Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[AEB 1.8T 150 KM] - klekotanie po wymianie popychaczy

Silniki benzynowe
ODPOWIEDZ
raggatwins
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[AEB 1.8T 150 KM] - klekotanie po wymianie popychaczy

Post autor: raggatwins » 10 wrz 2017, 22:25

Witam,
w ostatni czwartek odstawilem auto do mechanika z dziwnym chrubotaniem po puszczeniu gazu. Otrzymalem informacje ze po otwarciu komory zaworów jest 5 popychaczy do wymiany ale mechanik zalecil wymiane wszystkich na co sie zgodzilem. Dodatkowo przy tej robocie wymienione zostalo:

uszczelka pokrywy
uszczelniacze walkow
uszczelka pod napinacz lancucha
lancuch rozrzadu

po wymianie w/w rzeczy dalej chrubotało przy puszczaniu gazu i nastepnie podobno cos w turbinie bylo nie tak co wlasnie ten dzwiek spowodowalo wiec juz tego halasu nie ma, ale po odebraniu auta i dojechaniu do domu uslyszalem klekotanie takie jak w dieslach jest, mysle sobie moze tak jest chwile po wymianie, moze to ustapi ale caly czas to jest. Na zimnym i cieplym silniku - nie ma znaczenia. Dodam ze mam rowniez zamontowaną instalacje gazową, ale wydaje mi sie ze ten dzwiek nie jest od instalacji bo wczesniej go nie bylo.
Poczytalem caly weekend rozne rzeczy na ten temat i ludzie pisali ze klekotanie jest oznaka zepsutych popychaczy, no ale przeciez ja mam wszystkie wymienione.. zalaczam rowniez filmik na ktorym nagralem ten dzwiek. Moze bedziecie mieli cos do powiedzenia i jakos mnie naprowadzicie.

Jeszcze jedna rzecz, klekotanie slychac gdy silnik pracuje na benzynie i gazie, dlatego watpie ze to wtryski - instalacja zalozona okolo 3000km temu.

jestem laikiem jezeli chodzi o motoryzacje, to moj pierwszy samochod i dopiero wszystkiego sie ucze takze bardzo prosze o wyrozumialosc :)

LINK DO FILMIKU

Ziomek
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Andrzej
Rocznik: 1998
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Avant
Silnik: 1.8T ANB 150KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Manual
Paliwo: Benzyna+LPG

Post autor: Ziomek » 10 wrz 2017, 22:48

Film nie dostępny, po puszczeniu gazu "chrubotał" pewnie zepsuty zawór DV, do sprawdzenia ciśnienie oleju, być może nie klekoczą szklanki tylko łańcuch rozrządu przez słabe ciśnienie lub poprostu przez zużycie. Raczej nie jeździłbym po takim remoncie tylko odstawił auto do mechanika. Na jakim oleju auto jeździ?

raggatwins
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: raggatwins » 10 wrz 2017, 22:52

Ziomek pisze:Film nie dostępny, po puszczeniu gazu "chrubotał" pewnie zepsuty zawór DV, do sprawdzenia ciśnienie oleju, być może nie klekoczą szklanki tylko łańcuch rozrządu przez słabe ciśnienie lub poprostu przez zużycie. Raczej nie jeździłbym po takim remoncie tylko odstawił auto do mechanika. Na jakim oleju auto jeździ?
sprawdz teraz - filmik juz dostepny. Lancuch rozrzadu zostal wymieniony i od razu by klekotal?
olej motul 10W40

Ziomek
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Andrzej
Rocznik: 1998
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Avant
Silnik: 1.8T ANB 150KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Manual
Paliwo: Benzyna+LPG

Post autor: Ziomek » 11 wrz 2017, 17:51

Zalecany do 1.8T jest 5w40, co do łańcuszka to może winny jest napinacz, nie wiem co klekocze na filmiku, ciężko stwierdzić ale nie wiem czy to akurat łańcuszek.

raggatwins
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: raggatwins » 11 wrz 2017, 19:50

Ziomek pisze:Zalecany do 1.8T jest 5w40, co do łańcuszka to może winny jest napinacz, nie wiem co klekocze na filmiku, ciężko stwierdzić ale nie wiem czy to akurat łańcuszek.
Przy najbliższej wymianie oleju wymienię na 5w40. Jutro jade do mechanika i zobaczymy co powie.

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja