A6 Avant - zaprogramowanie kluczyka do nowego modułu
-
stingear
A6 Avant - zaprogramowanie kluczyka do nowego modułu
Witam,
Wymieniłem w aucie moduł centralnego, bo był prawdopodobnie zalany - poprzedni właściciel coś z nim kombinował. Teraz założony jest nowy i wymienione wtyczki i działa prawidłowo. Problem jest tylko z zakodowaniem pilota. Wymieniłam w nim baterię i sprawdziłem metodą "głośnika z radia", więc raczej pilot działa, bo słychać "trzeszczenie" sygnału. Muszę go tylko zakodować z modułem. Posiadam tylko jeden klucz do auta, jest razem z pilotem - scyzoryk. Posiadam kabel KKL VAG-COM. Próbowałem zaprogramować pilot metodą znalezioną w internecie, ale przy próbie odczytania kanału 01 otrzymuję ERROR - Canal 01 not available. Przy próbie kanału 21 wywala coś o rejestracji programu(VAG-COM Relase 409-1, program był na płycie dostarczonej razem z kablem). W czym leży problem? Czy to wina kabla, czy samego programu?
Czy istnieje jakaś inna metoda zakodowania pilota do centralnego?
Wymieniłem w aucie moduł centralnego, bo był prawdopodobnie zalany - poprzedni właściciel coś z nim kombinował. Teraz założony jest nowy i wymienione wtyczki i działa prawidłowo. Problem jest tylko z zakodowaniem pilota. Wymieniłam w nim baterię i sprawdziłem metodą "głośnika z radia", więc raczej pilot działa, bo słychać "trzeszczenie" sygnału. Muszę go tylko zakodować z modułem. Posiadam tylko jeden klucz do auta, jest razem z pilotem - scyzoryk. Posiadam kabel KKL VAG-COM. Próbowałem zaprogramować pilot metodą znalezioną w internecie, ale przy próbie odczytania kanału 01 otrzymuję ERROR - Canal 01 not available. Przy próbie kanału 21 wywala coś o rejestracji programu(VAG-COM Relase 409-1, program był na płycie dostarczonej razem z kablem). W czym leży problem? Czy to wina kabla, czy samego programu?
Czy istnieje jakaś inna metoda zakodowania pilota do centralnego?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
stingear
-
stingear
Więc tak, podpiąłem ponownie pod komputer, wykonałem test, czy moduł widzi sygnał z klucza w bloku 007. Sygnał zarówno otwierania, jak i zamykanie jest widziane przez moduł. Wyczytałem także, że zaprogramowane są 3 piloty na 1, 3 i 4 kanale. Ja posiadam tylko jeden, który jest niezaprogramowany.
Odczyt z kanału 01 oraz 21 zwracają ERROR.
Metoda sugerowana przez poprzedników, czyli włożenie kluczyka do zamkniętych drzwi i jednoczesne przytrzymanie guzika Open oraz przekręcenie zamka w lewo, aby otworzyć drzwi nic nie dało. Próbowałem także w prawo, czyli zamknięcie. Przytrzymałem dłużej, też nic.
Co mam w tym wypadku zrobić, skoro mam moduł z A na końcu, a metoda z kluczem nie działa. Może źle ją wykonuję. Proszę w takim wypadku o szczegółowy opis krokowy procedury.
Odczyt z kanału 01 oraz 21 zwracają ERROR.
Metoda sugerowana przez poprzedników, czyli włożenie kluczyka do zamkniętych drzwi i jednoczesne przytrzymanie guzika Open oraz przekręcenie zamka w lewo, aby otworzyć drzwi nic nie dało. Próbowałem także w prawo, czyli zamknięcie. Przytrzymałem dłużej, też nic.
Co mam w tym wypadku zrobić, skoro mam moduł z A na końcu, a metoda z kluczem nie działa. Może źle ją wykonuję. Proszę w takim wypadku o szczegółowy opis krokowy procedury.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- bendzji
- Forum Audi A6 / A7

- Imię: Michał
- Rocznik: 2018
- Moje auto: Inne
- Nadwozie: Inne
- Napęd: Brak
- Skrzynia: Automat
- Paliwo: Diesel
musiałbyś mieć drugi klucz który przekręci stacyjkę w pozycję zapłonu , bez tego nie pójdzie , znalazłem taki opis:
Kod: Zaznacz cały
[46 - Moduł komfortu] lub [35 - Centralny zamek]
[Bloki pomiarowe - 08]
Wybierz grupę "003" (w niektórych modelach może to być grupa "007")
[Idź!]
