Ostatnio miałem na testy najnowszą serie 5, najnowszą serie 7, miałem jakiś czas do użytku bmw seri 5 f10 które jest mierne w porównaniu do C7, jednak C7 również nie jest taka cudowna.
Z audi jeździłem wszystkimi możliwymi kombinacjami, A8 D3/D4 4.2 tdi 4.2 PB W12, A7 3.0 tdi, 2.0tdi , Mam obecnie C7 3.0 TFSI, jeździłem 4.0 TFSI w S6 itp itd
Co moge powiedzieć to z pewnością to że BMW mocno odstaje jeśli chodzi o wnętrze, ergonomią, interfejsem, designem ale nie jakością wykonania. Audi jest zdecydowanie nowocześniejsze bardziej intuicyjne w obsłudze i szczerze design bardziej mi odpowiada np. zestawienie flagowców A8 i seria 7, BMW jest z tyłu i to mocno nawet w porównaniu do D4. Biorąc na warsztat takie funkcje jak wygoda foteli, masaż, obsługa auta, seria 7 jest mniej przemyślana "fakt może przy tej ocenie ponosi mnie wieloletni romans z Audi".
Co do prowadzenia i odczuć z jazdy to BMW jest bardziej pontonowane, audi jest zestrojone sztywno i bardziej dynamicznie co akurat mi odpowiada. Sam napęd Q robi sporą różnice w zakrętach, jeśli ktoś miał możliwość porównania mocnego tylnego napędu z Q to wie w czym rzecz. Jako auto na co dzień zdecydowanie wygodniejsze jest Q, duża moc i tylne napęd są dobre na tor. Nie bez powodu ciężko znaleźć serie 7 z napędem AWD obecnie większość to X drive gdyż jest to bardziej praktyczne i lepiej oddaje moc.
Silnikowo wszystkie 2.0 zarówno w Audi i Bmw to jest nieporozumienie. Seria 7 z 3.0d to również kiepski pomysł.
Co do jakości wykonania, seria 5 i Audi A6 to jest dramat..... niestety ale jako wieloletni użytkownik Audi A8 muszę powiedzieć że jakość wykonania obu aut, a szczególnie materiały w C7 są bardzo słabe, to samo tyczy się audi A7, tutaj BMW seri 5 wypada nieco lepiej. Po prostu plastikowe auta

Można by oczywiście długo się rozpisywać na temat obu marek, jednak jeśli miałbym zmieniać markę z Audi na coś innego, z pewnością nie byłoby to BMW, bliżej mi do Mercedesa jednak z racji na młodzieńcza jeszcze metrykę, bardziej leży mi sztywniejszee i nieco bardziej usportowione Audi niż nieco zdziadizałe i obłędnie luksusowe mercedesy. Fakt AMG w topowej odmianie z pewnością jest czymś co kiedyś popełnię, jednak jeszcze nie teraz.
Oczywiście pomijam w tym wywodzie serie typu M, S, RS, AMG tam nie patrzymy na praktyczność nawet jakość wnętrza schodzi na 2 plan , tylko doznania z jazdy są ważne .