Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

Demontaż osłony pod kierownicą

Wnętrze
ODPOWIEDZ
Gregooo
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Demontaż osłony pod kierownicą

Post autor: Gregooo » 24 mar 2018, 10:40

Dzień dobry.
Wyszedłem dziś na szybką wymianę czujnika pod pedałem hamulca i poległem na najprostszej chyba sprawie. Nie mogę zdemontować osłony pod kierownicą. Myślałem że wpadnę i w 10 minut będzie po sprawie.
Zdemontowałem odsłonę na bezpieczniki gdzie była 1 śruba torks, dwie kolejne od spodu osłony i dalej nie chce drgnąć. Coś trzyma tą osłonę od góry, próbowałem delikatnie zdjąć tą kratkę od nawiewu, miała ochotę zejść ale bardziej po bokach niż z środka, nie chce jej uszkodzić. Kompletnie nie wiem czy osłonę trzyma jakiś zatrzask od góry i to tylko kwestia użycia odpowiedniej siły, czy też trzeba zdemontować kratkę nawiewu a pod nią będzie jeszcze jakaś dodatkowa śrubka.

Edit:
Poradziłem sobie. Znalazłem na YT film w którym nie widać samego demontażu ale widać jak wygląda to po zdemontowaniu odsłony. Nie ma tam żadnej śrubki, jest za to pięć zatrzasków, trzy po prawej i dwa po lewej stronie kierownicy. Jedna śrubka znajduje się pod osłoną bezpieczników z lewej strony. Dwie kolejne na dole po prawej i lewej strony osłony

Górna część nie chce wyjść ale potrzebujemy tylko użyć odpowiedniej siły. Całość trzyma się na 5 zatrzaskach. 3 po lewej. I dwa po prawej. W tapicerce jest 5 prostokątnych otworów.
Składamy w odwrotnej kolejności. Proste ale musiałem się pomęczyć bo nie chciałem nic urwać.
Może komuś się przyda.

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C6 (2004-2011)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja