[ A6 C6] Jak wykonać prawidłową wymianę płynu hamulcowego i
- Cancer
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Wiesław
- Rocznik: 2004
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.0TDI 140KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Diesel
[ A6 C6] Jak wykonać prawidłową wymianę płynu hamulcowego i
Przeczytałem wiele wpisów i nie ma jednoznacznej odpowiedzi na tak postawione pytanie. Jedni piszą, że tradycyjnie, pompując pedałem hamulca i odkręcając odpowietrzniki. Inni, że tak nie można robić, bo można zniszczyć pompę ABS. Spotkałem sposób wtłaczania płynu pod ciśnieniem od strony zbiorniczka i upuszczanie poprzez odpowietrzniki. Jest również sposób wyciągania płynu podciśnieniem przez odpowietrzniki.
Jaka metoda jest właściwa i bezpieczna dla samochodu z ABS i ESP ? No i jeszcze zostaje płyn sprzęgła, ale pewnie wymiana będzie taka sama jak hamulców.
Jaka metoda jest właściwa i bezpieczna dla samochodu z ABS i ESP ? No i jeszcze zostaje płyn sprzęgła, ale pewnie wymiana będzie taka sama jak hamulców.
- repek92
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Marcin
- Rocznik: 2003
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.5TDI BDH 180KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Diesel
Płyn hamulcowy dobrze jest wymienic co 2 lata. A wymiana jest prosta nalewasz płyn do pełna i odkrecasz odpowietrznik każdy z osobna i pompujesz aż zacznie lecieć świeży płyn. I tak każde koło po kolei. Jeśli płyn nie był zmieniany to zobaczysz jaki jest Stary a nowy. Polecam kupić oryginalny w ASO litr kosztuje około 55 zl
Lektorzy, nagrania: multifonika.net