Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[2.0 TFSI BPJ 170KM]delikatne wibracje na jałowym/fal.obroty

Silniki benzynowe
gom4z
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Grzegorz
Rocznik: 2009
Moje auto: A6 C6
Nadwozie: Avant
Silnik: 1.8 TFSI 190KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Manual
Paliwo: Diesel
Kontakt:

[2.0 TFSI BPJ 170KM]delikatne wibracje na jałowym/fal.obroty

Post autor: gom4z » 16 sty 2019, 18:32

Witam.
Posiadam Audi A6 Avant, z silnikiem 2.0 TFSI o kodzie silnika BPJ, 2007r.
Borykam się ostatnio z dwoma problemami, postaram się opisać to dosłownie, żeby mnie dokładnie zrozumieć, bo inaczej czytać, inaczej na żywo.

1. Obroty - po odpaleniu na zimnym, kiedy wyłączy się ssanie spadają do 780 no i ok. Ale gdy np dojeżdżam do skrzyżowania na biegu 1,potrafią podskoczyć do góry i od razu spadają do poprzedniej wartości, są to minimalne skoki, ale się zdarzają, raczej nie zależy od tego czy zimny czy ciepły. Nie zawsze zwróciłem uwagę, ale zazwyczaj dzieje się tak np przy parkowaniu, jak wciskam sprzęgło, zwalniam i manewruje. Przy dodaniu i puszczeniu gazu obroty spadają płynnie, ale czasem przy ok 1k obrotów zwalniają, dosłownie może z sekundę, i potem spadają jak spadały od razu po puszczeniu gazu, mniej więcej.

2. Drugi problem to delikatne drgania samochodu. I to samo co w punkcie 1, i na zimnym i na ciepłym jest to samo, ale tylko na postoju. Gdy odpalam po nocy auto i jest na ssaniu wszystko jest ok, dopiero gdy obroty spadną to są odczuwalne drgania samochodu(podczas jazdy nie występuje). Nie są zbyt mocne, ale czuć choćby lekko na kierownicy i przy oparciu o fotel, wibracje są jednostajne. Wystarczy że dodam gazu delikatnie i drganie mija (od ok 850-900 obr już jest ok).

Co sprawdzałem?
Ogólnie rozrząd robiłem jakieś 7k km temu kompletny, cała obsługę olejowa również. Poduszki wyglądają na w porządku, dwumasa sprawdzona, cewki raczej ok, a ciśnienie oleju też dobre. Wcześniej miałem jakiś błąd z przepustnica (nie pamiętam dokładnie jaki), po usunięciu nie było go ponownie.
Zrobiłem jej adaptacje, przeczyscilem tak samo, myślałem że to to, ale już sam nie wiem.

Jakieś sugestie?

Ziomek
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Andrzej
Rocznik: 1998
Moje auto: A6 C5
Silnik: 1.8T ANB 150KM
Napęd: FWD
Paliwo: Benzyna+LPG

Post autor: Ziomek » 16 sty 2019, 19:35

Może są jakieś nieszczelności w układzie podciśnienia?

gom4z
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Kontakt:

Post autor: gom4z » 18 sty 2019, 12:15

To właśnie będę sprawdzał, ale umówiłem się dopiero na 31.01.
Jednak do tego dnia chciałbym się czegoś poradzić, może ktoś miał podobny problem lub podsunie jeszcze czego to może być wina.

[ Dodano: 2019-01-18, 12:15 ]
Ktoś coś podpowie jeszcze?

Rsmati
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Rsmati » 15 kwie 2019, 22:35

I co kolego ogarnales te wibracje? U mnie falowaly obroty zmieniłem odme i jest git! Ale dal3j na wolnych ma takie telepawki bez skakania obrotami.

gom4z
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Kontakt:

Post autor: gom4z » 27 kwie 2019, 15:04

Powiem Ci, że do tej pory nic z tym nie ruszałem i nic się z autem nie dzieje. Co najlepsze nie zwróciłem uwagi na to przy zakupie samochodu czy to było czy nie.
U mnie obroty nie falują w sumie, tylko te delikatne drgania mam dalej, i w sumie nie wiem o co chodzi. Czy to może wina wydechu czy coś.

Ale nowe błędy mi wyskoczyły, może to ma jakiś związek. O tym osobny temat za chwilę.

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C6 (2004-2011)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja