Do wymiany czujnik różnicy ciśnienia, później jego adaptacja oraz wypalenie serwisowe DPFa i będzie .
Po wymianie czujnika, DPF przestanie się on na siłę wypalać i oleju nie będzie przybywać.
[ Dodano: 2018-05-09, 15:23 ]
Opis poszczególnych wartości kiedyś robiłem, więc sobie przeczytaj oba posty . Miałeś zrobić pomiary na rozgrzanym aucie, a nie gorącym, ale widać, że obie temperatury są zbliżone do siebie, więc jest dobrze.
Myślałem że chodzi o normalną temperaturę pracy jaka jest procedura adaptacji tego czujnika? I jak włączyć wypalanie Dpf ? Z ciekawości, po czym poznałes że jest uszkodzony?
Można za pomocą VCDSa (nie wiem co potrafi Twój komputer) albo kilkukrotnie odpalić silnik. Adaptacja zostanie wykonana poprawnie, gdy w polu 102.4 będzie wartość 0. U Ciebie jest teraz 7.14 mbar, więc czujnik złapał offset. Procedura wypalania jest podlinkowana w poście, który zaproponowałem do poczytania, więc nawet tam nie zajrzałeś .
Nie patrzyłem na te linki bo wracam do domu i pisze z telefonu :P także proszę o wybaczenie :D rozumiem że proba adaptacji na starym czujniku nie da efektów?
A ilość sadzy w filtrze okresla pole z wartością 13.50 z kanału 104? I to jednostka jest gram, dobrze rozumiem?
Okey, teraz już doczytałem się w temacie :D pytania nie było. :P świetna robota, przydatny temat. A z tym starym czujnikiem?
Ostatnio zmieniony 09 maja 2018, 16:53 przez Pawu0206, łącznie zmieniany 1 raz.
Poczytałem trochę te tematy i nasuwa mi się jedno pytanie. Skoro czujnik ma zły offset, to nie mogę zrobić wypalenia dpf a później zrobić jego adaptacje i będzie wskazywał zero? czy to tak nie działa? Dzwoniłem do intercars i mam ten czujnik za 480zl. Przyznam trochę grosza jest :D
I jeszcze jedno, jeżeli teraz wykonalbym wypalanie na uszkodzonym czujniku to będą tego jakieś konsekwencje?
Czujnik znajduje się z prawej strony skrzyni przy wyjściu na wał napędowy. Dochodzą do niego dwa gumowe wężyki oraz wtyczka. Uważaj na króćce starego czujnika, ponieważ lubią się ułamać i zostać w wężykach. Później trzeba trochę się namęczyć, aby je wyjąć. Możesz też dmuchnąć w nie sprężonym powietrzem .
Czujnik nie jest uszkodzony a po prostu zuzyty, z biegiem czasu membrana ktora sie w nim znajduje ulega odksztalceniu przez co czujnik moze zawyzac realne cisnienie. Natomiast tylko na podstawie odczytu cisnienie nie da sie konkretnie okreslic stanu filtra.
Prawda, czujnik jest dostępny od dołu. Kiedyś uparłem się że sam go wymienię, podniosłem auto ale poległem na samym początku. U mnie w kanale 102 pokazywał wartośc -6, po wymianie czujnika wskazuje 6.
Witam. Jestem po wymianie wtrysków na używane, nowe podkładki miedziane, oringi gumowe, adaptacja. Na poprzednich samochód kopcił. Opisane tutaj : TUTAJ
I teraz po odpaleniu samochód dalej przykopca na zimnym, po rozgrzaniu przestaje ale spaliny są ostre i śmierdzące. Nie mam jak sprawdzić korekcji bo nie przejechałem jeszcze 1000km i wartości mam na kanałach od 72 do 77 0. Po pokreceniu się kilka minut przy aucie ma sie wrażenie że ciuchy prześmierdły. Przy otwartych szybach tez czuć spaliny. Dodam że chyba katalizator jest wybebeszony po widać od góry silnika od strony grodziowej że jest jakiś spaw na nim. Nie wiem, jak DPF. Czy jest usunięty programowo czy nie. Zapchanie pokazuje w okolicach 30g, ostatnia regeneracja 5100km. Które kanały jeszcze zlogować by dowiedzieć się co innego może mieć wpływ na kopcenie?