Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[A6 C6] Problem z czujnikami parkowania i zamkiem w drzwiach

Elektryka
ODPOWIEDZ
gnusmaskrk
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[A6 C6] Problem z czujnikami parkowania i zamkiem w drzwiach

Post autor: gnusmaskrk » 10 gru 2017, 22:46

Dzień dobry,
jako nowy posiadacz A6 C6 doczekałem się już pierwszych usterek.

1. W tym tygodniu w środę tylny prawy czujnik zaczął świrować. Jak wrzuciłem wsteczny to pomimo, że z tyłu było czysto pokazywał przeszkodę. Tak do piątku działał. W piątek coś zapiszczało i cały system czujników przestał działać. Teraz jak wrzucę wsteczny to coś piszczy i miga dioda przy przycisku parktronika.

2. Jak jadę to z lewych przednich drzwi wydobywa się taki szmer jak przy ryglowaniu drzwi przy ruszaniu. Dodam, że to się dzieje w trakcie jazdy a nie zaraz po ruszeniu. Czasami mam tez tak, że drzwi od strony kierowcy nie otwierają się pilotem tylko muszę grot wsadzić.

Czy ktoś z Was ma pomysł co to może być oraz co ważniejsze gdzie coś takiego mogę naprawić w Krakowie lub Katowicach.
Do tej pory jeździłem fordami i nie mam pojęcie gdzie jest ktoś ogarnięty od Audi.

Kuba

mat1324
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Mateusz
Rocznik: 2011
Moje auto: A6 C6
Nadwozie: Avant
Silnik: 3.0 CDYA 239KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Diesel
Kontakt:

Post autor: mat1324 » 18 gru 2017, 03:23

1. Do wymiany czujnik parkowania.

2. Do sprawdzenia zamek drzwi.

yarowsc
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Jarek
Rocznik: 2016
Moje auto: A6 C7
Nadwozie: Avant
Silnik: 3.0 TDI 326KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Diesel
Kontakt:

Post autor: yarowsc » 19 gru 2017, 09:04

j/w;
1. czujnik PDC do wymiany
2. zamek raczej do wymiany
coś potrzebujesz, powinienem mieć. jak co - pisz na PW

hadzio7
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: hadzio7 » 19 gru 2017, 22:47

Miałem obydwa przypadki niestety...
Zamek do wymiany od razu, jeszcze działa z grota ale do czasu ( mi padł kompletnie ) ciężkie dojście, szyby wyjmować nie trzeba ale trochę rozbierania będzie Cię czekać :)

Czujnik PDC również wymiana od razu odradzam zamienniki, tylko oryginał może być używany :) jeśli nie dobierzesz koloru to dobierz samemu gotowy w sprayu lub do lakiernika (35zl) malowanie szt. A miałem 3...

gnusmaskrk
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: gnusmaskrk » 30 gru 2017, 00:10

Dzięki za informacje.
Niestety ale kupiłem zamiennik. Dobrze, że jeszcze nie pomalowałem to kupię używkę oryginał.
Chciałem w ASO ale mi powiedzieli 250 lub 350 zł, już dokładnie nie pamiętam.

Zastanawia mnie jeszcze ta cena za malowanie. Byłem dzisiaj u lakiernika i powiedział mi, że musi zrobić małą puszkę farby a to kosztuje 150 zł + jeszcze koszt malowania.
W SPAM do 35 zł to jest różnica spora. Podzwonię jeszcze jutro to innych lakierni.

hadzio7
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: hadzio7 » 01 sty 2018, 20:22

gnusmaskrk pisze:Dzięki za informacje.
Niestety ale kupiłem zamiennik. Dobrze, że jeszcze nie pomalowałem to kupię używkę oryginał.
Chciałem w ASO ale mi powiedzieli 250 lub 350 zł, już dokładnie nie pamiętam.

Zastanawia mnie jeszcze ta cena za malowanie. Byłem dzisiaj u lakiernika i powiedział mi, że musi zrobić małą puszkę farby a to kosztuje 150 zł + jeszcze koszt malowania.
W SPAM do 35 zł to jest różnica spora. Podzwonię jeszcze jutro to innych lakierni.
35 zł malowanie ale faktycznie jeszcze zrobienie puszki farby z danym kolorem, ale to drogie nie było. Kup używkę czujnik sprawdź czy działa wszystko trochę zrób km i potestuj jeśli będzie śmigać to kup na Allegro spray z Twoim nr koloru nadwozia, psiknij to sam + kolor bezbarwny i tez będzie ok, dwie warstwy wystarcza :) puszka takiego sprayu chyba koło 50 zł i w zupełności wystarczy. Zamiennik miałem przez 3h chodził i padł potem znów reklamacja i znowu padł.. nietrwałe gowna.. włożyłem używkę ory i śmiga do teraz 10k km i spokój :)
Daj znać jak wyszło :)

gamenet
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: gamenet » 01 sty 2018, 22:00

Sprawdź swój kod lakieru na wlepce w bagażniku i zasuwaj do sklepu z lakierami samochodowymi. Ja zaplacilem coś około 50 złotych za puszkę sprayu razem z lakierem bezbarwnym. Pomalowane czujników to żaden problem. Poradzisz sobie. Wystarczy Ci na wszystkie czujniki i jeszcze zostanie. <okok>

gnusmaskrk
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: gnusmaskrk » 02 sty 2018, 09:33

Dzięki za info. Dam znać jak zrobię. Może sam nawet :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C6 (2004-2011)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja