Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

Automatycznie otwierajace się auto

Elektryka
ODPOWIEDZ
UncleJack
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Automatycznie otwierajace się auto

Post autor: UncleJack » 17 kwie 2018, 12:45

Hej, mam taki oto problem ze swoim A6 - przez około tydzień był odpięty akumulator, podpiąłem go po powrocie z wyjazdu i zostawiłem na noc. Rano było wszystko okej. Problemy zaczęły się kolejnego dnia.
Otworzyłem auto pilotem, tak jak zawsze, samochód się otworzył i zaczął się ciągle otwierać, po czym w dół zjechały mi wszystkie szyby i nadal słyszałem zamek. Bezpieczniki są okej, teraz dobrałem się do modułu komfortu, ale jest suche to wszystko, kable całe tak jak je Hans 19 lat temu zostawił. Wiązka po lewo przy progu pod dywanem też cała i sucha, nawet kropli wody ni ma. No i tu mnie pomysły się skończyły, może wy coś wymyślicie. Dodam jeszcze, że mam ostro namieszane w bezpiecznikach i tak jak idę po schemacie, który w eine tabelle Niemiec rozpisał, to wyszło, że po wyjęciu bezpiecznika zamka ten nadal działa, ale elektryka szyb już tak sobie...

[ Dodano: 2018-04-17, 12:45 ]
Od wczoraj moje auto stoi zamknięte z podpiętym akumulatorem i nic mu się nie dzieje, szyby w górze. A nic nie majstrowałem. Chciałem zmieniać zamek, ale jak zobaczyłem cenę ponad 800 zł za oryginał, to mnie trochę zabolało, co jest raczej normalne dla kogoś w moim wieku :D Doczytałem się potem, że niby wystarczy zmienić mikrostyk 2 w zamku, ale zaś ja nigdy tego nie robiłem (nie powiem, wyzwanie fajne i od razu zajęcie na weekend jest), a w warsztacie mi nie chcieli wymienić mikrostyku lub wyczyścić zamka, tylko zmieniać zamek - koszt takiej przyjemności to koło 150 zł. Boli mnie jedynie posiadanie czegoś nieoryginalnego w samochodzie... Szczerze mówiąc, trochę boję się zostawiać wóz w miejscach innych niż pod swoim oknem.
Warto chyba dodać, że zrobiłem ponad 800 km w przeciągu 3-4 dni i w drodze powrotnej z Jeleniej Góry do Poznania ciągłe klikanie zamka ustało. Raczej odrzucam opcję, że go wytrzęsło przy 200 km/h. Piszę ten post głównie dlatego, że niepokoi mnie fakt, że moje auto żyje własnym życiem, trochę jak Matiz xD

Od napisania pierwszego posta sprawdziłem jeszcze wszystkie kable w drzwiach, razem z harmonijką, i wszystko jest nieco brudne, ale izolację ma nienaruszoną, a wszystkie kable są wystarczająco luźno, także to raczej wyklucza zerwanie przewodu w środku. Czy może się mylę? :/ Poza powyższym wykluczyłem też błąd pilota poprzez wyjęcie baterii. Jedyne czego nie robiłem to podpięcie się przez VAG-a - nie posiadam kabla i laptopa, ale przymierzam się do ogarnięcia sprawy, zwłaszcza że na FIS-ie mam wkurzające mnie powiadomienie o niesprawnym ABS.

Poza tematem już - byłem w rodzinnym mieście o treści "Jelenia Góra" i panowie w kilku warsztatach potraktowali mnie tak, abym jak najszybciej stamtąd spadał, ponieważ wiedziałem coś więcej niż tylko to, że auto jedzie i skręca, ehh.

carlos777
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Karol
Rocznik: 2015
Moje auto: A6 C7
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.0 DFBA 204KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: S-tronic
Paliwo: Diesel

Post autor: carlos777 » 17 kwie 2018, 20:04

Zajrzyj do modułu komfortu. Jeśli jest tam procesor o odznaczeniu 2J74Y to jest szansa że on jest powodem anomalii w twoim aucie.
Najprościej odłączyć na kilka dni moduł komfortu i pojeździć bez niego.
Tak najszybciej wyeliminujesz najsłabsze ogniwo.

UncleJack
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: UncleJack » 17 kwie 2018, 20:30

Dzięki za odpowiedź. Na razie auto zachowuje się normalnie, także nie ruszam, ale zastosuję się, jak zaś coś odstawi, to odłączę. Jak będzie wolna chwila to sprawdzę ten procesor i dam znać. Moduł komfortu ogólnie mam albo wymieniany, albo się świetnie zachował, bo szczerze mówiąc wszystko wygląda pod podłogą tak, jakby nikt tam od prawie dwudziestu lat nie zaglądał.

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja