[A6 C4] Świeci kontrolka hamulców
Odgrzebuję temat.
Miga mi kontrolka czerwona od płynu hamulcowego/klocków. W oryginalnej instrukcji jest napisane że kontrolka jest od klocków i od płynu hamulcowego.
Czujniki (przewody) od klocków już zmostkowałem, tzn. bardzo dokładnie zlutowałem i nie ma możliwości żeby tam coś nie łączyło. Był czas że kontrolna mi się nie świeciła, ale teraz znów miga cały czas.
Kiedy odłączę czujnik od płynu hamulcowego to po odpaleniu kontrolka gaśnie ale po chwili znów się zapala. Płynu jest ani za dużo ani za mało.
I tu pytanie, czy czasem ten czujnik od płynu nie sprawdza jakości płynu? U mnie płyn nie bym nigdy wymieniany.
Miga mi kontrolka czerwona od płynu hamulcowego/klocków. W oryginalnej instrukcji jest napisane że kontrolka jest od klocków i od płynu hamulcowego.
Czujniki (przewody) od klocków już zmostkowałem, tzn. bardzo dokładnie zlutowałem i nie ma możliwości żeby tam coś nie łączyło. Był czas że kontrolna mi się nie świeciła, ale teraz znów miga cały czas.
Kiedy odłączę czujnik od płynu hamulcowego to po odpaleniu kontrolka gaśnie ale po chwili znów się zapala. Płynu jest ani za dużo ani za mało.
I tu pytanie, czy czasem ten czujnik od płynu nie sprawdza jakości płynu? U mnie płyn nie bym nigdy wymieniany.
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Wojtek
- Moje auto: A6 C7
- Rocznik: 2016
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.0 TDI 136KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Diesel
Znów odgrzebuje temat.
Kontrolka hamulcow cały czas mi swieci.
Przy klockach zmostkowane ok, czujnik do plynu hamulcowego OK.
Gdzie moze byc przyczyna? W stacyjce? Czy moze gdzies przy komputerze.
I druga sprawa, tępo chodzą hamulce, tzn. mocno trzeba wciskać pedał hamulca. (tarcze, klocki OK). Czy to wina starego płynu hamulcowego, który nie bym wymieniany?
Kontrolka hamulcow cały czas mi swieci.
Przy klockach zmostkowane ok, czujnik do plynu hamulcowego OK.
Gdzie moze byc przyczyna? W stacyjce? Czy moze gdzies przy komputerze.
I druga sprawa, tępo chodzą hamulce, tzn. mocno trzeba wciskać pedał hamulca. (tarcze, klocki OK). Czy to wina starego płynu hamulcowego, który nie bym wymieniany?
- Pieterb
- Administrator
- Imię: Piotr
- Moje auto: A4 B7
- Rocznik: 2007
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 1.8T 163KM
- Paliwo: Benzyna
pablosz, a poziom płynu ok ?
Zapiął bym vaga a tam na pewno wsio wyjdzie.
Zapiął bym vaga a tam na pewno wsio wyjdzie.
może ale może być też tak że brak wspomagania układy hamulcowego.pablosz pisze:I druga sprawa, tępo chodzą hamulce, tzn. mocno trzeba wciskać pedał hamulca. (tarcze, klocki OK). Czy to wina starego płynu hamulcowego, który nie bym wymieniany?
- Pieterb
- Administrator
nie rozumiem, nie było żadnych błędów czy nie połączyłeś się w ogóle?pablosz pisze:ale Vag nie pokazywał nic co dotyczy układu hamulcowego.
sprawdzić się da. zapalasz auto z wciśniętym padałem hamulca jak po zapaleniu silnika poleci trochę w dół znaczy że działa - przynajmniej w teorii tak jestpablosz pisze:Da się to jakoś sprawdzić?
Ty chyba przy v6 bo jak mi się zdaje o tym silniku piszesz to chyba masz pompę vacum i może ona coś szwankuje.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach - pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
Zanim coś tu napiszesz!
Zanim coś tu napiszesz!
Mam ABK.
Przed chwilą doznałem lekkiego szoku, jednak pompa nie działa, pedał hamulca nie zareagował po odpaleniu. Strach jeździć, bo trzeba mocno deptać.
Może dlatego kontrolka miga, może pompa też ma czujnik jakiś?
Czy przyczyną uszkodzenia pompy może być stary płyn? A może po wymianie płynu będzie OK?
Przed chwilą doznałem lekkiego szoku, jednak pompa nie działa, pedał hamulca nie zareagował po odpaleniu. Strach jeździć, bo trzeba mocno deptać.
Może dlatego kontrolka miga, może pompa też ma czujnik jakiś?
Czy przyczyną uszkodzenia pompy może być stary płyn? A może po wymianie płynu będzie OK?
- Pieterb
- Administrator
pablosz, pompa raczej nie ma żadnego czujnika a u Ciebie to bardziej bym serwo obstawiał aniżeli sama pompę hamulcową. Sprawdź jeszcze szczelność przewodu podciśnieniowego idącego do serwa i pozostałych w układzie podciśnienia, bo możliwe że masz gdzieś tylko nieszczelność.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach - pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
Zanim coś tu napiszesz!
Zanim coś tu napiszesz!
Pisząc o pompie miałem na myśli serwo oczywiście, rozumiem że pompa to jest gdzieś przy silniku i doprowadza powietrze pod ciśnieniem do serwa? Dobrze rozumuje?
Serwo jest połączone z pojemnikiem na płyn hamulcowy i tam jest czujnik. Myślałem, że ten czujnik jest od poziomu płynu. Czy ten czujnik jest też od serwa?
I najważniejsze, podczas wciskania pedału hamulca miałem spadek obrotów. Przypomniało mi się, że kiedyś miałem rozgrzany kołpak w prawym tylnym kole. To chyba będzie przyczyna. Możliwe że z tyłu tak zablokowało klocek/filterek, że serwo w ogóle nie działa?
Serwo jest połączone z pojemnikiem na płyn hamulcowy i tam jest czujnik. Myślałem, że ten czujnik jest od poziomu płynu. Czy ten czujnik jest też od serwa?
I najważniejsze, podczas wciskania pedału hamulca miałem spadek obrotów. Przypomniało mi się, że kiedyś miałem rozgrzany kołpak w prawym tylnym kole. To chyba będzie przyczyna. Możliwe że z tyłu tak zablokowało klocek/filterek, że serwo w ogóle nie działa?
- Pieterb
- Administrator
niepablosz pisze:Pisząc o pompie miałem na myśli serwo oczywiście, rozumiem że pompa to jest gdzieś przy silniku i doprowadza powietrze pod ciśnieniem do serwa? Dobrze rozumuje?
Pompa to to na czerwono a na żółto zaznaczyłem serwo
nie, ten nie ma żadnego czujnika, czujnik jest tylko w samym zbiorniczku i jest to poziom płynu.pablosz pisze:Serwo jest połączone z pojemnikiem na płyn hamulcowy i tam jest czujnik. Myślałem, że ten czujnik jest od poziomu płynu. Czy ten czujnik jest też od serwa?
czemu padło nie wiem, możliwe że masz tylko nieszczelność i już Ci o tym pisałem. klocek/filterek nie bardzo Ci rozumiem chyba. Klocek a filterek to dwie różna rzeczy i tego drugiego tam nigdzie nie ma, jedynie w zbiorniczku na płyn jest filtr.pablosz pisze:I najważniejsze, podczas wciskania pedału hamulca miałem spadek obrotów. Przypomniało mi się, że kiedyś miałem rozgrzany kołpak w prawym tylnym kole. To chyba będzie przyczyna. Możliwe że z tyłu tak zablokowało klocek/filterek, że serwo w ogóle nie działa?
A to że się koło grzeje to trzyma zacisk i tyle.
Możesz mieć jeszcze ewentualnie czujniki zużycia klocków i może on świeci o ile coś takiego było w c4.
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Wojtek
- Moje auto: A6 C7
- Rocznik: 2016
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.0 TDI 136KM
- Paliwo: Diesel
- Pieterb
- Administrator
no tak zgadza się. Może powinienem napisać to wyraźnie bo kolega jest chyba przekonany że przez świecącą kontrolkę nie ma hamulców.wojciech007 pisze:Kontrolka i brak wspomagania hamulców są to dwa różne problemy i nie mają nic wspólnego ze sobą.
Zanim coś tu napiszesz!
Zanim coś tu napiszesz!