Wiele naczytałem się na internecie o tym, żeby nie polerować lamp przednich w C6 bo to nie to samo co w starszych modelach, mimo wszystko postanowiłem spróbować. Do polerowania świateł zarówno przednich jak i tylnych używałem papieru wodnego o granulacji 1200, następnie 1500, 2000, 2500. Podczas matowienia kloszy należy cały czas namaczać lampy oraz papiery ścierne. Ja użyłem do tego spryskiwacza kupionego w castoramie. Po zmatowieniu świateł odtłuściłem powierzchnię płynem do mycia szyb i wypolerowałem klosze pastą "Lamp Doktor" z firmy K2. Efekt - jak dla mnie - zadowalający. Poniżej lekka fotorelacja, jakość zdjęć słaba, ale nie miałem żadnego lepszego urządzenia pod ręką.
Reflerktory przed zaczęciem pracy:
Reflektory w trakcie matowienia po wyschnięciu ( wystawiam zdjęcia, żeby się nie przestraszyć przy pracy, bo wyglądają strasznie. Za późno pomyślałem, dlatego nie zrobię fotorelacji bardzo szczegółowej, niemniej jednak, mam nadzieję, że komuś się przyda):
Po takim matowieniu świateł kolejno papierami gradacji 1200 - 2500 następuje czas na odtłuszczenie i wypolerowanie pastą polerską. Najlepiej pastą do reflerktorów. Poniżej efekt końcowy:
Całkowity koszt to 28.5 zł (Papiery ścierne po jednym arkuszu, taśma lakiernicza do zabezpieczenia lakieru, pasta do polerowanie reflektorów). Czas roboczy to ok 3H. Fajny temat na sobotę i przy okazji widać efekty!