Cze
Nie od tyłu, zdjecie boczku wymaga tylko poprowadzenie zasilania.Bo musisz podłaczyc listwe LED do lini żarówki która podświetla klamkę.
Jak obejrzysz dokładnie boczek, to jest on zrobiony z dwóch czesci, górna nachodzi na nizszą.
Postarałem sie zaznaczyć na zdjęciu. I teraz jak dokładnie sie przyjżysz, to zobaczysz ze tam jest nazwijmy to przestrzeń na całej długości, i na tyle fajna że akurat wchodzi tam listwa LED.
Ja kupiłem w sklepie taśmę LED (czerwoną) ale można inny kolor, tutaj nie ma ograniczeń poza decyzją własciciela auta. I teraz po dodaniu kabelków zasilania do tej listwy LED , wsuwasz najpierw kabelki pomiedzy czesci tapicerki tak aby mozna je było wyprowadzić na druga stronę, czyli jakby do środka drzwi. Nastepnie przygotowany odcinek LED wsuwasz pomiedzy obie czesci tapicerki. Szczelina jest akurat na taka taśmę. Przed wsunięciem taśmy odkleiłem od LEDów papier zabezpieczajacy strone z klejem, i po wsunieciu LEDów mogłem go wykorzystać do przyklejenia taśmy led do wewnetrzej czesci górnej czesci tapicerki.U mnie ta własnie czesc jest twardsza , dolna jest materiałowa, wiec klej by nie trzymał
Postarałem sie zaznaczyć na zdjeciu gdzie wsunełem tasmę
Najwięcej czasu zajmuje przygotowanie LEDów o odpowiednie długości, pamietaj o blokach 3 LEDowych, oraz o przylutowaniu w miare profesjonalne kabelków zasilania do taśmy, nastepnie ja nałożyłem na końcówke gdzie były przylutowane kabelki izolacje termo, i zgrzałem ją to wzmocniło połaczenia kabelków z taśmą LED.
Jak juz bedziesz miał gotowe 4 taśmy (+ przylutowane kabelki około 20 cm) to ściagasz
boczki montujesz LEDy, wyprowadzasz kabelki jakby do wewnątrz, i wpinasz sie w linie lampki klamki wewnętrznej. Tam jest 12V
Jak przetniesz linie zasilania podświetlenia klamki to postaraj sie odsunąc oryginalną izolacje nie usuwaj jej , pozniej sie przyda a nastepnie porzadne polutowanie rozcietych końcówek, do jednych dodajesz kabelki od Twoich LEDów, nakładasz tez koszulki termoizolacyjne, po zlutowaniu linii ze sobą, nasuwasz końcówki termo (ideałem było by także używanie koszulek w kolorach czerwonym i czarnym) i zgrzewasz, następnie nasuwasz spowrotem oryginalną izolację której nie powinno sie usuwac a jedynie odciagnąc. I w ten sposób masz zrobione i szybko i zarazem max, zawodowo.
Pamiętaj aby sprawdzić polaryzacje twoich kabelków , najlepiej aby zachować kolorystykę uzywana w elektronice, czerowny to plus, czarny to minus.
Troszkę sie trzeba pomeczyc przywsuwaniu LEDów bo tam jest tyle przestrzeni na szerokość , że taśma sie miesci nic wiecej, wiec warto troszkę powalczyć zeby nie wystwało i nie psuło efektu.
Na koniec dodam,jest to sposób który w jasny sposób obchodzi oryginalny system podświetlania boczków drzwi, i ja tego nie ukrywam, są tacy co wolą wpiąć sie w moduł w drzwiach i miec możliwośc wyłaczania oświetlenia ambientowego. Oczywiście jest to idealny sposób. Ale ja zrobiłem swoje oświetlenie w najprostszy sposób. I takie rozwiązanie jest nie autoryzowane przez Audi, ale działa i tym którzy nie potrzebują wyłączać oświetlenia komputerem, takie rozwiazanie napewno wystarczy a przy okazji nie wymaga szukania gdzie sie podłaczyć, jakie piny, jakie kodowanie, etc.
Jak pisałem jest to efekt przejsciowy, niedługo bede montował LEDY RGB które dadzą mozliwośc zmiany kolorów świecenia, czego bodaj że Audi A6C7 niestety

fabrycznie nie ma.
To rozwiązanie eliminuje takze "użeranie" się z tym że opcja w MMI do uruchaminaia podświetlenia ambientowego jest szara i wielu kolegów na forum opisuje że nie może właczyć oświetlenia ambientowego.
Ja mam podłaczone na stałe bez mozliwości wyłaczania i mnie to nie martwi, jak zrobie RGB to bede mógł wyłaczać pilotem, plus opcja zmiany kolorów czego nie da nigdy oryginalne oświetlenie ambienowe , w wersji Audi A6C7.
pozdrawiam
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.