Zly plyn do ukladu chlodzenia
Zly plyn do ukladu chlodzenia
Witam pisze tutaj o pomoc dolalem plynu do wspomagania do ziorniczka z plynem chlodzenia co moze sie stac pomocy

niestety zrobilem juz nim kilkadziesiat km
ale nic wiecej raczej sie nie stanie jak dolalem plynu do wspomagania pierszy raz mi sie takie cos zdarzylo i nie wiem co mam zrobic czy cos moze byc nie tak nie grzeje sie ani nic wszystko jest tak jak powinno i plyn mi w zawrotnym tempie ucieka co dziennie musze dolewac 
-
mat1324
- Forum Audi A6 / A7

- Imię: Mateusz
- Rocznik: 2011
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 3.0 CDYA 239KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Diesel
- Kontakt:
Kup sobie z 20-30 litrów wody destylowanej/zdemineralizowanej oraz koncentrat (przynajmniej G12). Spuść cały płyn i zalej układ wodą. Następnie odpal silnik i czekaj aż się zagrzeje (włączone ogrzewanie, aby z nagrzewnicy też wypłukało). Znów spuszczasz i zalewasz wodą. Robisz tak do momentu, gdy spuszczona woda będzie czysta. Warto też zdemontować zbiorniczek i go porządnie wypłukać. Następnie zalewasz na gotowo płyn (koncentrat + woda w SPAM 1:1). Powinno być
.
Ostatnio zmieniony 05 paź 2017, 13:43 przez mat1324, łącznie zmieniany 1 raz.
a dzieje sie cos jak polyle plyny ? chodzi mi o to czy cos sie moze zepsuc ja dolalem jaies 200ml i od tamtej pory ubylo mi bardzo duzo plynu
Ostatnio zmieniony 05 paź 2017, 13:46 przez Kamileeek, łącznie zmieniany 1 raz.
-
mat1324
- Forum Audi A6 / A7

- Imię: Mateusz
- Rocznik: 2011
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 3.0 CDYA 239KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Diesel
- Kontakt:
Uszczelkom nic się nie stanie, ale możesz pozatykać małe kanaliki w bloku silnika oraz w chłodnicy i nagrzewnicy. Dodatkowo płyn zacznie wytwarzać swego rodzaju 'majonez' i z czasem będzie coraz ciężej go wypłukać
.
[ Dodano: 2017-10-05, 13:50 ]
Dopiero po wypłukaniu układu i zalaniu go czystym płynem będzie można stwierdzić czy coś się uszkodziło
.
Przed zlaniem swojej mieszanki
możesz użyć jakiejś płukanki, np. K2, Prestone, Liqui Moly. Pomogą rozpuścić co trzeba i za pierwszym razem zleci więcej syfu. Potem wystarczy tylko płukanie wodą, tak jak pisałem powyżej.
[ Dodano: 2017-10-05, 13:50 ]
Dopiero po wypłukaniu układu i zalaniu go czystym płynem będzie można stwierdzić czy coś się uszkodziło
Przed zlaniem swojej mieszanki