[A6 C5] jaki olej dobrać do tego przebiegu.....
-
- Forum Audi A6 / A7
[A6 C5] jaki olej dobrać do tego przebiegu.....
witam zamierzam sie do wymiany oleju w mojej c5 ale niewiem jakim ją zalać obecnie jeżdzi na półsyntetyku MOBIL 1 10w/40 przebieg ma 310tyś silniczek jest naprawde zadbany i niewidzę aby jakoś dużo mi oleju brał auto co prawda niedawno kupiłem ale kupiłem je od znajomego i wiem jak on to auto traktował wiec neiwiem czy ma sens zmieniać olej na syntetyk prosze o wasze sugestie czym go zalać na tym przebiegu..... dodam że jest to motor 2.4 v6 z sekwencją.....
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Piotr
- Rocznik: 2002
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.7T 230KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna
W zupełności najlepiej półsyntetykiem chociaż nie ma reguły ale bardzo dobrym olejem jest Valvoline MaxLife 10W40. Silnik bierze 2 razy mniej oleju niż oleje konkurencyjnych firm po za tym zmiękcza stare uszczelniacze. Polecany do silników z większym przebiegiem ale także do nowych aut lecz z naciskiem na auta z dużym przebiegiem. Godny Polecenia. Wiem że także ludzie chwalą sobie Motul.
Piotrku... spójrz, to jest naprawdę proste z ustawieniem profilu auta: nowosci-i-komunikaty/poprawki-nowe-foru ... 00518.html
Osobiście jestem zwolennikiem syntetyku, bez względu na przebieg. Jednak Twoje auto jest użytkowane na półsyntetyku, więc może po prostu przy tym pozostań. Wlewając syntetyk nic się w zasadzie nie stanie. W najgorszym wypadku może się pojawić jakiś wyciek, co może być oznaką zmęczonych uszczelek. Olej syntetyczny jest lepszy, szybciej staje się płynny i wytrzymuje wyższe temperatury. Zmiany molekularne (zużycie) jest mniejsze. Tak więc auto w zasadzie z tego profituje.
Jak nie zdecydujesz, nie daj sobie tylko wmówić, że przy tym przebiegu stosuje się oleje mineralne typu 15W40, itp. - to naprawdę stara, już nieaktualna bajka.
Jak nie zdecydujesz, nie daj sobie tylko wmówić, że przy tym przebiegu stosuje się oleje mineralne typu 15W40, itp. - to naprawdę stara, już nieaktualna bajka.
W zasadzie nic dodać nic ując do tego co napisał kolega wyżej. Najlepszym olejem dla auta jest pełen syntetyk, bez wzgledu na przebieg!!! Zmiana oleju na gorszy ze zwiększaniem przebiegu, to kompletna bzdura
, silnik w miarę zużywania potrzebuje coraz lepszego oleju a nie odwrotnie...-dlatego zawsze full syntetyk jest najlepszy, ewentualnie pół syntetyk, ale naprawdę dobrej firmy (ja polecam Valvoline, Motul, Liqui Moly).
Z Valvoline dla Ciebie ideałem zapodać Max Life 5W-40

Z Valvoline dla Ciebie ideałem zapodać Max Life 5W-40

-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Piotr
- Rocznik: 2002
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.7T 230KM
- Napęd: Quattro
Valvo 5W40 nie polecałbym do tego silnika wlej lepiej 10w40 oleju typu 0w lub 5w są przeznaczone zazwyczaj do silników spasowanych i nowoczesnych a także z małym przebiegiem. Nie lej wody w silnik znajomy też takich cyrków próbował zalał do S3 1.8 T 5w40 to silnik brał olej. Po zmianie na 10w zero wycieków. Powód był taki że sam sobie dobierał lepkość oleju 

Piotrku... spójrz, to jest naprawdę proste z ustawieniem profilu auta: nowosci-i-komunikaty/poprawki-nowe-foru ... 00518.html
karol_srem,
ja tak widze, ze ty bardzo lubisz zasmiecac forum. dlaczego tak robisz?
czemu nie skorzystasz juz z istniejacych informacji na forum?
naprawde uwierz mi, ale to forum nie jest od dzis i jest tu sporo przydatnych informacji.
i to, ze temat dotyczy silnika np. 2.8 nie znaczy, ze trzeba nowy zalozyc dla 2.4. to sa te same jednostki,
roznia sie pojemnoscia.
uzyj opcji szukaj - haslo "jaki olej" + zaznaczona opcja "szukaj wszystkich słow".
ja tak widze, ze ty bardzo lubisz zasmiecac forum. dlaczego tak robisz?
czemu nie skorzystasz juz z istniejacych informacji na forum?
naprawde uwierz mi, ale to forum nie jest od dzis i jest tu sporo przydatnych informacji.
i to, ze temat dotyczy silnika np. 2.8 nie znaczy, ze trzeba nowy zalozyc dla 2.4. to sa te same jednostki,
roznia sie pojemnoscia.
uzyj opcji szukaj - haslo "jaki olej" + zaznaczona opcja "szukaj wszystkich słow".
Ostatnio zmieniony 26 maja 2018, 13:35 przez _Marek_, łącznie zmieniany 3 razy.
Co za bzdurypiotrek24dm pisze:Valvo 5W40 nie polecałbym do tego silnika wlej lepiej 10w40 oleju typu 0w lub 5w są przeznaczone zazwyczaj do silników spasowanych i nowoczesnych a także z małym przebiegiem. Nie lej wody w silnik znajomy też takich cyrków próbował zalał do S3 1.8 T 5w40 to silnik brał olej. Po zmianie na 10w zero wycieków. Powód był taki że sam sobie dobierał lepkość oleju

"Woda" to jest minerał po osiągnięciu temperatury pracy silnika a nie full syntetyk. Pełen syntetyk to najlepsze co można dać silnikowi,
bez względu na ilość km na liczniku auta, szczególnie jak zbliża się zima i trzeba będzie dostarczyć jak najszybciej olej do wspomnianych już 30 zaworów przy minus 15-20.
Ostatnio zmieniony 26 maja 2018, 13:33 przez pablosan, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Marek
- Rocznik: 1998
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.4 ARJ 165KM
- Napęd: FWD
Panowie chce zmienić olej na liqui moly 5w i teraz 5w30? 5w40? dodam iż auto to A6 C6 2.4 v6 silnik pracuje pięknie i nie ma żadnych wycieków,
no i jeszcze mam pytanie ponieważ oleje liqui moly maja nazwy typu:
-4200 top tec
-4600 special tec
- longlife
itp jest tego masa ale co wybrać dodam iż cena samego oleju nie ma dla mnie większego znaczenia
no i jeszcze mam pytanie ponieważ oleje liqui moly maja nazwy typu:
-4200 top tec
-4600 special tec
- longlife
itp jest tego masa ale co wybrać dodam iż cena samego oleju nie ma dla mnie większego znaczenia
Ostatnio zmieniony 01 sty 1970, 01:00 przez Icek5678, łącznie zmieniany 1 raz.