Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive

Czujnik ciśnienia klimatyzacji - wtyczka ile PIN?

Układ chłodzenia, ogrzewanie i klimatyzacja
ODPOWIEDZ
dyrkaczov
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Czujnik ciśnienia klimatyzacji - wtyczka ile PIN?

Post autor: dyrkaczov » 11 lip 2017, 09:47

Witam,

Ogarniam temat klimatyzacji, auto po uderzeniu przodem.

Mam już wentylator klimy, okazało się natomiast, że brakuje mi w chłodnicy klimatyzacji czujnika ciśnienia.

Nie mam także czujnika temperatury zewnętrznej (tego co jest na dole przed chłodnicą). Ogarnąłem już nową/używaną wiązkę z tym czujnikiem.

i teraz pytania:

1. Okazało się, że jednak jest u mnie ta wiązka, z wtyczką do czujnika ciśnienia klimatyzacji 4-PIN ale bez czujnika temperatury zewnętrznej. Czy były wersje bez tego czujnika (mam niepełny FIS, może nie ma wtedy tego czujnika)?

2. Ta druga wiązka z czujnikiem temperatury zewnętrznej, ma wtyczkę do czujnika klimatyzacji 3-PIN, czy były dwa rodzaje czujnika ciśnienia klimatyzacji (3-PIN i 4-PIN)?

Czyli reasumując:

1. Czy są wersje z czujnikiem temperatury zewnętrznej i bez?
2. Czy są dwa rodzaje czujnika ciśnienia klimatyzacji? (jeżeli nie, to ile PIN powinien mieć ten czujnik)?

Pozdrawiam!

edit:
znalazłem w necie czujnik ciśnienia klimatyzacji do 2,5 TDI i faktycznie ma 4-PINY. Podczas naprawy mojego AUDI dużo części szło właśnie z 2,5 TDI, prawdopodobnie ta wiązka też.

To jeszcze pytanie czy w 2,5 TDI nie ma tego czujnika temperatury zewnętrznej?

Rozumiem, że u siebie w 2,4 powinienem w zamontować wiązkę z czujnikiem temperatury zewnętrznej oraz 3-pinowym czujnikiem ciśnienia klimatyzacji?

Awatar użytkownika
bendzji
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Michał
Rocznik: 2018
Moje auto: Inne
Nadwozie: Inne
Napęd: Brak
Skrzynia: Automat
Paliwo: Diesel

Post autor: bendzji » 11 lip 2017, 13:54

czy profil masz prawidłowy? masz Quattro że masz Tiptronic odznaczony?

czujnik ciśnienia klimy ma wg ETKI w twoim roczniku 3 piny - numer czujnika to 8E0959126 lub 8E0959126B - mówimy o tym czujniku wkeconym po stronie pasażera koło lampy

podaj kolory kabli jakie masz w obu wtyczkach to posprawdzam co i jak

czujnik 4 pinowy powinien być na jednym z węży idącym z silnika do chłodnicy - numer czujnika 8D0959481B

dyrkaczov
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: dyrkaczov » 11 lip 2017, 14:24

Ta wtyczka 4-pinowa co tam teraz jest, jest raczej od tego czujnika klimatyzacji (jest na ten samej wiązce co czujnik otwarcia maski). Na allegro są takie 4-pinowe czujniki:

http://allegro.pl/czujnik-cisnienia-kli ... 07514.html

sprawdzałem na stronie intercars i faktycznie po wybraniu konkretnego modelu są do wyboru 3-pinowe czujniki, więc użyję tej drugiej wiązki z czujnikiem temperatury.

A jeżeli chodzi o ten czujnik temperatury? orientujesz się czy czasem on jest a czasem nie ma?

edit:
jeżeli chodzi o skrzynię to jest to 6-biegowy automat, napęd na jedną oś. Sugerujesz, że to Multitronic? Nie zastanawiałem się nad tym za bardzo ;)

Awatar użytkownika
bendzji
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Michał
Rocznik: 2018
Moje auto: Inne
Nadwozie: Inne
Napęd: Brak
Skrzynia: Automat
Paliwo: Diesel

Post autor: bendzji » 11 lip 2017, 18:20

oczywiście że multitronic

czujnik temperatury zewnętrznej jest zawsze , ale wtyka jest dwupinowa , do 99 roku był na kablu i schowany gdzieś za zderzakiem jezeli dobrze kojarzę

podaj kolory kabli do danych wtyczek to potwierdzę ci i jak albo foto zrób najlepiej

tak takie 4 pinowe czujniki były w autach przedliftowym do 2001

dyrkaczov
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: dyrkaczov » 12 lip 2017, 08:48

Wszystko jasne, przy tej wiązce 4-pinowej był urwany czujnik temperatury zewnętrznej (wisiały 2 kabelki), a wiązka pochodziła z 2,5 TDI (prawdopodobnie przedlift).

Zamontowałem już prawidłową wiązkę i pozostało mi znaleźć 3-pinowy czujnik ciśnienia klimatyzacji- mam nadzieję, że klima ruszy.

Pozdrawiam i dzięki za pomoc bendzji :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja