co potrzebujemy:
1. Tuner DAB 4E0 910 563, 4E0 910 563 A lub 4E0 910 563 B (ja zaplacilem 300zl za uzywany) nie posiada CP.
2. Pare rzeczy do zamontowania tunera na boku skrzynki MMI oraz wzmacniacza antenowego:
- obejma 4F0 035 313 £1.05 nowy z ASO
- kolek plastikowy 811 807 577 C x2 £0.46 szt nowy z ASO
- wkret N 104 128 04 x2 £0.25 szt nowy z ASO
- wsowka podwujna N 902 516 02 x2 £0.18 nowy z ASO
Mozna tez uzyc 2 mocnych obejm plastikowych, dlugich i kupic tylko 1 kolek i wkret do montazu wzamcniacza
3. Wzmacniacz antenowy 4F0 035 255 S £35.61 nowy z ASO
4. Wtyczka 3 piny 1C0 973 119 B £2.16 nowy z ASO
5. Kabel naprawczy 000 979 009 E £2.23 nowy z ASO ale ze z magazynu przychodzą w paczkach po 5szt niektóre ASO sprzedają po 5szt (West London Audi sprzedaje na sztuki) Kabel ten jest na koncach okuty w wsowke ktora pasuje do wtyczki 3 pinowej. Potrzebujemy 2 wsowki wiec tniemy go na pol.
6. wiazka zasilania i fiber optic (ja zamowilem w http://naviservice.com.pl cena 147zl)
7. przewod Fakra-Fakra ok 5m (ja zamowilem w http://naviservice.com.pl cena 30zl)
8. boczna tylna szyba trojkatna z wbudowana antena DAB dla A6 saloon 4F5 845 299 NVB ok £80 + montaz ok £50.
Antena jest wbudowana w tylna prawą boczna szybę i większość avantów jest w nią wyposażona nieważne czy auto jest fabrycznie wyposażone w DAB czy nie. Mozna to latwo sprawdzic, antenna wyglada jak paski ogrzewania w tylnej szybie. W limuzynie jak nie ma DAB to trzeba wymienić szybę - patrz ptk 8 i nie trzeba kupowac wtyczki ptk 4 i kabla ptk 5 bo do szyby sa juz przylutowane kable z wtyczka. W Avancie sam antena nie ma żadnej wtyczki przy szybie więc trzeba użyć kleju przewodzacego Ebay za £7.80 (odradzam lutowania bo można tylko sobie zaszkodzić tzn szybie))) Ja najpierw przykleilem same kable do szyby klejem Poxipol 2 skladnikowym a pozniej uzylem tego przewodzacego bo jest on raczej rzadki i nie utrzyma tych kabli. Na szybie sa 3 wyprowadzone zlacza gorne, srodkowe i dolne. Gorne i dolne (uziemnienie) laczymy w jeden przewod zakonczony wsowka i wpinamy go do wtyczki 3 pinowej tam gdzie na wzmacniaczu jest RC. Zlacze srodkowe natomiast idzie bezposrednio do wtyczki tam gdzie na wzmacniaczu jest DAB. Dolny, 3 pin we wtyczce jest martwy. Wzmacniacz mocujemy uzywajac kolka i wkretu. Od wzmacniacz do tunera kabel Fakra-Fakra. Sam tuner jest zamontowany na boku stelaza od systemu MMI w bagażniku. Do montażu potrzeba pare srubek, klipsow i metalowa blaszka (wszystko co potrzebne jest wyszczegolnione ) albo pare porządnych i długich opasek.
Ja najwiekszy problem mialem z odkreceniem tej wielkiej sruby sluzacej do zaczepienia oparcia kanapy tylniej, jest to konieczne zeby sciagnac wszystkie elementy tapicerki - patrz zdjecia.
Jak juz mamy wszystko podlaczone to tylko trzeba podlaczyc sie pod VCDS lub tym podobne ustrojstwo i wchodzimy w Can Gateway 19 odszukujemy tuner DAB, zaznaczamy i akceptujemy.
Od tej chwili mozemy sie cieszyc z duzej ilosci stacji radiowych w jakosci CD, dodam tylko ze DAB bedzie nam dzialac np w Anglii, Holandii i Niemczech a w Polsce juz nie (poza Warszawa podobno chodz ja tego nie sprawdzilem)

Czas montazu 3-4 godzin, powyzszy opis jest wynikiem moich wlasnych spostrzezen i prac wykonancy w przy moim samochodzie i nie ponosze zadnej odpowiedzialnosci ze ewentualne problemy z modyfikacja innych aut

PS 1: Poniweaz mieszkam poza granicami PL wiekszosc cen jest podana w £
PS 2: Wiem ze wykozystanie radia cyfrowego w PL jest prawie rowne 0, ale mam nadzieje ze powyzszy opos moze sie przydac naszym forumowiczom ktorzy mieszkaja poza granicami PL i gdzie jest dostepne radio cyfrowe DAB
Szyba boczna dla limuzyny
Mocowanie oparcia tylnej kanapy - trzeba odkrecic zeby siagnac tapicerke, uwazac bo tam jest Airbag
Wzmacniacz juz jest zamontowany i kabel Fakra-Fakra zostal pociagniety
troche blizej, sorry za jakosc
no to kleimy...Poxipolem...
mamy wszystko, czas skladac
i dziala :-D