Witajcie na nowo... chwilowo bez fotek (niestety) ale muszę się pochwalić z tej farsy
Kupiłem auto od "janusza handlarza"... wiedziałem, że wydech do roboty i coś zamek niedomaga... po drodze silnik zaczął się dławić.
Silnik - wymiana świec - usterka ustąpiła. (przy okazji wymiana filtrów; paliwa, powietrza i kabinowego.)
Świece siwe z wyglądu i cztero-ramienne - inne niż katalogowe. Obudowa zalana olejem -< Janusze wymienili uszczelkę pod deklami ale nie wyczyścili ani świec ani otworów. Stąd silnik się dławił - pewnie strzelało iskrami po obudowie aż miło. Teraz nie ma dławienia przy 1.5 tys RPM.
Radio Concert II - podświetlenia brak, zmieniarka w bagażniku ani drgnie. Wyjąłem radio, a tam zmieniarka odłączona, wpięty kabel AUX z jakimiś kablami, przewód masowy wetknięty pomiędzy obudowy radia... no lubię takie majsterkowanie... ale emulatora zmieniarki AUX brak... tylko sam kabel. Sprzedawca pewnie zwinął i na allegro wystawił.
Postanowiłem wstawić sobie tempomat - rozbieram kierownicę a tam znaczek pisakiem jak ze szrotu i napis GB. :D No grubo - kierownica pewnie była multi i ją też handlarz sprzedał.
Na szybko Audi A6 C5 z 2004 r. 2.4 V6 (170 km) po lifice. Wtyka biała przy ECU - 15 pin (właściwie to 17 lecz brak umieszczonych dwóch kabli po środku tylko jeden gruby czerwony).
Manetka <=-----=> Kostka biała
PIN 2 <=-----=> PIN 8
PIN 3 <=-----=> PIN 9
PIN 4 i 7 <=-----=> PIN 10
PIN 5 <=-----=> PIN 7
PIN 6 <=-----=> kabel CZARNO-NIEBIESKI w kostce pomarańczowej
Później wedle instrukcji -> wpisanie loginu
[Select]
[01 - Engine]
[Login - 11] or if that function is not available then use [Coding - 11] instead
Enter 11463 to activate cruise control
[Do It!]
Materiał ze strony ->
http://wiki.ross-tech.com/wiki/index.ph ... by-Wire.29
Na razie w VAGince wszelkie sygnały są widoczne w Silniku [01] i odczycie z bloku [066]
To teraz przyszła pora na zamek... rozbieram boczki, wyjmuję klamkę, zerkam ... a w drzwiach kierowcy brak miejsca na wiosełko które ma otwierać zamek... no to mnie ścięło z nóg. Wymontowałem zamek a tam też opis że Lewy zamek GB. ... NOSZ Ku... Kolejne wydatki. Kupiłem zestaw naprawczy zamka (sprężynka zaczepy i wiosełko) na na szrocie (caaały zamek) i zaniosłem do klucznika, dorobiłem sobie dwa piloty (bo oczywiście tylko jeden był z autem).
Kodowanie kluczyków (adaptacja) w moim przypadku kanał [35] centralny zamek - blok [21] - > no i tutaj ludzie na fotach wprowadzają innych w błąd. ponieważ w przypadku kodowania pilota zdalnego otwierania wpisujemy wartość testową będącą zarówno pozycją pilota (można ich mieć max 4). ... następnie wciskamy przycisk zapisu i klikamy na chwilę pilotem przycisk otwórz - w oknie wartości testowej przez chwilę pojawi się jakaś cyfra - od tej pory kluczyk przypisany jest do numerku który wprowadziliśmy.
Za ciosem idąc zamówiłem wcześniej uszczelkę drzwi od kierowcy (używka z allegro) Całkiem w dobrym stanie. Polecam jednak kupować uszczelkę pasażera - są wymienne. Rozbierania co nie miara ...
Jeśli ktoś jest zainteresowany jakimiś fotkami - z chęcią porobię, żeby jakoś opisać jak co i gdzie robiłem... ale drugi raz nie chcę przez to przechodzić :D.
[ Dodano: 2018-03-15, 10:30 ]
No i bym zapomniał ... spryskiwacz tył.
Nie lało - bo jak miało lać - wąż rozpięty i pod zmieniarką i przy pedałach. środkowa część zapchana. Lekka perswazja za po mocą sprężarki czopek brudu wyleciał, złączyłem wszystko do kupy i działa ... a i niepotrzebnie kupowałem pompkę

człowiek uczy się na błędach.
[ Dodano: 2018-03-15, 10:44 ]
No i bym zampomniał...
niedziałający spryskiwacz - niestety to nie pompka.
W moim przypadku zapchany był jeden z przewodów od tylnego spryskiwacza, ale... ciekawi mnie fakt że złączka w boczku kierowcy oraz ta w lewym nadkolu były rozłączone... Znowu Janusz sprzedawca kombinował? Przez to zalałem sobie wykładzinę pod pedałami ... ehh

/
[ Dodano: 2018-03-16, 10:55 ]
Tempomat działą - ale ... wywaliło mi błąd AirBag
Address 15 -------------------------------------------------------
Controller: 4B0 959 655 AA
Component: Airbag 8.4EP 1002
Coding: 0000606
Shop #: WSC 02335
Nie ma błędów
or DTCs not supported by controller
or a communication error ocurred
w VAGu nie mogę się podłączyć pod sterownik - ciągle rwie połączenie. Mam obecnie trochę nisko napięcie na Akku po siedzeniu z włączonym zapłonem i radiem i grzebaniu.
Odpinałem akku na całą noc - w tym czasie go naładowałem. Nic nie pomaga. Czy ktoś w Wawie jest w stanie pomóc z tym fantem?
Pozdr.