Wymiana zawieszenia z 1BE na 1BV
a6 c6 sedan 3.0tdi tiptronic
witam, chciałbym zmienić zawieszenie 1ba na 1bv , ktoś z was może ma na sprzedaż lub chce się zamienić ?
już zmieniłem na 1BE, jak coś to mam na sprzedaż 1BA do sedana 3.0tdi
już zmieniłem na 1BE, jak coś to mam na sprzedaż 1BA do sedana 3.0tdi
Witam,
Panowie niedawno kupione A6 C6 2.4 w kombi, niedawno założyłem gaz i tak siedzi mi tył:
![Obrazek]()
Na szczęście nic nie przybija ani nie ociera ale słabo to wygląda.
Na wlepie zawieszenie 1BV czy wystarczy że zmienię z tyłu sprężyny na wersje sport 1BE i pójdzie wyżej czy lepiej 1BA standard?
VIN: WAUZZZ4F33N015360
0YG, 0JG
Panowie niedawno kupione A6 C6 2.4 w kombi, niedawno założyłem gaz i tak siedzi mi tył:
Na szczęście nic nie przybija ani nie ociera ale słabo to wygląda.
Na wlepie zawieszenie 1BV czy wystarczy że zmienię z tyłu sprężyny na wersje sport 1BE i pójdzie wyżej czy lepiej 1BA standard?
VIN: WAUZZZ4F33N015360
0YG, 0JG
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Mateusz
- Rocznik: 2011
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 3.0 CDYA 239KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Diesel
- Kontakt:
A po co zmieniać sprężyny, jak można o wiele niższym kosztem podnieść tył
. Wsadzając inne sprężyny zmienisz charakterystykę tylnego zawieszenia. Podjedź do ASO i kup dwie podkładki 8E0 512 145 (koszt niecałych 25 zł za sztukę) i daj je nad sprężynę. Kolejność jest taka, zaczynając od dołu:
- guma,
- sprężyna,
- guma,
- podkładka.
Podkładka jest montowana fabrycznie w zawieszeniu 1BR, które przeznaczone jest na złe drogi.
Ogólnie dość mocno siadł Ci ten tył
. Miałeś zatankowe do pełna benzynę i gaz? Przeważnie będziesz i tak jeździł na pustym baku, ponieważ nie po to zakładałeś gaz
. W takim przypadku (benzyna na rezerwie, gaz do pełna) taka podkładka wystarczy, aby dźwignąć tył auta o 1,5-2 cm, bo o tyle mnie więcej podnosi. Gdzieś czytałem, że można ich używać kaskadowo, ale nie sprawdzałem.

- guma,
- sprężyna,
- guma,
- podkładka.
Podkładka jest montowana fabrycznie w zawieszeniu 1BR, które przeznaczone jest na złe drogi.
Ogólnie dość mocno siadł Ci ten tył

WAUZZZ4F36N015360
[ Dodano: 2018-04-17, 19:52 ]
Zamówiłem podkładki w ASO 25zł sztuka, w weekend majowy będę odświeżał tarcze bo przez felgi widać rdzę tak jak by na piaście to wsadzę podkładki nad sprężyny, wrzuce foty jak będzie wyglądało.
[ Dodano: 2018-04-17, 19:52 ]
A co chciałeś rozkodować z VINa?mat1324 pisze:W takim razie czekam na rezultat.
Podany przez Ciebie VIN jest niepoprawny.

Zamówiłem podkładki w ASO 25zł sztuka, w weekend majowy będę odświeżał tarcze bo przez felgi widać rdzę tak jak by na piaście to wsadzę podkładki nad sprężyny, wrzuce foty jak będzie wyglądało.
Podkładki założe dopiero na weekend majowy ale pojeździłem na tym s-line plus 18cali felga i stwierdzam że chyba to nie o to mi chodziło kupując audi. Zawieszenie jest sztywne i trzyma się drogi jak przyklejony ale w moim mieście to nie zdaje egzaminu. Jak by ktoś chciał się zamienić zawiasami z 1BA na moje 1BV to możemy się dogadać.
[ Dodano: 2018-05-08, 09:19 ]
Założyłem podkładki:
![Obrazek]()
Tył wstał, wygląda o wiele lepiej, ale dalej twardo. Będę szukał taniej możliwości zmiany na standard.
![Obrazek]()
[ Dodano: 2018-05-08, 09:19 ]
Założyłem podkładki:
Tył wstał, wygląda o wiele lepiej, ale dalej twardo. Będę szukał taniej możliwości zmiany na standard.