Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

Problem po sprzedaży auta

Off Top, linkownia, ciekawostki, przywitania, pogawędki niezwiązane z 'techniczną stroną' forum Audi A6 / A7.
militarnasto13
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: militarnasto13 » 16 cze 2019, 20:48

PieterB pisze:Sprawa zapewne będzie długa i kosztowna dla kupującego, więc nie wiem czy się na to zdecyduje.
Mam nadzieję, że nie, bo osobiście nie mam zamiaru zabierać od niego auto z którym nie wiem co zrobił, że się zaczęły takie rzeczy dziać ani płacić za naprawę jak nie wiadomo co tam padło i jak długo to auto jeździło z palaca się kontrolką i bez ciśnienia oleju.

tomolo
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: tomolo » 17 cze 2019, 13:04

Dopóki nie dostałeś od niego pisemnie informacji o zaistniałej sytuacji ( polecony ze zwrotką ) nie ma żadnego problemu. Nie odbieraj telefonów (pewnie Cię nagrywa) , sms, emaili ( czarna lista itp. ) jeżeli odbierzesz grzecznie podziękuj za rozmowę. Jak cokolwiek przyjdzie idź do pierwszego lepszego prawnika niech odpisze ( koszt za pismo ok. 100 zł). Pamiętaj, że liczy się tylko słowo pisane. Twój oponent nie ma żadnych szans na wygranie takiego sporu ( o ile nie sprzedałeś na fakturę). Mógłby reklamować ze względu na wadę ukryta , którą i tak nie jest w stanie udowodnić po 3 miesiącach eksploatacji, awaria silnika wynika ze zwykłej eksploatacji- wypracowania starego silnika. Bądź dla niego grzeczny żeby w ewentualnej sprawie nie sprawiać wrażenia prostaka - cwaniaka co wkręcił biednego człowieka - zdecydowanie lepiej milczeć niż chlapnąć coś bez namysłu. Przy tak starym aucie usterka jest bardzo prawdopodobna i nie jest to powód do obniżenia ceny ( bo już jest niska) lub do partycypowania w kosztach naprawy, nie daj się naciągnąć cwaniakowi. Jeżeli będzie zbyt natrętny zagroź zgłoszeniem sprawy na policję (nagrywaj ewentualne rozmowy telefoniczne ).

militarnasto13
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: militarnasto13 » 17 cze 2019, 14:53

tomolo pisze:Dopóki nie dostałeś od niego pisemnie informacji o zaistniałej sytuacji ( polecony ze zwrotką ) nie ma żadnego problemu. Nie odbieraj telefonów (pewnie Cię nagrywa) , sms, emaili ( czarna lista itp. ) jeżeli odbierzesz grzecznie podziękuj za rozmowę. Jak cokolwiek przyjdzie idź do pierwszego lepszego prawnika niech odpisze ( koszt za pismo ok. 100 zł). Pamiętaj, że liczy się tylko słowo pisane. Twój oponent nie ma żadnych szans na wygranie takiego sporu ( o ile nie sprzedałeś na fakturę). Mógłby reklamować ze względu na wadę ukryta , którą i tak nie jest w stanie udowodnić po 3 miesiącach eksploatacji, awaria silnika wynika ze zwykłej eksploatacji- wypracowania starego silnika. Bądź dla niego grzeczny żeby w ewentualnej sprawie nie sprawiać wrażenia prostaka - cwaniaka co wkręcił biednego człowieka - zdecydowanie lepiej milczeć niż chlapnąć coś bez namysłu. Przy tak starym aucie usterka jest bardzo prawdopodobna i nie jest to powód do obniżenia ceny ( bo już jest niska) lub do partycypowania w kosztach naprawy, nie daj się naciągnąć cwaniakowi. Jeżeli będzie zbyt natrętny zagroź zgłoszeniem sprawy na policję (nagrywaj ewentualne rozmowy telefoniczne ).
Auto sprzedane na normalną umowę kupna sprzedaży w której została wyłączona rękojmia dodatkowo.

carlos777
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Karol
Rocznik: 2015
Moje auto: A6 C7
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.0 DFBA 204KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: S-tronic
Paliwo: Diesel

Post autor: carlos777 » 17 cze 2019, 20:52

Skoro rękojmia została wyłączona z umowy to na co powołuje się kupujący??
Dożywotnia gwarancja?

militarnasto13
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: militarnasto13 » 18 cze 2019, 04:54

carlos777 pisze:Skoro rękojmia została wyłączona z umowy to na co powołuje się kupujący??
Dożywotnia gwarancja?
Sam do końca nie wiem. Zadzwonił i mówi mi, że mu sprzedałem bubla bo auto po trzech miesiącach nie ma w ogóle ciśnienia oleju i albo się jakoś dogadamy (czyt. Usunę usterkę) albo on ma pół roku na odstąpienie od umowy.

wallace
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: wallace » 18 cze 2019, 05:33

Rzecznik praw konsumentów w twoim mieście,idź po darmową poradę jako osoba fizyczna.
https://www.powiatwodzislawski.pl/samor ... onsumentow

Awatar użytkownika
Punisher
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Przemysław
Rocznik: 2007
Moje auto: A6 C6
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 2.0TDI 140KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Multitronic

Post autor: Punisher » 18 cze 2019, 07:44

To w końcu nie ma kompresji czy ciśnienia oleju?

militarnasto13
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: militarnasto13 » 18 cze 2019, 10:57

Punisher pisze:To w końcu nie ma kompresji czy ciśnienia oleju?
Ciśnienia oleju. Twierdzi, że połączył barometr i ciśnienie zerowe do tego świeci sie kontrolka oleju. Ja silnik zrobiłem i jeździłem tak pol roku, kontrolka się nie swiecila, poz iej sprzedałem a teraz po trzech miesiącach coś takiego.

