kluczyka ten pedał hamulca chodzi ciężej niż zazwyczaj.
Czytałem wstępnie że może się rozchodzić o czujnik pedału hamulca po przez co skrzynia nie chce puścić pozycji P bo nie czyta wciśniętego hamulca. Przyznam że jestem kompletnie zielony jeżeli chodzi o techniczne aspekty pojazdów. Bardzo proszę o pomoc. Pozdrawiam

Audi a6 c6 Quattro 2,8 bn+lpg sedan tiptronic

Kolorowy
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Kolorowy » 19 cze 2019, 08:54

Masz niesprawny układ hamulcowy. Jeśli jest niesprawny komputer nie pozwoli wrzucić ci biegu na którym możesz ruszyć autem. Są to sprawy bezpieczeństwa za które odpowiada komputer.

slowik547
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: slowik547 » 19 cze 2019, 15:08

Kolorowy pisze:Masz niesprawny układ hamulcowy. Jeśli jest niesprawny komputer nie pozwoli wrzucić ci biegu na którym możesz ruszyć autem. Są to sprawy bezpieczeństwa za które odpowiada komputer.
Tylko jak się teraz za to zabrać jak mam samochód uziemiony na parkingu?
Podpiąć komputer usunąć błąd i pojechać na serwis tak?>

mrskoku
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: mrskoku » 19 cze 2019, 19:21

podepnij pod komputer to zobaczysz o co chodzi. może być problem z układem hamulcowym, albo nie :) u mnie wyrzucało taki błąd (w c6) jak sterownik hamulców nie widział sterownika skrzyni.

tak czy inaczej najpierw komputer

slowik547
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: slowik547 » 19 cze 2019, 19:35

mrskoku pisze:podepnij pod komputer to zobaczysz o co chodzi. może być problem z układem hamulcowym, albo nie :) u mnie wyrzucało taki błąd (w c6) jak sterownik hamulców nie widział sterownika skrzyni.

tak czy inaczej najpierw komputer
Dzięki wam za pomoc, zrobię co mówicie i dam znaka tu w poście co i jak

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl