Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

Zmiana z Multitronica na manuala| skrzynia z passata ??

Układ napędowy i skrzynie biegów
ODPOWIEDZ
Grzego
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Grzegorz
Rocznik: 1999
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Avant
Silnik: 1.8T AWT 150KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Manual
Paliwo: Benzyna

Zmiana z Multitronica na manuala| skrzynia z passata ??

Post autor: Grzego » 09 lip 2017, 23:30

Witam. Wiem że jest tego od groma, lecz specjalnie konkretnego wyjaśnienia o powyższej tematyce nie znalazłem na tym forum. Ktoś coś wspominał, lecz na forum Audi A4.
A4 to nie A6, więc wolę się zapytać posiadaczy A6-ek co oni o tym sądzą.

Więc zaczynajmy. Słyszałem od ojca że znajomy mechanik posiada passata (nie wiem jakiego) z takim samym silnikiem który posiadam ja. Jest on przeznaczony na części. Jest pewnie sprzężony z manualną skrzynią, lecz tego nie mogę potwierdzić.
Pytanie ogólne, czy w ogóle można brać skrzynie manualne z passatów, lub innych samochodów koncernu VW? Audi ma silnik umieszczony wzdłużnie, więc raczej nie podejdzie skrzynia z silnika poprzecznego- raczej nie.

Jakie oznaczenia powinna posiadać skrzynia manualna do silnika 1.8t awt "ośka"?
http://pl.realoem.me/Audi/RDW/A6/2003/2 ... 0/300010#2
Tutaj coś nie coś mam, ale nie bardzo jestem pewny czy to wszystko się zgadza.

Mogę powoli kompletować sprzęt na przekładkę z automatu na manual. 1. Zależy mi na tym samochodzie. 2. Fajnie jest zrobić coś samemu ;)

Awatar użytkownika
bendzji
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Michał
Rocznik: 2018
Moje auto: Inne
Nadwozie: Inne
Napęd: Brak
Skrzynia: Automat
Paliwo: Diesel

Post autor: bendzji » 10 lip 2017, 00:17

w Passacie z AWT skrzynie będą identyczne albo praktycznie identyczne

Awatar użytkownika
kiler22
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Paweł
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 2.4 AGA 165KM
Napęd: Quattro
Paliwo: Benzyna+LPG
Kontakt:

Re: Zmiana z Multitronica na manuala| skrzynia z passata ??

Post autor: kiler22 » 10 lip 2017, 10:51

Grzego pisze:Audi ma silnik umieszczony wzdłużnie, więc raczej nie podejdzie skrzynia z silnika poprzecznego- raczej nie.
jakby co to pastuch b5 też ma podłużnie <lol>

Grzego
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Grzegorz
Nadwozie: Avant
Silnik: 1.8T AWT 150KM
Napęd: FWD
Paliwo: Benzyna

Post autor: Grzego » 01 lip 2018, 23:22

Dzięki za odpowiedź, to dla mnie wiele znaczy ;)
A teraz zadam pytanie odnośnie samego silnika.
Może to głupio zabrzmi, ale jak w ogóle powinien chodzić silnik 1.8t awt??
Jaki powinien wydawać dźwięk przy pracy na jałowym biegu, a jaki przy jednostajnym dodawaniu gazu nadal na jałowym biegu?
Mam wrażenie że u mnie nie do końca jest tak jak powinno być.

[ Dodano: 2018-07-01, 23:22 ]
Witam. Chciałbym reaktywować temat, bardziej o tematykę jakie skrzynie manualne można, powinno się adaptować do 1.8t bez quattro. Swap z multitronika na skrzynię manualną.
Czytałem, szukałem ale każdy inaczej opisuje i mało jest konkretów, więcej niepewności i obaw.

Czy mógłby się wypowiedzieć ktoś kto już to przerabiał i jest dość pewien swojej wiedzy, lub ktoś kto robi z tym i wie co i jak.

1. Różnice przełożeń w 5. i 6. biegowych skrzyniach przynajmniej dla benzynowych silników są małe. Podobno....

2. W 6. biegowych skrzyniach manualnych jest jakaś wada/ wada fabryczna z łożyskami, jakimi, nie wiem. Wszystkie 6. biegowe skrzynie mają tę przypadłość czy tylko konkretne skrzynie, bądź jeżdżone z nocnymi silnikami. Jaki jest konkretnie problem z łożyskami? Złe smarowanie, zbyt duże obciążenia, wady łożysk?

3. Z jakich silników można szukać skrzyń manualnych do przekładki, i jakie oznaczenia.

4. Przy przekładce są potrzebne: lewarek zmiany biegów z osprzętem, cięgna ze skrzyni do lewarka, łapy pod skrzynię, może inne półośki, robota z elektryką przy podłączaniu biegu wstecznego do świateł, programowanie silnika: ustawianie na tryb pracy z manualną skrzynią, układ wysprzęgnika z podłączeniem do serwa. Coś jeszcze? Coś jeszcze co jest ważne?

5. Ciężko jest wyjąć skrzynię biegów? Ogólnie czy ciężko jest to zrobić samemu w normalnym garażu z kanałem, nie warsztat?

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja