a6c5 wentylator klimatyzacji???
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Robert
- Rocznik: 1997
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.8 ACK 193KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna
a6c5 wentylator klimatyzacji???
Witam mam nastepujacy problem kiedy zalacze klimatyzacje i wentylator nie wchodzi na maksymalne obroty jest ok ale jak jest np 30 stopni na zewnatrz i chodzi na maksymalnych obrotach w kabinie slysze moze nie bardzo glosne jednak slyszalne buczenie ale tylko slyszalne na biegu jalowym silnika po lekkim dodaniu gazu buczenie wg mnie ustaje,obstawiam wentylator klimy bo raczej nie sprezarka bo jest swiezo po regeneracji i dziala prawidlowo moze ktos pomoze za co sie zabrac zeby to wyeliminowac
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Andrzej
- Rocznik: 1998
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 1.8T ANB 150KM
- Napęd: FWD
- Paliwo: Benzyna+LPG
Niczym nie smarować wentylatora a przynajmniej niczym bez jego rozbierania(wd40 itp), jeśli nie działa to wyjąć i wymienić ew. wymienić szczotki. Jeśli po dodaniu gazu odgłosy ustają to raczej jest to związane z obrotami silnika i podejrzewał bym prędzej sprężarkę, tym bardziej jak piszesz że jest po regeneracji która mogła się nie udać lub nie została usunięta przyczyna uszkodzenia kompresora. Najczęściej są to opiłki, samo powierzchowne czyszczenie bez rozbierania układu i wymianie wrażliwych części na nic się nie zdaje i zregenerowany kompresor(możliwe że nawet dobrze) mówi dobranoc.
-
- Forum Audi A6 / A7
jak wylaczylem klime to wentylator tez sie wylacza i buczenia nie marepek92 pisze:próbowałeś wyłączyć klimę przy słyszalnym buczeniu?
[ Dodano: 2018-08-19, 16:42 ]
hm to juz nie wiem jak to sprawdzic myslalem ze jak klima chodzi a wentylator dziala z mala predkoscia i nie buczy to nie wina kompresoraZiomek pisze:Niczym nie smarować wentylatora a przynajmniej niczym bez jego rozbierania(wd40 itp), jeśli nie działa to wyjąć i wymienić ew. wymienić szczotki. Jeśli po dodaniu gazu odgłosy ustają to raczej jest to związane z obrotami silnika i podejrzewał bym prędzej sprężarkę, tym bardziej jak piszesz że jest po regeneracji która mogła się nie udać lub nie została usunięta przyczyna uszkodzenia kompresora. Najczęściej są to opiłki, samo powierzchowne czyszczenie bez rozbierania układu i wymianie wrażliwych części na nic się nie zdaje i zregenerowany kompresor(możliwe że nawet dobrze) mówi dobranoc.

-
- Forum Audi A6 / A7
repek92 pisze:obstawiam ze tak ponieważ sprężarka szybciej sie zatrzymuje niż wentylator można powiedzieć ze sprężarka działa on/off a wentylator rozpędzony zatrzymuje sie delikatnie
czy jak wentylator klimy chodzi na maxa to ma to tez wplyw na ''szybkosc '' lozyska sprezarki klimy ? bo jezeli tak ma to sens a jezeli nie to nie poniewaz jak nie jest upalnie i wentylator chodzi na nizszej predkosci nic nie buczy
Ostatnio zmieniony 19 sie 2018, 17:39 przez rokob33, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Andrzej
- Rocznik: 1998
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 1.8T ANB 150KM
- Napęd: FWD
- Paliwo: Benzyna+LPG
rokob33, nie ma wpływu, sprężarka im cieplej tym większe ma obciążenie, wentylator działa na 0 1 2 w zależności jak ciepła jest chłodnica. Można spróbować pojechać wymienić dyszę rozprężną i niech spuszczą czynnik z olejem i wymienią na nowy-mi sprężarka dwa lata temu tak umierała ale po tym zabiegu narazie chodzi. Jeżdzę zima/lato na 21*.
-
- Forum Audi A6 / A7
Ziomek pisze:rokob33, nie ma wpływu, sprężarka im cieplej tym większe ma obciążenie, wentylator działa na 0 1 2 w zależności jak ciepła jest chłodnica. Można spróbować pojechać wymienić dyszę rozprężną i niech spuszczą czynnik z olejem i wymienią na nowy-mi sprężarka dwa lata temu tak umierała ale po tym zabiegu narazie chodzi. Jeżdzę zima/lato na 21*.
czynnik z olejem wymienialem w czerwcu wiec czy jest sens?

[ Dodano: 2018-08-27, 20:11 ]
jutro jade na sprawdzenie szczelnosci , sprezania klimy ,facet powiedzial ze najpierw spusci czynnik zeby sie przekonac ile jest potem spowrotem nabije czynnik + swiezy olej ,wczesniej bylem w firmie gdzie robili regeneracje czyli wymiana krzywki + uszczelnienie sprezarki wg nich organoleptycznie uklad dziala,ale to lekkie buczenie mnie niepokoi wiec jade do speca od klimy na sprawdzenie