[ BAU 2.5 179 KM] Tylko na trójce
[ BAU 2.5 179 KM] Tylko na trójce
Hejka A6 Klub,
Pacjent sprawuje się wzorowo na wszystkich biegach, z chwilą gdy skrzynia wrzuci 3 bieg- motorownia zaczyna pracować jak traktor - bardzo głośno klepie jakby zaraz miał wyzionąć ducha - chodzi 3 razy głośniej i mam wrażenie że nie ma mocy, na innych biegach tego nie ma, postaram się nagrać i wrzucić link z załącznikiem.
-Olej i filtry w tipie wymieniany 15 tyś km temu
- Turbina po regeneracji
- Brak błędów
- Tip płynnie zmienia biegi
- Ma moc / nie kopci (na 3 mniejsza moc i klekot niedotrzymania)
- Przebieg 365 tyś km
- Niezależnie od temperatury silnika ma to miejsce
Szanowni forumowicze , co to może być? Przeszukałem całe nasze forum i nie znalazłem wątku z podobnym problemem, auto niedługo zapewne oddam do "pompiarza" w Gdańsku choć wolałbym usłyszeć Wasze opinie zanim to zrobię.
Pacjent sprawuje się wzorowo na wszystkich biegach, z chwilą gdy skrzynia wrzuci 3 bieg- motorownia zaczyna pracować jak traktor - bardzo głośno klepie jakby zaraz miał wyzionąć ducha - chodzi 3 razy głośniej i mam wrażenie że nie ma mocy, na innych biegach tego nie ma, postaram się nagrać i wrzucić link z załącznikiem.
-Olej i filtry w tipie wymieniany 15 tyś km temu
- Turbina po regeneracji
- Brak błędów
- Tip płynnie zmienia biegi
- Ma moc / nie kopci (na 3 mniejsza moc i klekot niedotrzymania)
- Przebieg 365 tyś km
- Niezależnie od temperatury silnika ma to miejsce
Szanowni forumowicze , co to może być? Przeszukałem całe nasze forum i nie znalazłem wątku z podobnym problemem, auto niedługo zapewne oddam do "pompiarza" w Gdańsku choć wolałbym usłyszeć Wasze opinie zanim to zrobię.
Ostatnio zmieniony 19 mar 2018, 12:34 przez Matty93, łącznie zmieniany 2 razy.
Cześć repek92, specjalnie jeździłem i testowałem żeby odpowiedzieć szczegółowo na Twoje pytanie, a więc z moich obserwacji wynika że zmiana kultury pracy następuje na trójce 1800-2000 obrotów aż do końca, zauważyłem że "obciążenie" ma tutaj duży wpływ - jazda pod górę (wystarczy lekki gaz i dostaje padaczki ), jazda z góry ( jeśli mocniej depnę to dostaje padaczki jest delikatnie operuje pedałem to jest ok ) i najważniejsze spostrzeżenie jak wpadnie w tą brzydką prace to potrafi tak chodzić pomimo wbicia 4tego biegu i uwaga wystarczy ze zdejmę nogę z gazu na 4ce na milisekundę to się uspokaja i powraca wzorowa praca.repek92 pisze:Przy pełnym zakresie obrotów?
Pozdrowienia
Dokładnie tak, po ponownym wciśnięciu pedału powrót do "padaczki" lub nie koniecznie , to zależy od obciążenia, całkiem możliwe tymbardziej ze nie ma innych objawów które wskazywałyby na układ wtryskowy, wybiorę się do "Skrzyniarza" w Cieplewie/Rukocinie koło Pruszcza jak najszybciej i dam Wam znaćmat1324 pisze:W silniku nie ma spalania stukowego, ponieważ to nie iskra zapoczątkowuje zapłon.
Obstawiam konwerter. W momencie dziwnej pracy na trójce jak odpuścisz gaz, to wszystko jest w porządku?
@edit Aczkolwiek nie ślizga się jak to bywa z padającym sprzęgłem....
Matt w jaki sposób kończący się konwerter taką zmianę pracy może powodować że słychać to tak bardzo?
Mały update, na jałowym biegu też silnik wchodzi w taką prace tylko na o wiele wyższych obrotach (małe obciążenie) to wskazuje definitywnie na pompę, na dniach jadę do specjalisty od pompy i będę wiedział co ją boli
[ Dodano: 2018-03-28, 16:12 ]
Diagnoza: zatarty tłok przestawiacza kąta wtrysku który jak stanie w zależności od pozycji może powodować głośna/twardą pracę - w skrajnych przypadkach problemy z rozruchem.
Być może sam tłok niestety jest szansa ze do wymiany będzie też korpus a wtedy koszty mogą być bardzo duże
Pompy w BAU niby pancerna, jak widać też padają...
Przebieg 365tyś
[ Dodano: 2018-04-12, 16:42 ]
Pompa po regeneracji a silnik jak wpadal w glosna prace tak nadal wpada...
Chodzi bardziej miekko, miej pali i ma wiecej mocy ale praca z nagrania ktore wrzucilem zostala
Ratunku... czy te silniki tak maja czy cos jest nie halo? Prosba o komentarze posiadaczy o przesluchanie nagrania
[ Dodano: 2018-03-28, 16:12 ]
Diagnoza: zatarty tłok przestawiacza kąta wtrysku który jak stanie w zależności od pozycji może powodować głośna/twardą pracę - w skrajnych przypadkach problemy z rozruchem.
Być może sam tłok niestety jest szansa ze do wymiany będzie też korpus a wtedy koszty mogą być bardzo duże
Pompy w BAU niby pancerna, jak widać też padają...
Przebieg 365tyś
[ Dodano: 2018-04-12, 16:42 ]
Pompa po regeneracji a silnik jak wpadal w glosna prace tak nadal wpada...
Chodzi bardziej miekko, miej pali i ma wiecej mocy ale praca z nagrania ktore wrzucilem zostala
Ratunku... czy te silniki tak maja czy cos jest nie halo? Prosba o komentarze posiadaczy o przesluchanie nagrania