skubiszek
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Przemo
Rocznik: 2010
Moje auto: Q7
Nadwozie: SUV
Silnik: 3.0 TDI 204KM
Skrzynia: Tiptronic

Post autor: skubiszek » 18 cze 2019, 11:30

ale chwila... kupił auto i jeździł... teoretycznie ma 2 tyg na oddanie auta jeśli wyjdą wady.
Jaką Ty masz pewność, że przez te 3 miesiące nie zakatował silnika?
Możesz w ten sam sposób odbić piłeczkę
Oczywiście za poradą kolegi z kilku postów wyżej, grzecznie itp jeśli już zdecydujesz się z nim na rozmowę a jak nie to pisemnie. Nie daj się sprowokować a tym bardziej oddawać kasy, kupił auto- jeżdżące, znał jego stan i eksploatował 3 miesiące więc niech prostuje banany jeśli szuka jelenia

Awatar użytkownika
kiler22
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Paweł
Rocznik: 1999
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 2.4 AGA 165KM
Skrzynia: Manual
Paliwo: Benzyna+LPG
Kontakt:

Post autor: kiler22 » 18 cze 2019, 11:48

ludzie
jakie kurcze dwa tygodnie na oddanie samochodu ??
jakie pół roku na odstąpienie od umowy ??
Nie piszcie takich rzeczy bo następni to czytają , powtarzają i myślą że mają święta racje bo ktoś tam kiedyś coś na forum napisał
1 kupiłeś od fizycznego człowieka który nie musi się znać na samochodach więc jeśli się rozsypie silnik , wyjdzie korba bokiem albo odpadnie koło to po prostu masz pecha i tyle
2 kupiłeś od FIRMY SPECJALIZUJĄCEJ SIĘ W AUTOHANDLU (ale nie od firmy która sprzedaje chleb i wymienia swoją flotę) masz jakieś tam prawa ale w praktyce ciężko to wyegzekwować
Tyle w temacie

zekering78
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: zekering78 » 18 cze 2019, 20:00

kiler22 pisze:ludzie
Nie piszcie takich rzeczy bo następni to czytają , powtarzają i myślą że mają święta racje bo ktoś tam kiedyś coś na forum napisał
1 kupiłeś od fizycznego człowieka który nie musi się znać na samochodach więc jeśli się rozsypie silnik , wyjdzie korba bokiem albo odpadnie koło to po prostu masz pecha i tyle
2 kupiłeś od FIRMY SPECJALIZUJĄCEJ SIĘ W AUTOHANDLU (ale nie od firmy która sprzedaje chleb i wymienia swoją flotę) masz jakieś tam prawa ale w praktyce ciężko to wyegzekwować
Tyle w temacie
<brawo> <brawo> <brawo> <brawo> <brawo>
Dokładnie. Była jazd próbna, samochód oglądał to widział co kupuje :)
Je...y naciągacz <nerwus>
Stage 1+ by Vagtechniek
430pk/530Nm

militarnasto13
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: militarnasto13 » 18 cze 2019, 20:41

Ciekaw jestem jaki będzie jego następny krok. Telefonów nie odbieram, bo po co skoro jak mu powiem, że niestety ale nie zgadzam się na żadne jego warunki i w te trzy miesiące mógł zrobić z tym autem wszystko, to zacznie pewnie spinać, więc albo przyjedzie do mnie, albo właśnie wyśle mi jakieś pismo czy coś tego typu...

Awatar użytkownika
bendzji
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Michał
Rocznik: 2018
Moje auto: Inne
Nadwozie: Inne
Napęd: Brak
Skrzynia: Automat

Post autor: bendzji » 18 cze 2019, 21:23

Tyle w temacie
no właśnie nie do końca tak jest...nawet będąc osobą fizyczną w jakims tam stopniu odpowiadasz ale to już trzeba się zagłębić w przepisy, ale fakt taki że dluga i kręta droga sądowa...

teraz pytanie jaki zapis w umowie jest - po to że kupujący zapoznał się ze stane faktycznym itd. to nie jest wyłączenie rekojmi..

co nie zmienia faktu że próba walki o coś takiego w aucie za 4500 zł jest wręcz zabawna... <lol>

mat1324
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Mateusz
Rocznik: 2011
Moje auto: A6 C6
Nadwozie: Avant
Silnik: 3.0 CDYA 239KM
Skrzynia: Tiptronic
Kontakt:

Post autor: mat1324 » 18 cze 2019, 22:52

Odwiedzi rzeczoznawcę, a potem jakiegoś radcę prawnego, to stwierdzi, że już na tym etapie już to kosztuje, a co dopiero pozew sądowy, za który musi zapłacić.

militarnasto13
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: militarnasto13 » 19 cze 2019, 05:12

bendzji pisze:
Tyle w temacie
no właśnie nie do końca tak jest...nawet będąc osobą fizyczną w jakims tam stopniu odpowiadasz ale to już trzeba się zagłębić w przepisy, ale fakt taki że dluga i kręta droga sądowa...

teraz pytanie jaki zapis w umowie jest - po to że kupujący zapoznał się ze stane faktycznym itd. to nie jest wyłączenie rekojmi..

co nie zmienia faktu że próba walki o coś takiego w aucie za 4500 zł jest wręcz zabawna... <lol>
W umowie jest napisane, że kupujący zapoznał się ze stanem technicznym i strony włączają rękojmie

ODPOWIEDZ

Wróć do „Na każdy temat”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja