Witam,
Ogarniam temat klimatyzacji, auto po uderzeniu przodem.
Mam już wentylator klimy, okazało się natomiast, że brakuje mi w chłodnicy klimatyzacji czujnika ciśnienia.
Nie mam także czujnika temperatury zewnętrznej (tego co jest na dole przed chłodnicą). Ogarnąłem już nową/używaną wiązkę z tym czujnikiem.
i teraz pytania:
1. Okazało się, że jednak jest u mnie ta wiązka, z wtyczką do czujnika ciśnienia klimatyzacji 4-PIN ale bez czujnika temperatury zewnętrznej. Czy były wersje bez tego czujnika (mam niepełny FIS, może nie ma wtedy tego czujnika)?
2. Ta druga wiązka z czujnikiem temperatury zewnętrznej, ma wtyczkę do czujnika klimatyzacji 3-PIN, czy były dwa rodzaje czujnika ciśnienia klimatyzacji (3-PIN i 4-PIN)?
Czyli reasumując:
1. Czy są wersje z czujnikiem temperatury zewnętrznej i bez?
2. Czy są dwa rodzaje czujnika ciśnienia klimatyzacji? (jeżeli nie, to ile PIN powinien mieć ten czujnik)?
Pozdrawiam!
edit:
znalazłem w necie czujnik ciśnienia klimatyzacji do 2,5 TDI i faktycznie ma 4-PINY. Podczas naprawy mojego AUDI dużo części szło właśnie z 2,5 TDI, prawdopodobnie ta wiązka też.
To jeszcze pytanie czy w 2,5 TDI nie ma tego czujnika temperatury zewnętrznej?
Rozumiem, że u siebie w 2,4 powinienem w zamontować wiązkę z czujnikiem temperatury zewnętrznej oraz 3-pinowym czujnikiem ciśnienia klimatyzacji?
Czujnik ciśnienia klimatyzacji - wtyczka ile PIN?
- bendzji
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Michał
- Rocznik: 2018
- Moje auto: Inne
- Nadwozie: Inne
- Napęd: Brak
- Skrzynia: Automat
- Paliwo: Diesel
czy profil masz prawidłowy? masz Quattro że masz Tiptronic odznaczony?
czujnik ciśnienia klimy ma wg ETKI w twoim roczniku 3 piny - numer czujnika to 8E0959126 lub 8E0959126B - mówimy o tym czujniku wkeconym po stronie pasażera koło lampy
podaj kolory kabli jakie masz w obu wtyczkach to posprawdzam co i jak
czujnik 4 pinowy powinien być na jednym z węży idącym z silnika do chłodnicy - numer czujnika 8D0959481B
czujnik ciśnienia klimy ma wg ETKI w twoim roczniku 3 piny - numer czujnika to 8E0959126 lub 8E0959126B - mówimy o tym czujniku wkeconym po stronie pasażera koło lampy
podaj kolory kabli jakie masz w obu wtyczkach to posprawdzam co i jak
czujnik 4 pinowy powinien być na jednym z węży idącym z silnika do chłodnicy - numer czujnika 8D0959481B
Ta wtyczka 4-pinowa co tam teraz jest, jest raczej od tego czujnika klimatyzacji (jest na ten samej wiązce co czujnik otwarcia maski). Na allegro są takie 4-pinowe czujniki:
http://allegro.pl/czujnik-cisnienia-kli ... 07514.html
sprawdzałem na stronie intercars i faktycznie po wybraniu konkretnego modelu są do wyboru 3-pinowe czujniki, więc użyję tej drugiej wiązki z czujnikiem temperatury.
A jeżeli chodzi o ten czujnik temperatury? orientujesz się czy czasem on jest a czasem nie ma?
edit:
jeżeli chodzi o skrzynię to jest to 6-biegowy automat, napęd na jedną oś. Sugerujesz, że to Multitronic? Nie zastanawiałem się nad tym za bardzo
http://allegro.pl/czujnik-cisnienia-kli ... 07514.html
sprawdzałem na stronie intercars i faktycznie po wybraniu konkretnego modelu są do wyboru 3-pinowe czujniki, więc użyję tej drugiej wiązki z czujnikiem temperatury.
A jeżeli chodzi o ten czujnik temperatury? orientujesz się czy czasem on jest a czasem nie ma?
edit:
jeżeli chodzi o skrzynię to jest to 6-biegowy automat, napęd na jedną oś. Sugerujesz, że to Multitronic? Nie zastanawiałem się nad tym za bardzo

- bendzji
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Michał
- Rocznik: 2018
- Moje auto: Inne
- Nadwozie: Inne
- Napęd: Brak
- Skrzynia: Automat
- Paliwo: Diesel
oczywiście że multitronic
czujnik temperatury zewnętrznej jest zawsze , ale wtyka jest dwupinowa , do 99 roku był na kablu i schowany gdzieś za zderzakiem jezeli dobrze kojarzę
podaj kolory kabli do danych wtyczek to potwierdzę ci i jak albo foto zrób najlepiej
tak takie 4 pinowe czujniki były w autach przedliftowym do 2001
czujnik temperatury zewnętrznej jest zawsze , ale wtyka jest dwupinowa , do 99 roku był na kablu i schowany gdzieś za zderzakiem jezeli dobrze kojarzę
podaj kolory kabli do danych wtyczek to potwierdzę ci i jak albo foto zrób najlepiej
tak takie 4 pinowe czujniki były w autach przedliftowym do 2001
Wszystko jasne, przy tej wiązce 4-pinowej był urwany czujnik temperatury zewnętrznej (wisiały 2 kabelki), a wiązka pochodziła z 2,5 TDI (prawdopodobnie przedlift).
Zamontowałem już prawidłową wiązkę i pozostało mi znaleźć 3-pinowy czujnik ciśnienia klimatyzacji- mam nadzieję, że klima ruszy.
Pozdrawiam i dzięki za pomoc bendzji
Zamontowałem już prawidłową wiązkę i pozostało mi znaleźć 3-pinowy czujnik ciśnienia klimatyzacji- mam nadzieję, że klima ruszy.
Pozdrawiam i dzięki za pomoc bendzji