[A6 C6 3.0 TDI] Spalanie A6 3.0 TDI Quattro Tiptronic
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Mateusz
- Rocznik: 2011
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 3.0 CDYA 239KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Diesel
- Kontakt:
Spalanie masz niby w normie. Przejedź jeszcze trochę kilometrów i sprawdź czy średnie spalanie zacznie spadać, ponieważ powinno ustabilizować się na poziomie 8-8,5 l. Przy tak mocnym silniku i napędzie quattro szerokość opon nie ma znaczenia. Jakbyś założył takie opony do Golfa z 90 KM silnikiem, to wtedy spalanie podskoczyłoby.
wiecie co albo ja kupilem jakiegos zloma albo nie wiem co jest grane w miescie nie jestem w stanie zajsc ponizej 11.5 l ale to musze jechac jak emeryt przy normalnej jezdzie 14-15 nizej sie nie da a jak szaleje to i 18 nie jest problem osiagnac...moze to przez opony bo dosc szerokie r19 255/35 chciałem założyć węższe i sprawdzić ale mam za szeroka felgę...
Witam
Jestem od jakiegoś czasu posiadaczem A6 jak w opisie, jeśli chodzi o spalanie jestem trochę zawiedziony. Teksty typu "to musi tyle palić bo waga , Quatro" jakoś do mnie nie przemawiają. Ja przy spokojnej jeździe mam około 11,5. Są to odcinki 25kilometrowe do pracy plus troszkę miasta. Dojeżdżamy z kolegami na zmianę, i każdy jest w szoku jeśli chodzi o apetyt audioli. Teraz jeżdżę na zimówkach 225/55/16.
I teraz moje pytanie, czy w tych silnikach jest możliwość ustawień jak 1.9 TDI gdzie można ustawić synchronizację walka z wałem? i można było go ładnie ustawić. Jak koleś w passacie 4motion przy wadze tylko 100kg mniejszej wadze i 50 ps mniej ma 7,0 to niech nikt nie pisze że waga i moc robi swoje
Może mam coś nie tak z silnikiem.
Co mogę jeszcze sprawdzić vcds-em?
Wtryski wstępnie sprawdzałem.
Pozdro
Jestem od jakiegoś czasu posiadaczem A6 jak w opisie, jeśli chodzi o spalanie jestem trochę zawiedziony. Teksty typu "to musi tyle palić bo waga , Quatro" jakoś do mnie nie przemawiają. Ja przy spokojnej jeździe mam około 11,5. Są to odcinki 25kilometrowe do pracy plus troszkę miasta. Dojeżdżamy z kolegami na zmianę, i każdy jest w szoku jeśli chodzi o apetyt audioli. Teraz jeżdżę na zimówkach 225/55/16.
I teraz moje pytanie, czy w tych silnikach jest możliwość ustawień jak 1.9 TDI gdzie można ustawić synchronizację walka z wałem? i można było go ładnie ustawić. Jak koleś w passacie 4motion przy wadze tylko 100kg mniejszej wadze i 50 ps mniej ma 7,0 to niech nikt nie pisze że waga i moc robi swoje

Może mam coś nie tak z silnikiem.
Co mogę jeszcze sprawdzić vcds-em?
Wtryski wstępnie sprawdzałem.
Pozdro
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Janusz
- Rocznik: 2010
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.7TDI BPP 180KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Diesel
nie porownoj 4 zylindrowego do V6
V6 zawsze bedzie wiecej palil.
zimowki mam takie jak ty.
9-10L pali mi , trasy raczej ponizej 15km ale malo stoje na swiatlach, bo mam 2 ample p odrodze.
moj stary 1.9tdi w b6 palil 7 w zime, latem 6. ale to byly 4 zylindry i oska.
Przeplywka, SOnda Lambda, Czujnik roznicy cisnien (DPF) to powinno byc w porzadku.
ja ostatnio zauwazylem u nnie brakujaca srube przy dolocie Turbo.
Bledow zadnych nie bylo.
obok tego bylo wszystko mokre od oleju i syfu.
spalanie teraz troche spadlo ale nie wiele.
Zalozylem 2 nowe Sruby i jest ok.
https://data.motor-talk.de/data/galleri ... 35971.jpeg
po umyciu tak to wyglada.
https://data.motor-talk.de/data/galleri ... 03070.jpeg
V6 zawsze bedzie wiecej palil.
zimowki mam takie jak ty.
9-10L pali mi , trasy raczej ponizej 15km ale malo stoje na swiatlach, bo mam 2 ample p odrodze.
moj stary 1.9tdi w b6 palil 7 w zime, latem 6. ale to byly 4 zylindry i oska.
Przeplywka, SOnda Lambda, Czujnik roznicy cisnien (DPF) to powinno byc w porzadku.
ja ostatnio zauwazylem u nnie brakujaca srube przy dolocie Turbo.
Bledow zadnych nie bylo.
obok tego bylo wszystko mokre od oleju i syfu.
spalanie teraz troche spadlo ale nie wiele.
Zalozylem 2 nowe Sruby i jest ok.
https://data.motor-talk.de/data/galleri ... 35971.jpeg
po umyciu tak to wyglada.
https://data.motor-talk.de/data/galleri ... 03070.jpeg
Ok januszm, to jest v6, ale nie v8,
Muszę się bardziej przyglądnąć wtryskom, przepływce i innym parametrom.
Więc czas na lekturę typu logi statyczne i dynamiczne itp
Pozdro
[ Dodano: 2018-03-31, 13:48 ]
Zrobiłem logi statyczne i dynamiczne, jak najszybciej je zamieszczę na forum. Teraz jeżdżę objazdem do pracy gdzie jest duży ruch, i jadąc spokojnie 80-90 (więcej się nie da) delikatnie operując gazem mam 10 litrów. Czyli co, V6 tak ma?
Muszę się bardziej przyglądnąć wtryskom, przepływce i innym parametrom.
Więc czas na lekturę typu logi statyczne i dynamiczne itp

Pozdro
[ Dodano: 2018-03-31, 13:48 ]
Zrobiłem logi statyczne i dynamiczne, jak najszybciej je zamieszczę na forum. Teraz jeżdżę objazdem do pracy gdzie jest duży ruch, i jadąc spokojnie 80-90 (więcej się nie da) delikatnie operując gazem mam 10 litrów. Czyli co, V6 tak ma?