już ponad miesiac jeżdze świeżo nabytym A6 C7 3.0tdi 313KM 2013r, mam kilka przemyśleń a raczej zapytań do duzo bardziej obytych z tematem kolegów

Wczesniej miałem A6 C6 3.0tdi, potem BMW530D (aktualnie na sprzedaż). Oba auta spisywały się swietnie, kupiłem Audi, bo BMW z 2013 miałbym w identycznej budzie, po 6 latach należała się jakaś zmiana

Autko fajnie jezdzi, przebieg niewiele ponad 100tysi, troche powinno posłużyć. Mam jednak kilka pytań.
Odnosnie spalania. Np. przy spokojnej jezdzie jest rewelacyjne - udaje mi sie uzyskać wartosci duzo ponizej 6l. Jazda w mieście - nawet przy delikatnej jezdzie wyniki sa w okolicach 14ltr, a często dużo wiecej (wiadomo - styl jazdy;). Troche to wysokie spalanie w mieście mnie dziwi.
Przyspieszenie 0-100 mierzone kilkukrotnie odbiega troche od wskazan katalogowych. powinno byc w okolicach 5,4s, jest ok 6,7s jakby nie mierzył. Może DPF jest zapchany ?
Dalsza kwestia - czy te silniki dobrze znoszą chiptuning ? Myślę, że dodatkowe 10% by się czasem przydało, więc byłby to delikatny "eko-tuning" jesli juz coś. Teraz kwestia czy robić to na hamowni (mam we Wrocławiu www.ecuproject.pl i np s-performance.pl
na niemieckim ebayu są boxy wpinane pod maskę w okolicy szyny wtryskowej albo boxy na OBD. Warto się tym zainteresować ?
pS. czy jest sposób na wyłączenie upierdliwego dzwieku, ktory sie włącza przy odtwartych drzwiach kierowcy na odpalonym silniku ?