Wartość wyświetlana w polu numer 2 pozwala odczytać ile pilotów jest aktualnie dopasowanych i jakie pozycje zajmują one w pamięci sterownika, np.: "0001" informuje o tym, że dopasowany jest jeden pilot i zajmuje on pierwszą pozycję w pamięci sterownika.
Teraz zamknij samochód od zewnątrz ("ręcznie" - nie pilotem!) używając do tego kluczyka zespolonego razem z niedopasowanym jeszcze pilotem (zamykaj drzwi kierowcy).
Teraz w ciągu 5 sekund od zamknięcia drzwi naciśnij przycisk UNLOCK (otwieranie) w niedopasowanym jeszcze pilocie. Ilość naciśnięć przycisku UNLOCK odpowiada za pozycję pilota w pamięci sterownika. Dwukrotne naciśnięcie przycisku otwierania spowoduje zapisanie pilota na drugiej pozycji pamięci, trzykrotne -
na trzeciej itd.
Przykład:
Jeżeli chcesz zaprogramować nowy pilot zdalnego sterowania, a przed rozpoczęciem procedury dopisania pilotów w polu nr 2 w grupie "003" (lub "007") bloków pomiarowych widniała wartość "0001", powinieneś nacisnąć przycisk UNLOCK dwa razy. Rezultatem tej czynności powinna być wartość "0011" w polu nr 2.
Po zakończeniu ustalania pozycji programowanego w danej chwili pilota, zaczekaj 5 sekund po czym naciśnij przycisk UNLOCK (na nowo zakodowanym pilocie).
Wyłącz zapłon i wyciągnij kluczyk ze stacyjki. Sprawdź działanie pilota: naciśnij przycisk LOCK aby zamknąć pojazd. Naciśnij UNLOCK - aby otworzyć.
Umieść w stacyjce pojazdu kluczyk z nowo zakodowanym pilotem. Włącz zapłon ale nie uruchamiaj pojzadu. -
stingear
Ten opis mam także i ze względu na brak klucza nie mogę tego zrobić właśnie. Jutro spróbuję z VCDS Lite, może to zatrybi, bo na VAG-COM ani dyg. Ewentualnie dorobię sobie klucz taki zwykły, aby móc przekręcić go w drzwiach, odepnę pilota od starego klucza, stary wsadzę w stacyjkę i dam na zapłon, następnie zamknę nowym kluczem i wtedy nacisnę pilotem. Wtedy powinno zatrybić. Napisałem też do Audi Polska z pytaniem o pomoc, opisałem mojąsytuację. Wiem, że można do nich napisać i poprosić o odzyskanie tego nr PIN, jak się go nie posiada, ale to trzeba jakiś specjalny formularz wypełnić, ale ja tego papierka nie mam. Zobaczę, co mi odpiszą.
-
stingear
-
stingear
-
stingear
Czyli zostaje tylko dorobienie klucza. Scyzoryk to nie problem. Jak natomiast zakodować nowy transponder? Nie mam ani kodu do immo ani tego do logowania. A czytalem gdzies ze ponoc VCDSem mozna ten kod immo wyjąć i zaprogramować nową peatkę. Jakies porady?
Męczę się też z rozebraniem kluczyka - części z grotem. Odkręciłem śróbkę ale obudowa za nic nie chce się otworzyć. A nie chce nic na siłę żeby transpondera nie uszkodzić. Jak by się udało to rozebrać to bym pestke do nowego klucza przełożył i potem się martwił zakodowaniem drugiego.
Męczę się też z rozebraniem kluczyka - części z grotem. Odkręciłem śróbkę ale obudowa za nic nie chce się otworzyć. A nie chce nic na siłę żeby transpondera nie uszkodzić. Jak by się udało to rozebrać to bym pestke do nowego klucza przełożył i potem się martwił zakodowaniem drugiego.