Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

ASN gasnie do 90 stopni

Silniki benzynowe
ODPOWIEDZ
ltabor
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

ASN gasnie do 90 stopni

Post autor: ltabor » 31 sie 2017, 11:25

Witam!
Poszukuje rozwiązania kwestii gasnącego silnika 3.0 ASN. Mianowicie silnik odpala normalnie, chodzi równo, nie brakuje mu mocy, problem pojawia się na biegu jałowym po kilku minutach po prostu spadają obroty i silnik gaśnie, lub w czasie jazdy na niskich obrotach. Ponowne odpalenie możliwe tylko "z kluczyka", problem znika całkowicie kiedy silnik osiągnie około 90 stopni.

Awatar użytkownika
damos
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Damos
Rocznik: 2010
Moje auto: A6 C7
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 3.0 CDUC 245KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: S-tronic
Paliwo: Benzyna

Post autor: damos » 31 sie 2017, 12:48

Wygląda jak problemy z korektą dawki paliwa w funkcji temperatury. Normalnie - im cieplejszy silnik - tym mniejsza dawka dodatkowego paliwa. Na zimno trzeba mieć większe dawki. Jak się nagrzeje - już nie. Wygląda tak, jakby za wcześnie wyłączało ci dotrysk dodatkowego paliwa (na zimnym jeszcze jest, ale na lekko podgrzanym już nie ma. Na full gorącym jest ok)
Sprawdź czujniki temperatury (podmienić z kimś lub wymienić).
Ewentualnie (mało prawdopodobne) - sprawdź dodatkowy wtryskiwacz (tzw. "zimny wtrysk"), ale wątpię, czy taki u siebie występuje? Auto już nowe, więc pewnie wszystko robione na dawkach podstawowych wtryskiwaczy - to nie mechaniczny wtrysk K-Jetronic lub prymitywny elektroniczny KE-Jetronic.

Możliwy jest również problem z podciśnieniami :(

ltabor
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: ltabor » 05 wrz 2017, 11:20

Czujnik zmieniony, podciśnienia sprawdzone. Problem pozostał. Dodam przy okazji, że auto kiedy gaśnie słychać wyraźny klekot przepustnicy, jakby chciała podnieść gwałtownie obroty ale mimo to auto gaśnie.Przy okazji zastanawia mnie fakt, że auto po zgaśnięciu odpala tylko na kluczyk, i też dopiero po drugim włączeniu i wyłączeniu zapłonu, co mogłoby wskazywać na któryś z przekaźników, tylko nie wiem czy któryś ma wpływ na pracę na zimnym silniku a na ciepłym już nie.

Awatar użytkownika
bendzji
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Michał
Rocznik: 2018
Moje auto: Inne
Nadwozie: Inne
Napęd: Brak
Skrzynia: Automat
Paliwo: Diesel

Post autor: bendzji » 05 wrz 2017, 18:00

proponuję zrobić log przepływomierza , albo podejrzeć jego wskazania w grupie 003 w czasie wystepowania problemu

ltabor
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: ltabor » 06 paź 2017, 16:26

Przepływomierz wykluczony. Dodam, że nie gaśnie przy odłączonym czujniku temperatury. Prosiłbym o jakieś sugestie.

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja