Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[ 2.8 AQD ] Zapocenie zbiorniczka wyrównawczego

Układ chłodzenia, ogrzewanie i klimatyzacja
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Dan_P
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[ 2.8 AQD ] Zapocenie zbiorniczka wyrównawczego

Post autor: Dan_P » 08 mar 2019, 19:43

Witam

Problem polega na poceniu się układu chłodzenia w zaznaczonym miejscu.

Obrazek

Po wymianie termostatu zauważyłem wyciek ze zbiorniczka wyrównawczego (stary był i popękany), następnie wymieniłem go na nowy i wtedy zaczęło się pocić na tym łączeniu. Wymieniałem opaski na różne i nadal było to samo. Diagnoza padła na uszkodzony wąż wodny - zakupiony nowy, założony i d***... Sytuacja się powtarza. Sprawdzone też było czy nie ma CO2 w układzie i test pokazał że jest ok. Brak mi już pomysłów, może jakieś sygestie ?? Dodam jeszcze że sprawdziłem nawet wymiar króćca zbiornika i jest lekko owalny (różnica ok 1mm) - Może to mieć znaczenie ?

Wyciek duży nie jest ale samochód nie pies by ślady zostawiał :)

Pozdrawiam.
Daniel

Awatar użytkownika
teiwaz
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Darek
Rocznik: 1998
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.7TDI BPP 180KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Manual
Paliwo: Benzyna+LPG
Kontakt:

Post autor: teiwaz » 14 mar 2019, 10:18

A jeśtes pewny że poci się płynem chłodniczym a nie czymś innym? Może po prostu skrapla się woda na opasce od różnicy temperatur. Drugi pomysł to to że cieknie ci z górnego węża i spływa na ten dolny. patrzac na sposób montarzu i zaciśnięcie opaski raczej bardzo mało prawdopodobne żeby ci tam cokolwiek mogło przepuszczać.

Lukasz007
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Łukasz
Rocznik: 1998
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.7TDI BPP 180KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Benzyna

Post autor: Lukasz007 » 16 mar 2019, 20:30

Ja także miałem identyczny przypadek (mikropęknięcia zbiorniczka). Dziś wymieniłem na nowy i także zauważyłem, że oryginalna opaska nie trzyma jak należy ponieważ przy ruszaniu wężem da się zauważyć mikro-sączenie. Zmieniłem na razie opaskę na nową i zobaczymy jak długo to pożyje. Podejrzewam, że gumowy wąż przez lata ułożył się od wewnątrz do króćca zbiorniczka, a od zewnątrz pod opaskę stąd po wymianie sączenie się. Jeśli nowa opaska nie zda egzaminu włożę tam jakąś dodatkową uszczelkę lub podgrzeję wąż żeby się lepiej ułożył.

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja